Hvem vil arrangere påskuddet for et angrep på Iran?

4
John Bolton har lenge vært en aktiv støttespiller for Mojahedin-e Khalq (MEK). Vil han bruke dem til å arrangere den provokasjonen han trenger for å utløse en krig mot Iran? Portrett: Shutterstock.

USA har sendt en hangarskipsgruppe mot Persiabukta. USAs «fungerende utenrikspresident» John Bolton, truer med krig. Kruttønnene er samlet rundt Iran. Spørsmålet er om noen nå vil tenne lunta, det vil si lage det påskuddet krigshaukene trenger for å utløse en krig – og hvem som i så fall skulle gjøre det.

Det er ikke bare vi som har minnet om Tonkinbukta-episoden, den falsk-flagg-affæren som ble brukt som påskudd for å starte Vietnamkrigen. Det er flere observatører internasjonalt som ser faren for at noe liknende kan skje også her. Det kunne for eksempel skje i form av et angrep på USAs marinefartøyer i Persiabukta eller på strategisk viktige installasjoner i området. Eller det kunne være angrep på kommersielle fartøyer i Persiabukta. Men hvem skulle i så fall gjennomføre noe slikt?

Den iranske skribenten  Massoud Khodabandeh, som tidligere var et ledende medlem av organisasjonen Mojahedin-e Khalq (MEK), mener at nettopp denne organisasjonen kunne spille en slik rolle.

Khodabandeh skriver i Iranian.com at et slikt falsk-flagg-angrep er under forberedelse. Han peker på at MEK har et hovedkvarter i Albania og at hangarskipet USS Abraham Lincoln besøkte Albania 1. mai 2019 på sin vei mot Persiabukta. Der skal skipet ha tatt ombord folk som snakket farsi, hevder han.

John Bolton har lenge satset på nettopp MEK som sitt foretrukne redskap for å utløse et regimeskifte i Iran. I juli 2017 sa han til en delegasjon fra MEK at Trump-administrasjonen ville omfavne deres mål om et regimeskifte i Teheran og anerkjenne dem som et seriøst alternativ.

MEK markedsførte seg i sin tid som marxist-leninistisk. Ifølge en rapport fra US State department fra 2009 er deres ideologi idag en blanding av marxisme, islamisme og feminisme. Mens de tidligere var sterke kritikere av Israel og sionismen, er de nå allierte med Israel. I 1993 ga Bill Clinton i et privat brev til MEKs leder uttrykk for sin støtte til organisasjonen. John Bolton er også en av dem som lenge har støttet MEK.

Se også New York Times og The Guardian om MEKs forhold til Bolton.

Man kan velge om man vil tillegge Khodabandehs vurderinger vekt eller ei, men MEKs nære tilknytning til USA og John Bolton gjør det ikke usannsynlig at nettopp MEK kan spille rollen som branstifteren i Persiabukta og tenne den lunta som får regionen til å eksplodere.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Her er noen artikler av Haarstad som forslag til lesetips om Iran , og Kushners fredsplan for midt- østen som skal legges fram etter ramadan.

  “I løpet av de nærmeste ukene vil vi også få se at NRK-Aftenposten -Dagbladet
  begynner å mobilisere Norge for Irankrigen.”
  Jan Haarstad.

  Jan Hårstad:
  USA leiter etter et påskudd til Iran-krigen.
  13 mai 2019
  Artikkel 1

  Jan Hårstad:
  Starter krigen mot Iran på Gaza?
  17 april 2018
  Artikkel 2

  Jan Hårstad:
  Det vil komme falske hendelser som igangstartere til Iran-krigen!
  14 mai 2019
  Artikkel 3

  Jan Hårstad:
  Startet Iran-krigen 12. mai?
  15 mai 2019
  Artikkel 4

  Vi er nå midt i mai, og fredsplanen skal legges fram om kort tid.
  Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan.

  Den muslimske fastemåneden ramadan avsluttes i begynnelsen av juni
  23. april 2019

  ABC nyheter
  Jared Kushner on Israel-Palestine peace plan .

  https://www.youtube.com/watch?v=QcQjItFfE5s
 2. Avatar for SHO SHO says:

  Det er godt mulig at Trump ikke ønsker krig med Iran. Men det kan tenkes at John Bolton på eget initiativ og i all hemmelighet feks får MEK-gruppen til å blåse en oljetanker til himmels i Gulfen (feks en oljetanker fra USA eller Saudi). Dermed er rabalderet i gang med bla oljemangel og skyhøye oljepriser. Dette vil kunne tvinge USA (Trump) til å gripe aktivt inn i situasjonen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.