Jill Stein etterforskes for Russland-forbindelser

0

Av Ivar Austbø.

Dr. Jill Stein, som representerte Green Party (De grønne) i fjorårets amerikanske presidentvalg, har blitt bedt av Senatets Etterretningskomité om å sende over dokumenter som kan være relevant for granskningen av mulige sammensvergelser med Russland i forbindelse med presidentvalget. Se her, her og her.

I en kommentar til granskingen tar Stein opp sin tilstedeværelse på en middag i 2015 i Moskva, med Russia Today som vertskap. Under dette arrangementet satt hun ved samme bord som Russlands president Vladimir Putin og Michael Flynn, som fungerte som president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver til han ble sagt opp etter under en måned i jobben. Flynn har innrømmet å ha løyet til FBI om sine kontakter med den russiske ambassadøren og har sagt seg villig til å samarbeide med spesialetterforsker Robert Mueller, som undersøker mulige forbindelser mellom Trump-kampanjen og Russland.

Hun sier også at en undersøkelse vil bekrefte det partiet tidligere har sagt offentlig, nemlig at de ikke tok imot noen honorar eller utgiftsrefusjon for sin deltakelse, og at målet med reisen var å nå et internasjonalt publikum og russiske embetsmenn med en melding om fred, diplomati i Midtøsten og samarbeid mot den presserende trusselen klimaendringer representerer, i tråd med De grønnes etablerte politikk og prinsipper.

«Vår kampanje har oppfylt de høyeste standardene for åpenhet og integritet i våre samspill med utenlandske statsborgere så vel som amerikanere», uttaler Stein.

Hun sier også at De grønne støtter «legitime undersøkelser av ulovlig aktivitet i valget», men advarer mot «politisering, sensasjonell og sammenbrudd av journalistiske standarder som har plaget mediedekning av undersøkelsen».

I et intervju med The Real News Network sier Stein at hun opplever at kampanjen hennes har fått bevisbyrden veltet over seg.

«We are now in a position of having to prove our innocence. We are presumed guilty, largely because of the Democratic party opposition research, which was essentially what the Trump dossier was all about. This was Democratic DNC-sponsored, secretly, and sort of using laundered money to avoid reporting in campaign finance laws, but this was essentially Democratic party opposition research, which declared, without a shred of evidence, that our campaign was being sponsored by the Kremlin, an outrageous statement, presented without one bit of fact or documentation, that was then used to begin smearing us and establish this presumption of guilt out there.»

I det demokratiske partiet er det en del bitterhet mot Stein, fordi de mener at hennes kandidatur bidro til at Hillary Tapte. Det var kanskje slike såre følelser som gjorde at den tidligere Clinton-valgkampmedarbeideren Zac Petkanas reagerte på nyheten om at Stein er under etterforskning med å kalle henne «en russisk agent».

Nå har altså den konspirasjonsteorien som kalles Russiagate kommet til Jill Stein. Det er skapt en politisk atmosfære i USA som ikke er ulik mccarthyismen der det er tilstrekkelig å beskylde noen for kontakter med Russland, så er de fritt vilt. Som Glenn Greenwald sa til Democracy Now: Dette er den typen taktikk republikanerne brukte på femti- og sekstitallet mot demokrater som var tilhengere av nedrustning og fredsforhandlinger. Nå er det demokratene som er anførere i en slik kampanje og som bruker de samme metodene.

Se også intervju med Jill SteinDemocracy Now.

 

Forrige artikkelUSA bygger opp en ny hær av militante i Syria
Neste artikkelKampanje: Støtt steigan.no