BlackRock har snart en kapital på utrolige 10.000 milliarder dollar

0
Illustrasjon: Shutterstock

Verdens største kapitalforvalter har gjort enorm profitt under pandemien.

I midten av oktober 2021, da BlackRock kunngjorde resultatene for tredje kvartal, sa selskapet at de bare var hårfint unna 10 billioner dollar (10.000 milliarder) i kapital under sin forvaltning. Det er en enorm sum, «omtrent tilsvarende hele det globale hedgefondet, private equity og venturekapitalindustrien til sammen», og en nesten ti-dobling på bare en håndfull år for et firma som først passerte 1 billion dollar så seint som 2009.

I 2020 hadde BlackRock en kapital på 7,3 billioner i sin forvaltning. Halvannet år med pandemi har brakt denne kapitalistiske mastodonten en vekst på over 30%.

Nå kommer inflasjonen for alvor, og toppsjef Larry Fink tror den kommer til å vare, og gjett hvem som kommer til å tjene på den også.

BlackRock er det største investeringsselskapet i verden. De kontrollerer kapital i en størrelse av Tysklands årlige BNP, og gjennom sitt inesteringsverktøy Aladdin, kontrollerer de indirekte en kapital som er på nivå med det årlige BNP i USA. Investeringsmilliardæren Carl Icahn, som sjøl er en råtass av en Wall Street-investor, kalte i sin tid BlackRock for «et ekstremt farlig selskap». Og han tilføyde: «Mafiaen har en bedre etisk standard enn dere, folkens.»

Styrer den økonomiske politikken til Joe Biden

På et tidspunkt da Joe Biden ennå ikke var helt sikker på at han ville stille som presidentkandidat, hadde han et møte i New York med BlackRock-mogulen Larry Fink. Møtet gikk bra for Fink, hvis vi skal tro The Atlantic.

I januar dro han til New York-kontorene til BlackRock, det største investeringsselskapet, for et møte med administrerende direktør Larry Fink. De snakket om tilstanden i verden og landet, om hva som skjer i markedene.

Mot slutten sa Fink til Biden: «Jeg er her for å hjelpe,» ifølge folk som fortalte om samtalen. Biden tok det som et tilbud om å støtte kampanjen. «Jeg er 70 prosent der, men jeg er ikke helt dit,» sa Biden til Fink.

Og nå som Biden sitter i Det hvite hus, har han gitt de økonomiske og finansielle tøylene til BlackRock.

Biden utnevnte Brian Deese til å være direktør for National Economic Council, presidentens viktigste rådgiver for økonomisk politikk. Deese kom fra BlackRock hvor han var Global Head of Sustainable Investing.

Aladdins programvareplattform

BlackRock driver en teknologiplattform, Aladdin, som tilbyr tjenester for salg, analyse og sporing av finansmarkedet. Det har vekselvis blitt beskrevet som «sentralnervesystemet» for både investeringsbransjen så vel som ikke-finansielle selskaper, eller «som oksygen» – et produkt som trengs for selskaper «skal være i stand til å fungere.» Minst 21,6 billioner dollar i kapital ligger på plattformen, tilsvarende 10% av globale aksjer og obligasjoner, og tilsvarende det årlige BNP i USA, den totale amerikanske aksjemarkedsverdien, og fire ganger verdien av alle kontanter i verden.

Delvis på grunn av sitt Aladdin-system fikk BlackRock en rolle som kontraktør for Federal Reserve Bank of New York for å administrere noen av deres COVID-19-relaterte verdipapirinnkjøpsprogrammer, i en gjentakelse av en rolle de spilte etter 2008-krisa.

– Tre gigantfond er største eier i 88 prosent av børsnoterte selskaper i USA

BlackRock, Vanguard og State Street forvalter utrolige $ 15 billioner i samlede eiendeler, tilsvarende mer enn tre fjerdedeler av størrelsen på den amerikanske økonomien. Den raske veksten til de tre store fondsforvalterne,gir dem en enorm kontroll over finansmarkedene og prioriteringene til Corporate America. Til sammen er BlackRock, State Street og Vanguard den største eieren i 88% av S & P 500-selskapene, ifølge et dokument fra American Economic Liberties Project. For eksempel har de tre store ledende andeler i selskaper som Apple (AAPL), JPMorgan Chase (JPM) og Pfizer (PFE). Dette skrev CNN Business i november 2020.

Faste lesere av steigan.no vil vite at vi oppdaget denne tendensen for mange år siden og at vi jevnlig har informert våre lesere om hvor eksplosivt de vanlige mistenktes makt og kapital vokser. Nå er denne innsikten til en viss grad blitt mainstream.

Pandemien har ruinert de små, tatt rettigheter og lønn fra arbeiderne – og gjort de rikeste vanvittig mye rikere.

Eier de største av de største

De bare på disse eksemplene:

Forrige artikkelKjære Gunnar Stavrum!
Neste artikkelE-poster avslører at Fauci & co gikk til bakholdsangrep på kritiske forskere
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).