McKinsey på Pfizers lønningsliste og var betalt av Quebec regjering for å gi koronaråd

0

Mens konsulentbyrået McKinsey var på Pfizers lønnsliste, ble de også betalt 35 000 kanadiske dollar per dag av Quebec-regjeringa for å gi dem «råd om pandemirespons og vaksinasjon».

En radio-Canada-undersøkelse publisert fredag avslørte at McKinsey fakturerte Quebec-regjeringa 6,6 millioner canadiske dollar – eller 35 000 dollar om dagen – og spilte en nøkkelrolle i Quebec-regjeringens pandemirespons, gjennomførte strategimøter og ga myndighetene råd om kjøp av personlig verneutstyr.

Lederne for de fire andre hovedpartiene sier at beslutningen om å tildele millioner i kontrakter med enerett til det globale konsulentfirmaet – og mangelen på transparens om innflytelsen det hadde på Legault-regjeringa – reflekterer en bredere mangel på åpenhet i regjeringen hans.

McKinsey håvet også  inn på «covid-rådgivning» i Frankrike og er anklaget for skatteunndragelse i den sammenhengen:

«McKinsey er anklaget for å ha unndratt hundrevis av millioner euro i skatt da den ga råd til Macron-regjeringen om covid-19-politikk, og for mened for å ha løyet om dette til en senatskomité.

Rapporten beskrev massiv finansiell korrupsjon i Macron-regjeringa. Den har tildelt McKinsey 2,4 milliarder euro i konsulenthonorarer siden 2018, inkludert over 1 milliard euro i 2021. Den reelle summen er sannsynligvis høyere, ettersom etterforskninga bare undersøkte de mest fremtredende delene av administrasjonen. Til tross for en omsetning på 329 millioner euro, betalte ikke McKinsey en cent av selskapsskatten i 2020.»

Har de også hatt oppdrag for norske myndigheter?

Det har de høyst sannsynlig hatt, men om det gjelder «pandemirådgivning» har vi foreløpig ikke klart å slå fast.

Men selskapet hadde rekordhøy fortjeneste i Norge i 2021, skriver DN.

– Hoveddriveren bak omsetningsøkningen er prosjekter innen bærekraft og energi. Langt over halvparten av alt vi gjør her i Norge, er knyttet til det grønne skiftet.

Det sier Frithjof Norman Lund, som er McKinseys toppsjef i Norge.

Resultatet for 2021 viser at strategi- og konsulentselskapet økte inntekten fra 645 millioner kroner i 2020 til 986 millioner kroner i fjor. Det er en økning på nærmere 53 prosent.

Les også: Erna Solberg øser ut hundrevis av millioner til konsulentbransjen

Forrige artikkelI Tsjekkia står den politiske vindmåleren på storm
Neste artikkelFabelen om «uprovosert» krig blokkerer fred
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).