Ungarns Viktor Orbán vant parlamentsvalget til EUs og USAs store ergrelse

0
Victor Orbán vant valget i Ungarn til tross for EUs kraftige innblanding

Det regjerende partiet Fidesz i Ungarn vant parlamentsvalget 3. april 2022 og statsminister Viktor Orbán kan dermed gå løs på sin femte periode som statsminister, skriver Financial Times.

Meningsmålingene i forkant av valget pekte i retning av svært små marginer, og kanskje til og med en mulig seier for opposisjonen. Men Orbán slo meningsmålingene og vant med stor margin. Partiet hans vil få 135 seter av parlamentets 199 plasser. De vil dermed ha et sikkert grep om makta.

Orbán har lenge vært en torn i sida på EU-kommisjonen og han har fått fordømmelser fra USA og NATO fordi han vil opprettholde gode forbindelser med Russland til tross for krigen i Ukraina. Ungarn har også nektet å sende militær og økonomisk støtte til Ukraina.

Ungarn får nå 85% av sin gass og 64% av sin olje fra Russland.

EU blokkerer Ungarns tilgang til det det såkalte EU Recovery and Resilience Facility, men landet har krevd at blokkaden oppheve på grunn av de store økonomiske utfordringene Ungarn står overfor, blant annet på grunn av krigen i Ukraina.

Når journalistikk om Ungarn går over alle støvleskaft

Reportere uten grenser ødelegger tilliten til journalistyrket med sin karakteristikk av Ungarns statsminister Viktor Orbán. Dette skrev journalisten Thomas Vermes i en artikkel i Journalisten. Det hører med til historien at innlegget ble refusert både i Aftenposten og Klassekampen.

Vermes skriver:

«2. juli offentliggjorde RSF (Reportere uten grenser, vår anm. red.) 2021-versjonen av sin årlige liste over Pressefrihetens rovdyr (Press Freedom Predators). Der ble Orbán for første gang satt på denne lite ærefulle lista – på lik linje med blant annet Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, som var ansvarlig for drapet på, parteringen av og forsvinningen til den kritiske journalisten Jamal Khashoggi.

Vermes karakteriserer dette som «Rent sprøyt som journalistikk«.

En annen agenda ligger under

Når EU og RSF blinker ut Ungarn som versting, så er det ikke fordi demokratiets vilkår er verre enn i andre europeiske land. Hadde man ønsket kunne man for eksempel ha sett på Macrons bruk av tusenvis av politisoldater til å slå ned de gule vestenes fredelige demonstrasjoner med til dels ekstrem vold. Det gjør man ikke.

Men Orbán er «enfant terrible» i EU fordi han nekter å bøye seg for mange av EU-kommisjonens overstatlige direktiver – og fordi han i disse dager nekter å bryte Ungarns gode forhold til Russland.

Forrige artikkelPakistans statsminister: – USA prøvde å styrte meg
Neste artikkelAnsiktsmasker skader små barns språkutvikling og sosiale ferdigheter