CIA hadde planer om å kidnappe eller drepe Julian Assange under en væpnet aksjon i London

0
Fra en demonstrasjon for Assange i London 22. februar 2020. Shutterstock

Mange titalls amerikanske etterretningstjenestemenn, inkludert mange som hadde tjenestegjort under Trump-administrasjonen, bekrefter nå at CIA vurderte «alternativer» for å kidnappe og/eller myrde Assange, og at planene ble overveid på de høyeste nivåene i CIA-ledelsen. «Mer enn 30 tidligere amerikanske tjenestemenn – hvorav åtte beskrev detaljer om CIAs forslag om å bortføre Assange,» er hentet fra rapporten, som videre avslører at CIA la opp til å definere journalister som jobbet tett med WikiLeaks, inkludert Glenn Greenwald, som «agenter for fremmed makt», og dermed som legitime mål.

Dette kommer fram i en bombe av en rapportYahoo News.

Blant de mange viktige nye avsløringene i rapporten inkluderer at daværende CIA-sjef Mike Pompeo verket etter hevn mot WikiLeaks og Assange etter «Vault 7»-lekkasjene, ansett som en massiv ydmykelse for byrået nærmest uten sidestykke. Dette begynte en mangeårig amerikansk etterretningskrig mot varsleren som utgir lekket og klassifisert materiale, som hadde det endelige målet å ødelegge det og Assange.

WikiLeaks sjøl hadde ved flere anledninger offentliggjort rapporter om at det juridiske teamet og medieteamet var ofre for «profesjonelle operasjoner» fra CIA-agenter, og til og med ga overvåkningsopptak av et «grab team» på forskjellige steder som lå utenfor den ecuadorianske ambassaden i London. Vi får også vite at forsøk på å knytte WikiLeaks til den russiske regjeringa var en del av en CIA -propagandakampanje knyttet til dens ‘skitne krig’ mot mediekanalen.

Slik begynner den grundige og omfattende rapporten:

I 2017, da Julian Assange begynte sitt femte år i Ecuadors ambassade i London, planla CIA å kidnappe WikiLeaks-grunnleggeren, noe som førte til heftig debatt blant Trump-administrasjonens tjenestemenn om lovligheten og bruken av en slik operasjon.

Noen høytstående embetsmenn i CIA og Trump-administrasjonen diskuterte til og med drap på Assange, og gikk så langt som å be om «skisser» eller «alternativer» for hvordan han skal myrdes. Diskusjoner om kidnapping eller drap på Assange skjedde «på de høyeste nivåene» i Trump-administrasjonen, sa en tidligere senior offiser i kontraspionasjen. «Det syntes ikke å være noen grenser.»

Samtalene var en del av en enestående CIA-kampanje rettet mot WikiLeaks og dens grunnlegger. Byråets omfattende planer inkluderte også massiv spionasje mot WikiLeaks-medarbeidere, såing av uenighet blant gruppas medlemmer og tjuveri av deres elektroniske enheter.

Donald Trump sjøl tok avstand fra ideen om å drepe Assange. Han sa til og med at han personlig syntes at «Assange hadde blitt behandlet svært dårlig.»

Men CIA hadde konkrete planer om å forgifte, drepe eller bortføre Julian Assange. Dette var noe til og med Justisdepartementet i USA fryktet at etterretningsorganisasjonen ville gjøre, går det fram av rapporten. Deres egen plan var å bruke lovene mot varsleren.

CIA og Det hvite hus forberedte seg på en rekke scenarier for å hindre Assange i å reise til Russland, ifølge tre tidligere tjenestemenn. Disse inkluderte potensielle shoot outs med Kreml-operatører på Londons gater, krasjing av et russisk diplomatisk kjøretøy som eventuelt ville transporterte Assange og så ta ham, skyte dekkene av et russisk fly som eventuelt ville ha fraktet Assange før det kunne ta av til Moskva.

(Amerikanske tjenestemenn ba sine britiske kolleger om å skyte hvis det var nødvendig med skudd, og britene sa ja til det, ifølge en tidligere høytstående embetsmann.)

Forrige artikkel«Krigen mot terror» er krig mot verdens fattigste
Neste artikkelMange tusen flere enn ventet dør i Storbritannia – men ikke av covid