En håndfull selskaper

0

Bli bedre kjent med World Economic Forum – del 2

Av Glenn Richard Bergstø.

Selskapene

Hvis du er interessert i nasjonal og internasjonal politikk, hvorfor verdens tilstand er slik den er, og hvor den er på vei, burde du bli bedre kjent med World Economic Forum (WEF) og personene/selskapene som eier planeten vår.

Eiendom

Eierskap er mer komplisert enn hva vi liker å tenke på, men de fleste av oss ser eiendom som noe vi har kjøpt, fått eller arvet. Fra gjenstander til land. Vi har konkret eiendom som vår egen kropp og abstrakt eiendom som intellektuell eiendom. Man kan til og med eie luftrom og det finnes hypotetiske/potensielle fremtidige eierskap. Hvis det er gjeld/lån på gjenstand, eller land, liker vi å si det er vårt, men vi vet at banken i praksis eier sin aktuelle prosent. Og gjeld er den mest effektive form for eiendom på jorden, og man kan kjøpe den, få den og arve den.

Slik kan en klassifisere alt på jorden. Alle gjenstander, alt land, alle resurser, all produksjon, alle rettigheter, all gjeld og all intellektuell eiendom.

147 selskaper

I 2011 skrev tre systemteoretikere ved Swiss Federal Institute of Technology,  Zürich en rapport, og et kart, over de fleste store selskaper på jorden: “The network of global corporate control”. [1][2] 

ETH Zurich (swiss federal institute of technology) ble grunnlagt av den sveitsiske føderale regjeringen i 1854 og fokuserer først og fremst på vitenskap, teknologi, ingeniørvitenskap og matematikk.[3]

Denne rapporten viser at det er en kjerne på 147 selskaper som eier det meste på jorden gjennom direkte kontroll eller tilknyttinger til hverandre og andre selskaper. 

147 multinasjonale selskaper er så tett knyttet sammen at de utgjør en megastruktur som kontrollerer 40% av storkonsernenes kapital

Hvordan verdens selskaper er sammenknyttet eller har forskjellige former for bånd til hverandre ble i starten oversett til fordel for nyheten om de 147. 

Mange økonomer sa når denne rapporten kom ut at dette var det første forsøk, som de kjente til, som prøvde å kartlegge “Global Corporate Control”. Og denne rapporten startet en ny disiplin og interesse. Og grådige som vil høyere opp i den økonomiske pyramide strukturen lurte på hvordan de kunne bli 148.

4 selskaper

Kort tid etter denne sveitsiske rapporten kom ut skrev Brendan Coffey [4] en artikkel i Forbes.[5] der han analyserer alle verdipapirfondene i verden, som ifølge ICI i 2011 var 24,7 billioner dollar [6], og konkluderer med at det er bare fire selskaper som “eier alt på jorden”.

Han skriver: “Det betyr at den virkelige makten til å kontrollere verden ligger hos fire selskaper: McGraw-Hill, som eier Standard & Poor’s, Northwestern Mutual, som eier Russell Investments, hvis indeksarm driver referanseindeksen Russell 1000 og Russell 3000, CME Group som eier 90 % av Dow Jones-indeksene, og Barclay’s, som overtok Lehman Brothers og Lehman Aggregate Bond Index, den dominerende verdensobligasjonsfondsindeksen. Sammen dominerer disse fire firmaene verden av indeksering. Og i sin tur betyr det at de har reell kontroll over verdens penger.”

2 selskaper

Men dette var i 2011. Hvem eier disse fire selskapene i dag?

-Mcgraw-Hill heter nå S&P Global.[7] Og Vanguard og Blackrock har størst prosent eierskap.[8]

-Northwestern Mutual,[9] Blackrock og Vanguard har flest aksjer og høyest markedsverdi.[10]

-CMC Group, som er verdens største finansielle derivatbørs.[11] Blackrock og Vanguard er andre og tredje største eiere.[12]

-Barclay’s, som det norske oljefond har aksjer i.[13] Blackguard og Vanguard er forholdsvis syvende og fjerde største eiere.[14]

Les: BlackRock har snart en kapital på utrolige 10.000 milliarder dollar

Går man til Mutual Fund directory [15] ser man at Blackrock [16] og Vanguard [17] troner på toppen i verden. Og går man gjennom hele top hundre vil man finne eierskap og andre tilknytninger mellom selskapene. Dette kan man gjøre ved å kryssjekke alle styremedlemmer og alle aksjeandeler. Noe jeg anbefaler for de som har tid.

Så fra 147 selskaper ned til 4 ned til 2. Så få som to selskaper “eier det meste på jorden”. 

Blackrock og Vanguard

Og hvem eier Blackrock og Vanguard? De eier hverandre, og de eier deler av de fleste selskapene under dem. De aller fleste mennesker vet ikke en gang om disse selskapene som nesten eier alt på jorden. Siden de ble grunnlagt har de gått under radaren for de fleste utenfor finansverdenen. Blackrock har de siste årene blitt bedre kjent og det har blitt laget artikler og dokumentarer om dem. (Vanguard går fremdeles hovedsakelig under radaren.) Jeg vil anbefale tre dokumentarer laget fra forskjellige vinkler, og som finnes på forskjellige videodeling plattformer.

1. This company owns the world (and it’s our fault) – BlackRock.[18]

2. Larry Fink – The Most Powerful Man in Finance.[19]

3. BlackRock: The Company that Owns the World.[20]

Og jeg vil anbefale fem artikler: 

1. With $20 trillion between them, Blackrock and Vanguard could own almost everything by 2028 – Financial Post.[21]

2. How a Company Called BlackRock Shapes Your News, Your Life, Our Future – The Common Reader.[22]

3. There is more to Blackrock the you might imagine – F. William Engdahl.[23] Norsk versjon:[24]

4. BlackRock og Vanguard vil sikre seg nesten total kontroll over matproduksjonen i USA – Natural News.[25] Norsk versjon:[26]

5. BlackRock CEO Larry Fink Says Russia-Ukraine War Is Upending World Order And Will End Globalization – Forbes.[27]

Også om dette vil man finne mange gode norske artikler ved å skrive Blackrock eller Vanguard i søkefeltet her i steigan.no

Bånd til WEF ?

Det er ikke vanskelig å finne bånd mellom Blackrock/Vaanguard og World Economic Forum. Det er sponsing, finansiering, partnerskap og direkte samarbeid om WEFs visjoner. Larry Fink, Blackrock, er stor støttespiller av Klaus Schwab og hans “stakeholder capitalism”.[28] Han sitter I WEFs “board of trustees” [29] og Blackrock er offisiell partner.[30] Vanguard er betydelig vanskeligere å finne informasjon om, og det gjelder all type informasjon. Flere av selskapene Vanguard eier har samarbeid med WEF, som Blackrock, men Vanguard selv har bare ett samarbeid med WEF som jeg kan finne. Vanguard er ett av 23 stiftende medlemmer i WEFs Global Parity Alliance.[31][32] Alle de 22 andre stiftende medlemer er på listen over offisielle partnere til WEF, men Vanguard finnes ikke noe sted på WEFs nettside.

Bånd til Media?

Som vi kan se er det to selskaper som eier majoriteten av de fire største selskapene og dermed også kjernen på 147. Og blant alle disse selskapene er selvsagt media selskap. Balckrock og Vanguard bryr seg ikke om høyre eller venstre, konkurranse eller hvilket land. De har eierskap i nesten alt.

For rundt ti år siden var det flere artikler som delt i sosiale media som slo fast at det var kun seks media giganter som eier 90% av alt vi se på, leser og hører.[33] Det var GE, NewsCorp, Disney, Viacom, Time Warner og CBS. I dag er det blitt litt omrankering, oppkjøp og navnbytte, og Blackrock/Vanguard har større eiendeler enn for ti år siden.

The Future of Media: Truth, Privacy, and Power er et unikt partnerskap mellom Harvard Business School (HBS) og Harvard’s Institute for Quantitative Social Science (IQSS), med mål om å fremme forskning og identifisere implementerbare løsninger for å balansere sannhet, personvern og makt i mediebransjen.[34]

De har laget en index/database med US Mainstream Media Ownership.[35]

Denne databasen viser at Blackrock og Vanguard eier tilsammen:

– 18% av Fox.

– 16% av CBS, og derfor også av 60 Minutes.

– 13% av Comcast, som eier NBC, MSNBC, CNBC og mediekonsernet Sky.

– 12% av CNN.

– 12% av Disney, som eier ABC og Marvel.

– 14% av Gannett, som eier mer enn 250 Gannett-dagsaviser pluss USA Today.

– 10% av Sinclairs, som kontrollerer 72% prosent av amerikanske husholdningers lokale TV.

Hvis vi ser nærmere Paramount Global, som har kjøpt opp CBS og MTV så eier Blackrock/Vanguard 19%. Men som en kan se så eier de også 16% av CBS og Paramount Global var tidligere Viacom. Oppkjøpene og sammenslåingene startet allerede med Gutenberg, men i dag er det i praksis et monopol.

Hvis dette er av interesse kan en selv sjekke dette ved hjelp av databasen til Harvard, finans/aksjesider og andre artikler som:

– Who owns the news? The 25 CEOs that control the world’s biggest news outlets.[36]

– Top 10 Largest Media Companies in the World by Revenue 2020, Biggest Media Companies.[37]

– The World’s Top Media Companies.[38] 

Bånd til legemiddelindustrien?

Vi må igjen tilbake til ETH Zurich [3] og et samarbeid med Faculty of Business and Economics (FEB); German Institute for Economic Research (DIW Berlin)[39] og Barcelona School of Economics.[40] 

I November 2020 skrev en fra hver av disse institusjoner sammen en rapport om hvem som eier legemiddelindustrien: “Common Ownership in the US Pharmaceutical Industry: A Network Analysis”.[41] 

Denne rapporten nevner Blackrock og Vanguard oftere enn deres egen hjemmeside. De har som regel flest aksjer i de fleste legemiddelselskap. Men det er betydelig verre, fordi de eier også alle konkurrerende selskaper og skaper et effektivt monopol. Denne rapporten bare må leses!

“Investorers eierandeler i flere firmaer gir opphav til det som er kjent som «felles eierskap.»Felles eierskap er utbredt i den amerikanske farmasøytiske industrien. I 2014, for eksempel, var den største investoren i de tre største farmasøytiske selskapene (Johnson & Johnson, Merck & Co og Pfizer) den samme (BlackRock). Dette er regelen, ikke unntaket. Disse tre farmasøytiske selskapene deler andre store institusjonelle investorer, og er dermed knyttet til hverandre, så vel som til en rekke andre farmasøytiske selskaper, gjennom såkalte «felles eierskapskoblinger…Felles eierskap mellom farmasøytiske selskaper kan ha viktige implikasjoner for konkurranse og innovasjon i denne avgjørende industrien”.

Det må nevnes at Vanguard av en eller annen grunn gjør egne medisinske studier: 

“The risk of cognitive decline: Investors’ perception and preparation”![42]

Kan det bli verre?

Ja, det kan det. Tidligere i 2020 kom det ut en rapport fra Centre for Research on Multinational Corporations.[43]Rapporten heter: “The financialisation of Big Pharma”.[44] Den dreier seg om hvordan de maksimerer utbetalinger til aksjonærene på bekostning av å gjøre produktive investeringer som kan komme befolkningen for øvrig til gode.

Og rapporten demonstrerer hvordan legemiddelindustrien skiller seg kraftig ut fra annen industri og at utbetalingene aksjonærene får fra legemiddelindustrien er flere hundre prosent høyere enn andre industrier.

For å bane vei for farmasøytiske selskaper til å foreta slike enorme aksjonærutbetalinger, har ikke essensielle investeringer økt, men prisen på legemidler har økt eksponentielt. Å prise medisiner til så høye priser med det eneste formålet å maksimere aksjonærverdien er uforsvarlig, spesielt i sammenheng med aldrende samfunn og økende totale helsekostnader rundt om i verden. Kort sagt, samfunnet vårt har ikke råd til Big Pharmas private gevinster.

Bondeopprøret

Det er flere som tror at WEF og Agenda gjengen bare vil at bøndene skal forurense mindre. At kuene må lære seg å prompe mindre. Men overser at hverken WEF eller statene vil legge tilrette for industriell økologisk landbruk, eller gi noen av milliardene til å sikre god kvalitet på maten og etisk dyrehold. Nei, de slenger på skatter, straffer og avgifter helt til bøndene er konkurs eller gir opp. De som ikke ser at dette er et forsøk på å skape et nytt monopol, er blinde.

“Sirkulær økonomi” 

Disse selskapene, sammen med stiftelser og organisasjoner som Bill and Melinda Gates Foundation, GAVI, WEF, WTO, WHO, IMF og World Bank gir hverandre penger, inngår avtaler, finansierer hverandres prosjekter, finansierer hverandres veldedighet, drar på samme møter, er medlem av samme klubber, sitter i hverandres styrer, har aksjer i hverandres selskaper, deler den samme immunitet, deler samme rettigheter og gifter seg med hverandres familie langt oftere enn man ville tro. De danner en egen kjerne, med egen økonomi og egne lover. De har monopol på så og si alt i livene våres, inkludert livskvalitet. De har utømmelige resurser gjennom nasjoners “felleskasser”. (Det ville vært interessant å finne ut av hvor mange av dem som egentlig betaler skatt.) De blir stadig rikere og klapper seg selv på skuldrene når de gir seg selv eller hverandre store summer penger. Og vi står på utsiden av denne sirkelen og krangler om illusjonen og smuler.

Korrupsjonen er på en skala det er vanskelig å ta inn over seg, og jeg har ikke engang snakket om båndene til matindustrien og krigsindustrien.

Når de sier de ønsker sirkulær økonomi burde man huske på hva det egentlig betyr.

“Politics: “Poli” a Latin word meaning «many» and «tics» meaning «bloodsucking creatures”. – Robin Williams

Glenn Richard Bergstø

Menneskerettsforkjemper.

Les del 1:

Kilder Del 2: Bli bedre kjent med World Economic Forum

[1] https://financialpost.com/news/the-147-companies-that-control-everything

[2] https://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/1107/1107.5728v2.pdf 

[3] https://ethz.ch/en.html

[4] https://www.forbes.com/sites/brendancoffey/?sh=6a10e85c5439

[5] https://www.forbes.com/sites/brendancoffey/2011/10/26/the-four-companies-that-control-the-147-companies-that-own-everything/?sh=4950255e685b

[6] https://www.ici.org/doc-server/pdf%3A2011_factbook.pdf

[7] https://en.wikipedia.org/wiki/S%26P_Global

[8] https://www.wallstreetzen.com/stocks/us/nyse/spgi/ownership

[9] https://en.wikipedia.org/wiki/Northwestern_Mutual

[10] https://www.marketbeat.com/stocks/NASDAQ/NWE/institutional-ownership/

[11] https://en.wikipedia.org/wiki/CME_Group#cite_note-3

[12] https://www.wallstreetzen.com/stocks/us/nasdaq/cme/ownership

[13] https://en.wikipedia.org/wiki/Barclays

[14] https://www.marketscreener.com/quote/stock/BARCLAYS-PLC-9583556/company/

[15] https://mutualfunddirectory.org/latest-directory-ranking-here/

[16] https://en.wikipedia.org/wiki/BlackRock

[17] https://en.wikipedia.org/wiki/The_Vanguard_Group

[18] www.youtube.com/watch?v=ghP7kImI9WM

[19] www.youtube.com/watch?v=ZO8XGmUA0bM

[20] www.youtube.com/watch?v=1n4zkdfKUAE

[21] https://financialpost.com/investing/a-20-trillion-blackrock-vanguard-duopoly-is-investings-future

[22] https://commonreader.wustl.edu/how-a-company-called-blackrock-shapes-your-news-your-life-our-future/

[23] http://www.williamengdahl.com/englishNEO18June2021.php

[24] https://derimot.no/det-er-her-den-reelle-makten-sitter-tette-forbindelser-mellom-statsledere-og-finanstopper/

[25] https://www.naturalnews.com/2022-05-01-blackrock-vanguard-controlling-america-centralized-food-production.html#

[26] https://steigan.no/2022/05/blackrock-og-vanguard-vil-sikre-seg-nesten-total-kontroll-over-matproduksjonen-i-usa/

[27] https://www.forbes.com/sites/sergeiklebnikov/2022/03/24/blackrock-ceo-larry-fink-says-russia-ukraine-war-is-upending-world-order-and-will-end-globalization/?sh=106b964f57eb

[28] https://www.forbes.com/sites/siladityaray/2022/01/18/blackrocks-larry-fink-defends-stakeholder-capitalism-in-annual-letter-to-ceos/?sh=40ac117518ac

[29] https://www.weforum.org/press/2019/08/world-economic-forum-appoints-new-members-to-board-of-trustees/

[30]  https://www.weforum.org/partners#search

[31] https://corporate.vanguard.com/content/corporatesite/us/en/corp/articles/vanguard-joins-global-parity-alliance.html

[32] https://corporate.vanguard.com/content/corporatesite/us/en/corp/articles/vanguard-joins-global-parity-alliance.html

[33] https://www.businessinsider.com/these-6-corporations-control-90-of-the-media-in-america-2012-6?op=1&r=US&IR=T

[34] https://projects.iq.harvard.edu/futureofmedia/about

[35] https://projects.iq.harvard.edu/files/futureofmedia/files/us_media_ownership_may_2021.pdf

[36] https://www.addictivetips.com/news/who-owns-the-news/

[37] https://blog.bizvibe.com/blog/largest-media-companies-world

[38] https://www.investopedia.com/stock-analysis/021815/worlds-top-ten-media-companies-dis-cmcsa-fox.aspx

[39] https://www.rug.nl/feb/?lang=en

[40] https://bse.eu/people/banal-estanol-albert

[41] https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3738575

[42] https://corporate.vanguard.com/content/dam/corp/research/pdf/The-risk-of-cognitive-decline-Investors-perception-and-preparation-US-ISGRCD_082021_Online.pdf

[43] https://www.somo.nl

[44] https://www.somo.nl/nl/wp-content/uploads/sites/2/2020/04/Rapport-The-financialisation-of-Big-Pharma-def.pdf

PS: steigan.no er uten tvil den nordiske mediekanalen som har den mest omfattende dekninga og analysen av Blackrock og Vanguard.

Forrige artikkel– Jeg har sett at de plukker rettsstaten fra hverandre, litt etter litt. [tekstet video]
Neste artikkelKrigsdagbok del 15, 3. mai 2022