Hillary Clinton og Demokratene finansierte medielekkasjene som startet Russiagate

0
Hillary Clinton 2016

Av Martin Langvad, journalist i steigan.no.

Martin Langvad.

Hillary Clintons valgkampsjef sier at hun godkjente lekkasjen av en sak relatert til Trump og Russland til amerikanske medier noen måneder før valget. Saken dreide seg om «hemmelig kommunikasjon» mellom Trumps organisasjon og en russisk bank. Informasjonen saken baserte seg på var skaffet av et firma som Clintons kampanje finansierte.

Bakgrunn

Siden 2019 har spesialadvokat John Durham etterforsket hvordan FBIs spesialoperasjon Crossfire Hurricane begynte. Operasjonen undersøkte bånd mellom russiske statsansatte og Trumps medarbeidere. Den varte fra 31 juli 2016 til 17. mai 2017. Da sparket Donald Trump FBI-sjef James Comey. Samme dag startet spesialadvokat Robert Mueller sin undersøkelse, og tok over der FBI hadde begynt. Den offisielle forklaringen er at spesialoperasjonen startet etter tips om en av Trumps medarbeidere. Noen mener rapporten til den pensjonerte britiske spionen Christopher Steele la grunnlaget for FBI-operasjonen.

Les: Stort nederlag for Russiagate-industrien

I september 2021 ble advokaten Michael Sussman tiltalt av Durham for å ha løyet til FBI. Sussman jobbet for advokatfirmaet Perkins Coie som var hyret inn til Clintons valgkamp og fikk 9 millioner dollar for jobben. Sussmann er anklaget for å ha løyet for FBI under et møte i september 2016 der han forsøkte å slå alarm om «hemmelig kommunikasjon» mellom Trump-organisasjonen og Russlands Alfa Bank. Sussmann ga daværende FBI-advokat James Baker dokumenter og data som skulle vise at dataservere tilknyttet Trump og Alfa Bank var i jevnlig kontakt. Dette var bevis, argumenterte Sussmann, for en mulig skjult bakkanal. Ifølge Durham sa Sussmann til Baker at han ikke jobbet «for noen klient», og bare videreformidlet informasjon som hadde blitt gitt ham av «flere cybereksperter» som hadde kommet over den mistenkelige webtrafikken. Han jobbet for Clinton og advokatfirmaet som skaffet informasjonen om Trump-organisasjonens forhold til Alfa Bank via tredjeparten Fusion GPS. Nylig satt sjefsadvokatenen James Baker selv foran en jury og bekreftet at Sussmann sa at han ikke jobbet for noen, og kun var der som en pliktoppfyllende borger. Aktorene argumenterte for at Sussmann skjulte sine egne arbeidsgivere samtidig som han tipset dem om Donald Trumps mulige forbindelser til Russland. Baker sa at han trolig ikke ville ha møtt Sussmann hvis han sa at han representerte Clintonkampanjen, og at han i såfall ville ha håndtert det annerledes og vært mer skeptisk til informasjonen som ble presentert.

Bloomberg omtaler påstanden om dataserverne som diskreditert.

Les: Hillary Clintons advokat tiltalt for forfalskning i forbindelse med «Russiagate»

Informasjonen om serverne ble lekket til amerikanske medier som Slate og New York Timesrett før valgkampen var over, og Hillarys valgkampanje fulgte det opp som om det var en organisk nyhetssak.

Samtidig lekket Christopher Steele, som jobbet for Fusion GPS, som jobbet på oppdrag fra Clintons valgkampadvokater i Perkins Coie sin rapport om Trump til Mother Jones.

Sjefen for Hillary Clintons valgkamp hevder Hillary godkjente lekkasjen

Nå sier Robby Mook, valgkampsjefen til Clinton og sikkerhetsrådgiver for Biden, at Clinton selv godkjente lekkasjen:

«Robby Mook, et av vitnene i rettsaken til en tidligere advokat for Clintons valgkampanje tiltalt for å ha løyet til FBI, sa til retten at han og andre i valgkampanjen «ikke var helt sikre» på legitimiteten til serverdataen, men at de likevel sendte det til journalister noen måneder før valget.

«Alt jeg husker er at hun var enig,» sa Mook om Clinton. «Hun trodde vi hadde tatt rett avgjørelse.»»

Som sjef for Hillarys valgkamp var ikke Mook en passiv deltaker i det nye «Russiagate»-narrativet. Ifølge forfatterne Jonathan Allen og Amie Parnes som fulgte Hillarys valgkamp fra innsiden og skrev Shattered: Inside Hillary Clinton’s Doomed Campaign så var det Mook og John Podesta som koordinerte strategien i døgnene etter Hillarys tap:

«Denne strategien hadde blitt spikret innen 24 timer etter Clintons tale da hun innrømte nederlaget. (Robby) Mook og (John) Podesta samlet sitt kommunikasjonsteam i Brooklyn-hovedkvarteret for å få fram saken at valget ikke var helt i orden. I løpet av et par timer, i et rom fylt av tomme hamburgerbeholdere, gjennomgikk de det manuskriptet de ville selge til pressen og publikum. Allerede da var russisk hacking midtpunktet av fortellingen.

I Brooklyn samlet teamet hennes seg om ideen om at russisk hacking var den store urapporterte hendelsen i kampanjen, som ble overskygget av historiene om stjålet e-post og de pinlige episodene omkring Hillarys egen private server.»

Les: Planen om Russiagate ble lagt innen 24 timer etter Hillary Clintons nederlag

Russiagate: Hillarys plan B?

Den konservative radioverten og skribenten Larry O’ Connor argumenterte i en artikkel i Washington Times i januar 2019 for at Steele-dossieret hovedsaklig var ment til å brukes mot Trump hvis han vant, noe få regnet med. Steele-dossieret ble finansiert av Fusion GPS via advokatfirmaet Perkins Coie som jobbet for Hillary Clintons valgkampanje. Det er fra dossieret at påstandene om at Trump har blitt kultivert og utpresset av Russland over en lengre periode stammer fra, inkludert påstander om FSB-organiserte sexvideoer med Trump og prostituerte. Han mener at intensjonen om å bruke det som potensiell bortforklaring for Hillarys tap gjorde at det var forholdsvis lite som ble lekket til mediene under valgkampen. Journalistene som grunnla Fusion GPS forteller sin versjon i et intervju med the Atlantic:

«Simpson og Fritsch besøkte den demokratiske konvensjonen i Philadelfia i juli 2016 med håp om å møte journalister og muligens fremme saker om Trump og Russland. Mens de var der møtte de New York Times’ sjefsredaktør Dean Baquet og en av de andre redaktørene i avisen på en hotellrestaurant i Rittenhouse Square for å legge frem Trumps «pågående forhold til Putins Russland.» To måneder senere la Simpson og Fritsch til rette for at Steele kom til Washington og diskret møtte The Washington Post og de største gravejournalistene til the Times, The New Yorker,  ABC News og andre mediebyråer.»

De forteller at de ble svært skuffet over at ingen plukket opp sakene deres, men som nevnt ble tre saker lekket en uke før valget.

Russiagate ble også brukt mot venstresiden og de grønne

Ti dager før Trumps innsettelsesseremoni publiserte BuzzFeed hele dossieret. Som kjent ble dossieret brukt mot Trump for alt det var verdt, men det rammet også andre politiske konkurrenter. Tulsi Gabbard, kandidat for demokratene i 2020, ble anklaget av Hillary for å være russisk agent. Jill Stein, presidentkandidat for de grønne i USA ble etterforsket for bånd til Russland. Det ble også påstått at russerne forsøkte å hjelpe Bernie Sanders.

Steele-dossierets troverdighet

I ettertid har det vist seg at dossierets forfatter baserte seg på tvilsomme kilder, og har senere måttet betale erstatning til to forretningsmenn. Dette skrev CNN om dossieret i november 2021:

«Hovedanklagene, at Trump konspirerte med Kreml for å vinne valget i 2016 og at Russland hadde kompromitterende informasjon om han, ble gitt troverdighet fordi de stammet fra en pensjonert britisk spion, Christopher Steele, som hadde godt rykte.

Men fem år senere har troverdigheten til dossieret minsket betraktelig.

En rekke etterforskninger og rettsaker har diskreditert mange av hovedanklagene og avslørt upåliteligheten til Steeles kilder.»

I 2020 ble Steele dømt av en britisk domstol til å betale erstatning til to forretningsmenn som han anklagde for «lysskye pengeoverføringer til Russlands Vladimir Putin» i sitt dossier.

Les: Tap i retten for eks-spion bak Trump-anklager

Les om «Russiagate» på steigan.no.

Forrige artikkelKapitalisme og økologi er som ild og vann
Neste artikkelPå World Economic Forum: – Vi må «rekalibrere» menneskerettighetene