Hvem vil arrangere påskuddet for et angrep på Iran?

0
John Bolton har lenge vært en aktiv støttespiller for Mojahedin-e Khalq (MEK). Vil han bruke dem til å arrangere den provokasjonen han trenger for å utløse en krig mot Iran? Portrett: Shutterstock.

USA har sendt en hangarskipsgruppe mot Persiabukta. USAs «fungerende utenrikspresident» John Bolton, truer med krig. Kruttønnene er samlet rundt Iran. Spørsmålet er om noen nå vil tenne lunta, det vil si lage det påskuddet krigshaukene trenger for å utløse en krig – og hvem som i så fall skulle gjøre det.

Det er ikke bare vi som har minnet om Tonkinbukta-episoden, den falsk-flagg-affæren som ble brukt som påskudd for å starte Vietnamkrigen. Det er flere observatører internasjonalt som ser faren for at noe liknende kan skje også her. Det kunne for eksempel skje i form av et angrep på USAs marinefartøyer i Persiabukta eller på strategisk viktige installasjoner i området. Eller det kunne være angrep på kommersielle fartøyer i Persiabukta. Men hvem skulle i så fall gjennomføre noe slikt?

Den iranske skribenten  Massoud Khodabandeh, som tidligere var et ledende medlem av organisasjonen Mojahedin-e Khalq (MEK), mener at nettopp denne organisasjonen kunne spille en slik rolle.

Khodabandeh skriver i Iranian.com at et slikt falsk-flagg-angrep er under forberedelse. Han peker på at MEK har et hovedkvarter i Albania og at hangarskipet USS Abraham Lincoln besøkte Albania 1. mai 2019 på sin vei mot Persiabukta. Der skal skipet ha tatt ombord folk som snakket farsi, hevder han.

John Bolton har lenge satset på nettopp MEK som sitt foretrukne redskap for å utløse et regimeskifte i Iran. I juli 2017 sa han til en delegasjon fra MEK at Trump-administrasjonen ville omfavne deres mål om et regimeskifte i Teheran og anerkjenne dem som et seriøst alternativ.

MEK markedsførte seg i sin tid som marxist-leninistisk. Ifølge en rapport fra US State department fra 2009 er deres ideologi idag en blanding av marxisme, islamisme og feminisme. Mens de tidligere var sterke kritikere av Israel og sionismen, er de nå allierte med Israel. I 1993 ga Bill Clinton i et privat brev til MEKs leder uttrykk for sin støtte til organisasjonen. John Bolton er også en av dem som lenge har støttet MEK.

Se også New York Times og The Guardian om MEKs forhold til Bolton.

Man kan velge om man vil tillegge Khodabandehs vurderinger vekt eller ei, men MEKs nære tilknytning til USA og John Bolton gjør det ikke usannsynlig at nettopp MEK kan spille rollen som branstifteren i Persiabukta og tenne den lunta som får regionen til å eksplodere.

Forrige artikkelMohammad Reza Shahs första period som CIA-installerad envåldshärskare
Neste artikkelVennesla: Vindmølle-nei fra politikerne
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).