Planen om «Russiagate» ble lagt innen 24 timer etter Hillary Clintons nederlag

0

Det pinlige og storstilte showet om Russlands påståtte råvirkning av presidentvalget i USA, det såkalte «Russiagate» har dominert USAs politikk og rettsvesen hele tida siden november 2016, og har som kjent også fått stor betydning for internasjonal politikk.

Det som er mindre kjent av at hele planen om å lansere «Russiagate» som forklaring på valgnederlaget ble klekket ut av staben til Hillary Clinton mindre enn 24 timer etter at hun hadde tapt.

Det er to folk som jobbet på innsiden av Clinton-kampanjen som avslørte dette i boka Shattered: Inside Hillary Clinton’s Doomed Campaign

Forfatterne Jonathan Allen og Amie Parnes hadd en privilegert posisjon under hele valgkampen fordi boka var ment å være fortellingen om triumftoget til den første kvinnelige presidenten i USA. De skriver om «Russigate»-strategien:

Denne strategien hadde blitt spikret innen 24 timer etter Clintons tale da hun innrømte nederlaget. (Robby) Mook og (John) Podesta samlet sitt kommunikasjonsteam i Brooklyn-hovedkvarteret for å få fram saken at valget ikke var helt i orden. I løpet av et par timer, i et rom fylt av tomme hamburgerbeholdere, gjennomgikk de det manuskriptet de ville selge til pressen og publikum. Allerede da var russisk hacking midtpunktet av fortellingen.

     I Brooklyn samlet teamet hennes seg om ideen om at russisk hacking var den store urapporterte hendelsen i kampanjen, som ble overskygget av historiene om stjålet e-post og de pinlige episodene omkring Hillarys egen private server.

«Denne planen kunne bare virke hvis mediene tok agnet,» skrev The Washington Times. Og gjett om de gjorde, de svelget den krok, søkke og snøre. Og mediene har ikke rettet et kritisk blikk på manipulasjonene til Clinton-kampanjen siden den gangen. Det til tross for at mer enn to år med etterforskninger og stor ståhei ikke har klart å avføde noen som likner noen form for bekreftelse av påstandene. Men så var de jo bare et påfunn, et spin, for å berge Clintons ettermæle og kanskje legge til rette for et statskupp i USA.

Les også: Washington Post: Clinton-kampanjen finansierte Trump-rapport

Elizabeth Warren: Primærvalget var rigget til fordel for Clinton

Clinton manipulerte for å få Trump som motstander

Forrige artikkelFortsatt USA-okkupasjon i Midtøsten hindrer ikke terrorismen, den skaper den
Neste artikkelEn planlagt provokasjon mot Russland i Svartehavet?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).