Hvordan energikrisa utsletter tyskernes velstand

0
Shutterstock. Innfelt den tyske økonomiministeren Robert Habeck

Tyskerne frykter vinteren. Med en blanding av skyhøye energipriser og frihjulsinflasjon, blir den lille rikdommen som gjenstår for mange utslettet. Dette skriver Jennifer Bendele i Deutsche Wirtschafts Nacrichten. Vi gjengir hennes beskrivelse av den økonomiske krisa som vil ødelegge Das Wirtschaftswunder for all overskuelig framtid.

Av Jennifer Bendele, DWN.

I de to årene med Corona-pandemien, hvem kunne ha forestilt seg at ting skulle bli enda verre i 2022? Vi vil helst ikke tenke på neste år ennå. En varm høst er nært forestående – forhåpentligvis også temperaturmessig, da blir det kanskje litt billigere å komme seg gjennom vinteren.

To drivere har satt oss i en økonomisk situasjon som var utenkelig for ikke lenge siden. Krigen i Ukraina og økende inflasjon – ifo-instituttet forventer elleve prosent inflasjon til vinteren – kaster oss inn i en energikrise, som vi bare kan gjette oss til på lang sikt nå.

Priseksplosjonene i energisektoren forårsaker avindustrialisering i de mellomstore bedriftenes hjemland. Hver uke rapporterer vi om stålverk, aluminiumsprodusenter og kjemiselskaper som ikke klarer å fortsette virksomheten. Mange selskaper har gått konkurs, andre har «bare gått konkurs», slik økonomiminister Robert Habeck forsøkte å blidgjøre oss i ARD-programmet «Maischberger». Et forsøk som mislyktes med et brak. Hvor mange som har mistet jobben de siste ukene på grunn av energikrisa vil snart finne jobb igjen?

Politikere – og fremfor alt De Grønne og FDP – krangler om atomkraftverk. Man ser for seg selv på 1980-tallet da «atomkraft, nei takk!» var en av hjørnesteinene i det nye grønne partiet. Nå står de overfor dilemmaet om at de faktisk må la det fortsette dersom tysk økonomi – og dermed millioner av ansatte – er viktigere for dem enn klimaet. Som alltid er FDP ofte imot det, men har sjelden alternative forslag til hvordan ting kan gjøres bedre. Og SPD? Står taus i mellom, som om de ikke har kansleren i det hele tatt. I mellomtida lever vi i en falsk følelse av trygghet fordi gasslagertankene er fulle.

En truende blackout

Og så er det selvfølgelig de mange private husholdningene som ikke vet hvordan de skal håndtere de ublu regningene som er i ferd med å fosse inn. Det er smarte forslag fra politikerne: ta på gensere, dusj mindre, trekk ut støpselet – tusen takk! Å ja: Og alle som går for å protestere mot denne politikken vil bli stemplet som høyreorienterte for sikkerhets skyld. Berlin ønsker tilsynelatende ikke å se de umiddelbare konsekvensene av krisa for innbyggerne. Sjøl om krisa ikke var forårsaket av den tyske føderale regjeringa, har den ikke gjort mye folk setter pris på.

En av de største bekymringene til innbyggerne, bortsett fra å miste jobben, er størrelsen på deres neste gassregning. Mange går derfor over til oppvarmingsalternativer fra elektrisitetskilder i privat sektor. Konsekvensene er at mange offisielle nettselskaper plutselig truer med blackout . Det som lenge ble avvist som umulig er nå et realistisk scenario. Vi i DWN har jobbet med dette temaet i årevis og har gjennomført utallige intervjuer med eksperter og kan derfor gjette oss til hvilke alvorlige konsekvenser et omfattende strømbrudd ville få.

Hvis du ser utover Tyskland og ser på de globale endringene som ble forårsaket av energikrigen, vil du legge merke til hvordan Russland for lengst har sett etter andre partnere og nå styrker sine gass- og oljeavtaler med Kina eller India. At de to landene deretter selger russisk gass til Europa til høye priser, blir hyldet.

Energikrisa vil forandre verden slik vi kjenner den.


Kommentar:

Denne krisa har Tyskland og EU et betydelig ansvar for. Det såkalte «grønne skiftet» har sørget for å ødelegge mye av den pålitelige energitilførselen for å erstatte den med angivelig «bærekraftige» alternativer, som slett ikke er det. Dernest har Tyskland og Europa gjennomført sanksjoner mot Russland som rammer deres egne borgere og egne økonomier mer enn noe annet.

Dommen over disse politikerne og denne politikken kommer til å bli knallhard. Men først skal tyskerne og europeerne få lov til å oppleve en fattigdomsvinter som ikke har noe sidestykke etter annen verdenskrig. Nå utslettes velferdssamfunnet og venstresida og fagbevegelsen er langt på vei paralysert. Dette skulle ha vært deres arena, og så mislykkes de katastrofalt, og i verste fall bidrar de til at denne politikken fortsetter. Historien vil heller ikke være nådig med dem.

Les: Ideologisk gambling med menneskeliv – en blackout vil føre til svært mange dødsfall i Tyskland

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.