Amnesty International: – Dropp anklagene, ingen utlevering, sett Assange fri.

0

Dropp anklagene, ingen utlevering, sett Assange fri. Dette er ordene til Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard i forkant av gjenopptakelsen av Assangesaken i dag.

I følge Amnesty forventes det at denne runden av ankehøringen, som starter i dag og avslutter i morgen, skal behandle hvor troverdige USAs løfter om humanitær behandling av Julian Assange er.

Amnesty har tidligere konkludert at troverdigheten til USA er lav i denne saken. Callamard kommenterer dette:

USAs regjerings forsikringer om at de ikke kommer til å fengsle Julian Assange i et høysikkerhetssfengsel eller utsette han for spesielle administrative tiltak ble diskreditert av deres egen innrømmelse om at de reserverer retten til å reversere disse garantiene. Nå har det blitt rapportert at CIA vurderte å kidnappe eller drepe Assange og dette skaper enda mer tvil rundt USAs løfter og er enda et eksempel på den politiske motivasjonen bak denne saken.

LES: CIA HADDE PLANER OM Å KIDNAPPE ELLER DREPE JULIAN ASSANGE UNDER EN VÆPNET AKSJON I LONDON

Yahoo News, som avslørte CIA-plottet, skriver at Adam Schiff, lederen for kongressens etteretningskomite, nå samler inn informasjon om kidnapping- og henrettelsesplanene. Han sier at han satt i komiteen i 2017 da disse planene ble lagt, men at han ikke ble briefet av CIA om planene.

En av Yahoos kilder hevder at daværende utenriksminister Mike Pompeo (tidligere CIA-sjef) og andre CIA-topper var rasende etter Wikileaks avsløring Vault 7 i 2017, som beskriver CIAs hackingkapasiteter. Avsløringen viste blant annet at CIA er verdens største leverandør av ondartete datavirus.

Mike Pompeo mener at de som lakk informasjonen som førte til Yahoos avsløringer må straffeforfølges. Pompeo nektet å svare på spesifikke spørsmål om avsløringene, men bekreftet at «deler av det er sant».

Nils Melzer, FNs spesialrapportør på tortur sier i en kommentar på avsløringene om CIAs henrettelsesplaner at Assangesaken ikke handler om rettferdighet i følge loven, men et ønske om å true journalistikken, og frihet fra straff for ansatte i staten. Han oppfordrer journalister til å grave dypt i saken og avsløre dens uregelmessigheter.

Han får støtte fra Amnestys leder:

Det er en tung tiltale at etter nesten tjue år har praktisk talt ingen av de ansvarlige for de påståtte amerikanske krigsforbrytelsene som har blitt begått i løpet av krigene i Afganistan og Irak blitt holdt ansvarlige eller straffeforfulgt, mens en publisist som har avslørt disse kriminelle handlingene må muligens tilbringe hele livet i fengsel.

USAs regjerings desperate jakt på Julian Assange viser at denne rettsaken er ment som en straff, men saken innebærer problemstillinger som omhandler mye mer enn én manns skjebne og setter pressefriheten og ytringsfrihen i fare.

Journalister og utgivere er ekstremt viktige for å kontrollere regjeringer, avsløre deres ugjerninger og holde utøvere av menneskerettighetsbrudd ansvarlige. Denne uoppriktige anken bør avslås, anklagene bør droppes, og Julian Assange bør settes fri.

Forrige artikkelOffentlige utredninger – verre og verre?
Neste artikkelMilitærkupp i Sudan – demonstranter drept og skadet