Dokumenter avslører Storbritannias aktive innsats for å underminere Russland

0
Bakgrunn: Shutterstock

Dokumenter viser at «Integrity Initiative»og det britiske Forsvarsdepartementets hemmelige virksomhet for å drive propagandakrig mot Russland fortsetter med full styrke.

I 2019 avslørte vi den hemmelige innsatsen til det britiske Forsvardepartementet og deres «Intergrity Initiative» og hvordan de driver et hemmelig nettverksarbeid for å påvirke presse, medier, politikere og beslutningsprosesser uten at offentligheten skal vite om det, og at hensikten er at vi alle skal bli mer innstilt på krigersk opptrapping mot Russland. Vi dokumenterte også at dette nettverket har forgreininger i Norge.

Les: Penner til salgs. Norske påvirkningsagenter.

En av disse påvirkningsagentene er TV2-journalist Øystein Bogen har jobbet med Atlantic Council for å brennemerke norske politikere, nettsteder og enkeltpersoner som «pro-russiske». Denne artikkelen er for eksempel den første i en serie på fire der vi avløsrte de såkalte «klyngelederne» til Integrity Initiative rundt om i Europa.

Les: En «klyngeleder» sier takk for sist

Integrity Initiative rir igjen

Skribenten Moon of Alabama skriver:

«Nå er enda et stort sett med filer publisert av samme kilde. Disse beskriver et omfattende britisk regjeringsprogram designet for å undergrave Russland ved å organisere og finansiere ‘uavhengige’ russiskspråklige medier, ved å ‘trene’ russiske journalister og ved å betale russiske influencers i hemmelighet. Det er absolutt ikke det eneste britiske anti-Russland-programmet, men det har sannsynligvis hemmelig mest offentlig innflytelse. Den anonyme forfatteren har lagt ut det komplette programmet Undermining Russia i fire omfattende deler: En, to, tre, fire

Det er interessant at dette programmet også inneholder utlysning av prosjekter til private selskaper som kan få tilskudd fra det britiske Forsvarsdepartementet hvis de kommer opp med kreative tiltak for å undergrave Russland. Slike tilskudd kommer opp i mange titalls millioner pund hvert år. Den generelle ideen bak disse initiativene er beskrevet her.

De anonyme redaktørene av notatet som presenterer de hemmelige papirene forklarer også hvordan denne påvirkningskamppanjen fungerer i et tilfelle som den påståtte «forgiftninga» av Navalnyj:

Tror du HMG (den britiske regjeringa, vår anm. red.) iscenesatte ‘Navalny-ulykken’ som en del av en slags hemmelig operasjon? Opprettet HMG medier, pleide bloggere og stringere som den kontrollerte? Engasjerte det russisk ungdom og CSOer? Forsøkte det å demonisere Putin akkurat som det hadde gjort med Assad ved å merke dem som onde diktatorer som forgiftet folket sitt med forbudte kjemiske våpen? Vet du hva alt dette er nødvendig for? De trenger det for å delegitimisere en leder i et land og overbevise mennesker over hele verden om at ‘ingen midler skal være uprøvd for å bekjempe en gal diktator’. Kan du forstå alvoret av hva som skjer? Det burde du. De forbereder oss på krig med russerne og kineserne. De leter etter casus belli, og bare sannheten kan stoppe dem, for ‘hvis kriger kan startes med løgner, kan de stoppes av sannhet’. (Julian Assange)

De nye dokumentene tyder også på at Navalnyj kan være på lønningslista til det britiske Forsvarsdepartementet:

77th Brigade

Med sin lange kolonihistorie har britene utviklet et svært sofistikert system for propagandakrig og undergraving. De er på mange måter proffere enn sine kolleger i USAs etterretningstjenester. Det britiske Forsvaret har en egen brigade, 77th Brigade, som organiserer denne informasjonskrigen. Vi har tidligere vist hvordan britisk etterretning spilte en nøkkelrolle i å skape det nettverket av såkalte «citizen journalists» – «borgerjournalister» – som har vært et viktig ledd for å mobilisere støtte til Storbritannias og Vestens krigføring mot Syria.

Middle East Eye skrev:

«Den britiske regjeringen etablerte skjult et nettverk av borgerjournalister over hele Syria i de første årene av borgerkrigen i landet for å forme oppfatningen om konflikten, og rekrutterte ofte folk som ikke var klar over at de ble dirigert fra London.»

Dette programmet ble koordinert med USA og oljediktaturene i regionen. Dokumentene ble utformet som maler av en antropolog som arbeidet i terrorbekjempelse ved utenrikskontoret i London. De i 2014 sendt til et lite antall kommunikasjonsselskaper som ble invitert til å by på tre kontrakter for å levere arbeidet.

Den ene sier: «Målet med prosjektet er å bidra til positiv holdnings- og atferdsendring.»

Dette ble videre definert som: ”Forsterkning av folkelig motstand mot Assad-regimet og ekstremistiske alternativer; fremme av revolusjonens moderate verdier; fremme av syrisk nasjonal identitet.”

Den 77. Brigade bruker plattformer på sosiale medier som Twitter, Instagram og Facebook, samt podcaster, dataanalyse og publikumsundersøkelser for å utføre det lederen for det britiske militæret, General Nick Carter, beskriver som «informasjonskrigføring».

Carter sier at den 77. Brigade gir det britiske militæret «evnen til å konkurrere i krigen om fortellingene på det taktiske nivået»; å forme oppfatninger av konflikt. Noen soldater som har tjenestegjort med enheten, sier de har vært engasjert i operasjoner som er ment å endre oppførselen til bestemte målgrupper.

Påvirkningsagenter, influensere og journalister søkes

Det er interessant å se på hva slags folk som rekrutteres til 77th Brigade. Her sitat fra rekrutteringssida deres:

 • Influencer – An individual whose expertise is in activities that contribute to the changing or maintaining of another’s attitudes and/or behaviours.
 • Civil Affairs – An individual who can provide an effective link and enhance the relationship between military forces and civilian authorities.
 • Media – An individual whose expertise is in the design, production, or delivery of a message, story or imagery.
 • Capacity Builder – An individual with a skill set in development of Government programmes, organisation structures and outputs to aid improvement and growth.
 • Generalists – An individual with a broad background in marketing, advertising, media production, civil affairs and stabilisation activity
 • Photographers
 • Videographers
 • Content (Digital, print and audio) creatives
 • Journalists
 • Historians and research experts
 • Digital content experts
 • Social media experts

Les avsløringene i steigan.no av Integrity Initiative.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.