Pakistans statsminister Imran Khan sa i en dramatisk uttalelse 3. april 2022 at USA sto bak et forsøk på regimeskifte i Pakistan rettet mot ham.
I et møte med pressa sa Khan at dette var «et grovt tilfelle av innblanding i Pakistans indre anliggender fra USAs side». Dette skriver Hindustan Times.
Den tidligere cricketstjernen Khan, som kom til makta i 2018 med løfter om å skape et «Naya Pakistan», er i et kritisk tidspunkt i sin politiske karriere ettersom han har mistet flertallet etter avhopp fra sitt eget parti Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). To av hans allierte partier trakk også støtten og sluttet seg til opposisjonen.
Khan så ut til å tape en votering over et mistilllitsforslag i parlamentet, men i et overraskende trekk ble voteringa erklært «grunnlovsstridig» av fungerende speaker i parlamentet.
Khan sa deretter at han blir sittende og han ba presidenten om å oppløse parlamentet og utskrive nyvalg.
Sto USA bak et forsøk på regimeskifte?
Vi har ikke sett noen dokumentasjon på at det var USA som sto bak et forsøk på regimeskifte, så vi vil ikke trekke noen konklusjon ennå.
Men utenkelig er det ikke. Pakistan er et uhyre viktig land, både internasjonalt, og ikke minst i Sør-Asia. Landet har 225 millioner innbyggere og er med det verdens femte etter folketall, etter Kina, India, USA og Indonesia. Målt etter kjøpekraft er Pakistans økonomi nummer 20 i verden.
Pakistan har nektet å være med på USAs sanksjoner mot Russland og har i stedet inntatt en nøytral posisjon der landet har oppfordret partene til å finne en fredelig løsning på konflikten. Landet har sendt humanitær hjelp til Ukraina, men da USA krevde at Pakistan skulle fordømme Russland, sa Imran Khan:
«Hva tror dere om oss? At vi er deres slaver … at uansett hva dere krever, så vil vi gjøre det?»
Pakistan har også svært gode forbindelser med Kina og har inngått et strategisk samarbeid med folkerepublikken om China-Pakistan Economic Corridor.
Til sammen er dette tilstrekkelig til at USA har sterke motiver for å ville styrte Imran Khan.