I Tsjekkia står den politiske vindmåleren på storm

0

Den tsjekkiske justisministeren advarer om revolusjon.

Av iDNES.cz.

I Tsjekkia peker skiltene mot storm. Inflasjonen er over 17 prosent, og den første store demonstrasjonen fant sted sist lørdag. Justisministeren advarer om at energikrisen setter hele EU i fare.

Tsjekkia står overfor den mest dramatiske sosiale krisen siden 1989. Justisministeren krever umiddelbart at det tas «tiltak», ellers er en revolusjon nært forestående. Etter de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen har Tsjekkia den høyeste inflasjonsraten i EU. I juli var inflasjonen 17,3 prosent.

EU truet, ikke bare Tsjekkia

Justisminister Pavel Blažek sa i en tale til Deputertkammeret fredag: ” Hvis regjeringen ikke løser krisen i energisektoren, vil den ikke bli her lenge.” Energikrisen truer imidlertid ikke bare den tsjekkiske politiske kaste, men kan utvikle seg til en revolusjon, som også truer EU, melder nyhetsbyrået iDnes.

Inflasjon i Europa i juli. 

«Hvis energikrisen ikke blir løst, er dette landets politiske system i fare. Hvis ingen pan-europeisk løsning blir funnet, er til og med EU som sådan truet, sa ministeren. Han svarte på opposisjonens forslag om å prioritere tiltak for å motvirke stigende (energi)priser. For Blažek er imidlertid situasjonen enda verre enn opposisjonen tror. Hans eneste løsning er pristak. Til tross for dette står regjeringen for øyeblikket overfor et mistillitsvotum. Blažek kommenterte: “Hvis regjeringen ikke løser energikrisen, vil den uansett ikke være her mye lenger.”

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er v-t-liCmFILDJXU-unsplash.jpg

Justisministeren sa at den sosiale atmosfæren ikke var så dramatisk som den har vært siden 1989.

Les: Titusener demonstrerte i Praha for fred, nøytralitet og gassimport fra Russland

Kjempedemonstrasjon i Praha mot regjeringa, energiprisene, NATO og EU

Innbyggerne krever demokrati

«En av de største protestbegivenhetene de siste årene» ble holdt på Václavplassen i Praha: «Folk over hele landet sender ut invitasjoner, trykker og deler ut flyers, setter opp plakater og inviterer hverandre til denne begivenheten, skrev den politiske organisasjonen Manifest.

Deres forklaring på protesten: «Dette oppsto fra langvarig misnøye med den politiske situasjonen i vår republikk. I årevis har vi valgt det “mindre onde” og sunket dypere og dypere: Politikk er allerede så langt fjernet fra borgernes hverdag at deres arbeid er mer som reklame for maktens inkompetanse, forakt og arroganse.

Det ene tilfellet av korrupsjon etter det andre siver gjennom dagens politikk, personer med direkte tilknytning til mafiaen blir i hemmelighet utnevnt til viktige stillinger. Regjeringen bryr seg ikke lenger om innbyggerne og gjør i stedet narr av fremmede makter.»

Demonstrantene ønsker også å “skissere en visjon” om hvordan “et ekte direkte demokrati kan bygges”. Demonstrasjonene blir drevet av “ønsket om fred”, “for å få slutt på sanksjonert fattigdom og for å stoppe den truede konkursen til mange husholdninger og selskaper.”

Oversatt og tilrettelagt av Politikeren.

Forrige artikkelForskning: mRNA fra vaksine funnet i hjernen og hjertet til avdød mann
Neste artikkelMcKinsey på Pfizers lønningsliste og var betalt av Quebec regjering for å gi koronaråd