Fra kvinnekamp til voldelig regimeskifte?

0
VGs iranske "kvinneaktivist" Masih Alinejad fotografert i 2019 sammen med USAs daværende utenriksminister Mike Pompeo, før det sjef for CIA under president Donald Trump.

Av Jan Herdal.

Du skjønner at det ikke lenger er snakk om kvinnefrigjøring, når norske aviser begynner å intervjue «aktivist» Masih Alinejad. Da er vi inne i et nytt, trolig mislykket amerikansk forsøk på å utnytte berettiget kvinnekamp til å gjennomføre et regimeskifte, denne gangen i Iran.

Alinejad har iransk bakgrunn. Hun har bodd i USA i 12 år, er ansatt i den delen av den amerikanske statlige kanalen Voice of America som er rettet mot Iran, og står dermed på USAs lønningsliste. Hun støtter bl.a. de vestlige sanksjonene mot Iran, som rammer hennes eget folk.

Ifølge nettstedet Responsible Statecraft mottok hun vel 305.000 dollar (ca. 3 mill. NOK) for perioden mai 2015 til september 2019. Denne delen av hennes bakgrunn nevnes ikke av VG.

Gnisten som er forsøkt brukt til å tenne en regimeskifte-brann denne gangen var det tragiske dødsfallet til den 22 år gamle iranske kvinnen Mahsa Amini. Hun ble arrestert av det iranske moralpolitiet for brudd på islamsk kleskode, og sendt til en politistasjon i Teheran.

En video fra et overvåkingskamera viser at hun besvimte i venterommet blant flere øyenvitner, uten å bli angrepet av noen. Hun ble straks ført til sykehus, der hun ble erklært død av hjerteattakk. Leger fant ingen ytre eller indre spor etter fysisk mishandling.

Dette står i sterk kontrast til udokumenterte påstander om at hun var blitt mishandlet av politiet. Myndighetene har likevel krevd en grundig utredning av saken. Hendelsen førte uansett til store demonstrasjoner i flere iranske byer, der kvinner danset i gatene og kastet den forhatte hijaben.

Aksjonene endret imidlertid gradvis karakter, og ble stadig mer voldelige. USAs betalte «aksjonist» Masih Alindine fyrte opp under trykkokeren ved å sendte ut twitter-meldinger der hun hevdet at to andre kvinner var brutalt drept av politiet, uten noen form for dokumentasjon.

Det er ikke kvinnekamp, verken i Norge eller Iran, å skjære halsen over på politibetjenter. Gjenger begynte å gå amok på gatene i flere byer, satte fyr på ambulanser, vandaliserte banker, butikker og visst nok moskeer, og skadet flere politifolk. Foreløpig skal 47 mennesker ha mistet livet.

Det iranske nyhetsbyrået IRNA sier at store mengder våpen, ammunisjon og eksplosiver er konfiskert. Det kan i så fall tyde på at «noen» har ventet på en passende anledning til å agere.

Amerikanske regimeskifte-operasjoner har vist en tiltakende evne til å slå feil i de seinere åra, eksempelvis i Hongkong, Myanmar, Venezuela og Syria. Mye tyder på at det ikke går bedre denne gangen. Også iranske kvinner er nok beste tjent med skape sin egen frigjøring.


PS:

USAs forsøk på regimeskifte i Iran via falske massebevegelser er ikke av ny dato.

les: Protester i Iran – USA ønsker regimeskifte

USA puster til ilden i Iran, prøver å utløse regimeskifte

Hvem vil arrangere påskuddet for et angrep på Iran?

Forrige artikkelSabotasjen mot Nordstream – hvilken konspirasjonsteori er riktig?
Neste artikkelDet demokratiske partiet, er nå det ledende krigspartiet