Nursultan Nasarbajev: – Vi må støtte reformprogrammet som er lagt fram av president Tokajev

0
Nursultan Nasarbajev taler. Foto: Elbasy.kz

Det har vært mange rykter om hva som har skjedd med Kasakhstans første president, Nursultan Nasarbajev, etter at kuppforsøket i begynnelsen av januar 2022 ble slått ned. Og alle som er interessert i kasakhstansk politikk har spurt seg om hvordan gamlepresidenten stiller seg til president Tokajev etter at han slo ned kuppforsøket.

Les: Kasakhstan er stort, rikt og strategisk viktig – og for det meste ukjent i norske medier

Nasarbajev sjøl ga svar på disse spørsmålene i en TV-overført tale som han holdt 18. januar.

Nasarbajev sa blant annet:

Begivenhetene i begynnelsen av januar sjokkerte hele nasjonen. Formålet med disse organiserte opptøyene og angrepene på Kasakhstan var å ødelegge landets integritet og grunnlaget for staten.

Disse hendelsene viser nok en gang at uavhengigheten bør voktes som vårt øyeeple, som en skjør vase som krever spesielt forsiktig håndtering.

Denne tragedien har lært oss alle en lekse. Det er viktig å finne ut hvem som organiserte disse voldelige opptøyene og drapene. Etterforskningen vil gi svaret på dette spørsmålet.

Jeg uttrykker min oppriktige medfølelse til den avdødes familier og venner, og ønsker de skadde en rask bedring.

Som svar på en rekke forespørsler til meg, og i forbindelse med publikasjoner i media, informerer jeg deg om at jeg i 2019 overlot presidentens fullmakter til Kassym-Jomart Tokayev, og siden den gang har jeg vært pensjonist, og jeg er for tiden på velfortjent pensjonisttilværelse i hovedstaden i Kasakhstan og har ikke dratt noen vei.

Full støtte til Tokajev

Nasarbajev avviste også enhver spekulasjon om splittelse i landets elite eller om motsetninger mellom ham og Tokajev:

President Tokajev har all makt. Han er leder av Sikkerhetsrådet. Snart vil han bli valgt til formann for Nur Otan-partiet. Derfor er det ingen konflikt eller konfrontasjon innen eliten. Ryktene om dette emnet er fullstendig grunnløse.

Presidenten har lagt frem et nytt program med reformer for å forbedre folks velvære. Vi må støtte dette programmet.

Utbrente biler etter kuppforsøket i Almaty. Photo credit: Almatyapat Telegram channel.

Kommentar: De som håpet på indre splittelse må tro om igjen

Talen til Nasarbajev er svært viktig. Han er leder for den største og mektigste klanen i Kasakhstan. Den regner sine aner tilbake til  Dsjenghis Khan, og er den klanen den khasakhstanske staten i stor grad er basert på.

Som analytikeren German Kim sa til teamet fra steigan.no i Almaty i 2021: Privatiseringa hadde ført til at Nasarbajev og hans familie var blitt veldig rike og at de har, og har hatt ansvaret for mye korrupsjon.

I den nye planen til Tokajev blir det opprettet en stiftelse, Qazaqstan Halqyna Foundation, som skal yte hjelp til de mest vanskeligstilte, og der de rikeste i landet blir bedt om å bidra med betydelige midler. Det må leses som et forsøk på å inndra noe av oligarkenes rikdom for å redusere forskjellene i landete.

Nasarbajev overlot presidentmakta til Kassym-Jomart Tokajev i mars 2019, og det kan jo være første skritt på en demokratiseringsvei. Men gamle vaner er vonde å vende. German Kim sa at kasakhstanerne snakker om to sentra, nemlig «huset» og «biblioteket». Tokajev sitter i presidentalasset, Ok orda, som kalles «Det hvite hus», og bestemmer så godt han kan.

Les: Er det «biblioteket» eller «huset» som har bestemt det?

Nasarbajev på sin side, har hovedkvarteret sitt i et bibliotek der han fortsette å sende ut direktiver i egenskap av Nasjonens leder, eller Elbasy på kasakhisk. Han spiller rollen som landsfader med rett og mulighet til å trekke i de tråder han måtte ønske. Og hans vedtak kommer altså «fra biblioteket». Og «huset» og «biblioteket» er ikke alltid enige.

Unge folk vi traff, sa at de håper at «huset» skal ta helt over. Men den gamle garden og de som prioriterer sikkerhet framfor «nye koster» vil helst at Nasarbajev fortsetter å styre.

Naturligvis er motsetningene i landet større enn det talen til Nasarbajev gir inntrykk av. Appellen hans om enhet er et indirekte tegn på det. Men nå har «biblioteket» innsett at det er «huset» som styrer, og det var ei avklaring landet trengte, og som utenlandske krefter som drømmer om fargerevolusjon på steppene må være svært frustrerte over.

Les: Almaty Police Department Releases Details Surrounding Tragic Events in Almaty

Les våre reportasjer fra Kasakhstan.

Forrige artikkelForskning: Piggproteinet som dannes i kroppen etter vaksinene gir langvarige skader
Neste artikkelKorleis Bush og Blair planla krigen for å styrta Saddam Hussein
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).