Politisk press og press nedenfra – Ottosen og Norsk PEN viser vei i Assangesaken

0
Fra demonstrasjon til støtte for Julian Assange. Foto: Martin Langvad

Av Martin Langvad. Journalist i steigan.no.

Status i Assangesaken

Rune Ottosen er leder for Norsk PENs Assangekomité, og sammen med Gisle Selnes har de vært de to meste aktive støttespillerene til Julian Assange i Norge de siste årene. I kronikken Bare politisk press kan nå redde Assange gir han en oppdatering på hvor saken står:

«Dommeren i Westminster Magistrates’ Court besluttet 20. april å sende begjæring om utlevering til innenriksminister Priti Patel. Det var forventet.

Rune Ottosen.

Det er nå opp til henne å fatte vedtak om utlevering av Julian Assange til USA. Der risikerer han opp til 175 års fengsel for å ha publisert sann informasjon om krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan gjennom Wikileaks i 2010.

Dette er nå en politisk sak på høyeste nivå. Få tror at Patel vil stanse en utlevering.»

Etter at Patels avgjørelse foreligger har advokatene til Assange frem til 18. mai på å anke utleveringen til britisk høyesterett.

Les: Amnesty International: Dropp anklagene, ingen utlevering, sett Assange fri

Prosessen er straffen, men oppslutningen om løslatelse øker

Ottosen viser sterke argumenter for at denne saken burdte vært droppet. Den ulovlige overvåkningen mens han var i den ecuadorianske ambassaden, CIAs kidnapping og attentatsplaner, hans skjøre helse, inkludert fare for selvmord, og at det Assange er siktet for å ha publisert også er publisert av store mediehus som New York Times og the Guardian uten konsekvenser.

Les: Forfølgelsen av Julian Assange

Les: CIA hadde planer om å kidnappe eller drepe Julian Assange

Ottosen nevner at det faglige presset har økt de siste årene i Norge:

«Den norske Unesco-kommisjonen, som er rådgivende organ for regjeringen i ytringsfrihetsspørsmål, sendte i oktober 2021 en anmodning om at den norske regjeringen ber USA og Storbritannia om å stanse prosessen mot Assange.

Alle presseorganisasjonene overleverte alt i 2019 et brev til den britiske ambassaden der de motsatte seg utlevering.»

Man ser lignende i andre land, advokater, leger, og politikere lager støttegrupper og opprop for Assange. Amnesty International og pressefrihetsorganisasjoner har sagt tydelig at Assange må løslates.

PEN og Ottosen skaper politisk press – etterlyser mer press nedenfra

Sammen med Norsk PEN har Ottosen forsøkt å legge press på utenriksminister Anniken Huitfeldt, og har fått følge av Aftenpostens Harald Stanghelle, som oppfordrer Huitfeldt til å ringe sin britiske kollega. På onsdag publiserte VG et innlegg av Eva Joly, William Nygaard, Mads Andenæs og Thorbjørn Jagland der de oppfordrer norske myndigheter til å be britiske myndigheter om å stanse utleveringen, og løslate Assange.

Vi vil oppfordre våre lesere til å bidra. Den norske Assange-komiteen har publisert opprop for Assange i Klassekampen, og skal ha et nytt på trykk 21. mai. Rune Ottosen og Gisle Selnes har levert brev til den britiske ambassaden og innenriksminister Priti Patel. Det finnes en rekke opprop og initiativer man kan støtte på nettsiden til Wikileaks’ offisielle støttekampanje Dont Extradite Assange. Også kan man bidra med sin egen kreativitet slik gatekunstneren AFK gjør i Bergen. Skriv leserinnlegg, send brev til folkevalgte, bruk sosiale medier og sørg for at presset holdes oppe!

Les: Hvem blir den neste? Intervju med Rune Ottosen om Assangesaken


steigan.no er den norske nyhetskanalen som har fulgt saka mot Julian Assange lengst, mest omfattende og mest grundig. Her er en lenke til over 250 artikler:

Om Julian Assange på steigan.no

Forrige artikkelHavvind: store ord – tynt budskap
Neste artikkelMarsdals «gutteromsfantasier» om NATO