Tap i retten for eks-spion bak Trump-anklager

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Ivar Austbø.

En britisk rett har dømt Christopher Steele til å betale erstatning til to forretningsmenn han har beskyldt for lyssky pengeoverføringer til Russlands president Vladimir Putin.

Det var i det berømte Steele-dossieret den britiske tidligere MI6-agenten kom med påstandene om Petr Aven og Mikhail Fridman. Dossieret er mest kjent for sine anklager om at president Donald Trumps kampanje samarbeidet med den russiske regjeringen for å vinne det amerikanske presidentvalget i 2016.

* Rapporten laget av Christopher Steele, den britiske eks-etterretningsoffiseren, dannet en viktig del av FISA-søknadene om å overvåke Carter Page, som jobbet for Trump.

Denne rapporten, som vi har omtalt tidligere her på steigan.no, ble finansiert av Clinton-kampanjen, og det hersker mye tvil om troverdigheten i den.

* Andrew McCabe bekreftet at ingen FISA-godkjenning ville ha blitt søkt fra FISA-domstolen uten innholdet i Steele-rapporten.

Den omstridte rapporten var altså helt avgjørende for at det ble gitt klarsignal for overvåkning av folk i Trump-kampanjen.

* Den politiske historikken til Steele-rapporten var kjent for høyerestående DOJ og FBI-tjenestemenn, men utelukket fra FISA-søknadene.

Domstolen fikk altså ikke vite at det lå en politisk agenda bak rapporten de ble forelagt.

Les: Clinton-finansiert rapport brukt til å gi klarsignal for overvåking av Trump-medarbeider

Dommer Mark Warby ved England og Wales sin høyesterett dømte Steele og hans firma Orbis Business Intelligence til å betale 18.000 engelske pund. Steele ble dømt for å ha brutt databeskyttelsesloven av 1998.

Warby forklarte at Steele skulle ha gjort bedre undersøkelser før han videreformidlet anklager om at navngitte personer hadde begått kriminalitet. De alvorlige påstandene ble sendt til forskjellige aktører i Storbritannia og USA, deriblant FBI.

Les om «Russiagate» på steigan.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHøyreekstremister terroriserer politiske motstandere i Ukraina
Neste artikkelUSA fester grepet om nordområdene