Kasakhstan – der veiene møtes

0
Kasakhstans største by Almaty med Himmelfjellene, Tien Shan i bakgrunnen. Foto: Shutterstock

Av Pål Steigan.

5. januar 2022 var flere byer i Kasakhstan rammet av voldelige opptøyer. Folk som har vært væpnet med køller og metallstenger har tatt seg inn i regjeringsbygninger og satt fyr på dem. Opptøyene ble utløst av en dobling av energiprisene, men alt tyder på at de var vel forberedt og godt organisert på forhånd. Vi bringer her noen artikler om landet der veiene møtes for å gi leserne en bakgrunn som de sjelden finner i norsk presse.

Andre uke i januar 2021 besøkte fotograf og tolk Knut Erik Aagaard og sjefredaktør Pål Steigan Kasakhstan på vegne av steigan.no. Vi var invitert av det kasakhstanske utenriksdepartementet i forbindelse med parlamentsvalget og deres UD organiserte også våre besøk i landets største by Almaty og hovedstaden Nur-Sultan. Av en eller annen grunn var vi de eneste mediefolkene fra Norden. Det var heller ingen store medieorganisasjoner fra andre vestlige land til stede. Det er oppsiktsvekkende, siden vi snakker om et land av svær stor strategisk betydning, et land på størrelse med Vest-Europa og en av verdens ti største oljeprodusenter. Jeg tror det var dumt av våre konkurrenter, men vi fikk i det minste en unik mulighet til å undersøke dette store og interessante landet. Her er samlinga av våre artikler.

Fakta om Kasakhstan

Offisielt navn: Qazaqstan Respublikasï

Norsk navn: Republikken Kasakhstan

Statsform: Republikk i Asia

Hovedstad: Nursultan

Innbyggertall: 17 289 224

Landareal: 2 699 700 km²

totalareal: 2 724 902 km²

Innbyggere per km²: 6,40

Offisielt/offisielle språk: Kasakhisk, russisk

Religion: Islam, ortodoks kristendom

Nasjonaldag: 25. oktober

Statsoverhode: Kassym-Jomart Tokajev

Statsminister: Askar Mamin

Mynt: Tenge à 100 tyin

Symbol: ₸

Valutakode: KZT

Dette oversiktskartet viser Kasakhstans sentrale strategiske beliggenhet mellom Russland, Kina, India, Iran og Tyrkia og med havner i Kaspihavet.

Steppelandet

Kasakhstan har uendelige stepper og høye fjell.

I østerled dit veiene møtes. Et forsøk på å forstå Kasakhstan.

Sentrum av Nursultan (Astana) – Shutterstock

Av Pål Steigan.

Jeg har fått en offisiell invitasjon til Kasakhstan og er akkreditert som journalist i forbindelse med at det skal holdes parlamentsvalg 10. januar 2021. Kasakhstan har også invitert 11 internasjonale organisasjoner til å overvære valget, inkludert OSCE og Samveldet av uavhengige stater. De er valgobservatører. Det er ikke jeg. Jeg reiser som journalist, vel vitende om at jeg vet svært lite om landet jeg reiser til og at ei uke er svært kort tid for å lære noe særlig om et land på 2,7 millioner kvadratkilometer og med omlag 19 millioner innbyggere. For meg blir det ei reise inn i det ukjente, og jeg inviterer med deg som leser til å være med på mitt forsøk på å gå fra noe nær uvitenhet til en smule innsikt. Jeg kommer nemlig til å skrive daglige rapporter og dele mine opplevelser og tanker med deg.

Les mer her.

I østerled dag 1

Almaty. Foto: Shutterstock

Forspill. Fra et Europa på sotteseng til landet der eplene kommer fra.

Av Pål Steigan.

Frankfurt flyplass er ikke noe sted man til vanlig ønsker å være. Under maskeregimet er det en dystopisk affære. Nesten alt er stengt, og budskapet om å holde avstand og bruke masker er det eneste budskapet man får. Det ser ut som kulissene til en katastrofefilm der de få overlevende subber omkring i en forpost til Inferno. Men her er det ingen guddommelig tragedie, men heller en prosaisk tragedie. Europa synker ned i dystopien gjennom sjølskading.

Les mer her.

Soloppgang over Nur-Sultan eller pilgrimsferd til Medeo-banen

Medeo-banen, innfelt skøyteløperen Igor Sherstov. Foto: Knut Erik Aagaard for steigan.no

I østerled dag 2

Av Pål Steigan.

Alle kjenner følelsen. Du kommer til et sted der du aldri har vært før og du skjønner ikke en gang språket. Lukter og synsinntrykk er annerledes. Du ser folk og trafikk og bygninger, men vet egentlig veldig lite om hva du ser. Derfra til å ha noen begreper om hva du opplever er det et stykke å gå. Slik er det med vårt møte med Kasakhstan og hovedstaden Nur-Sultan, tidligere Astana. Det vil si, min kollega og fotograf Knut Erik Aagaard skjønner i hvert fall språket.

Les mer her.

Er det «biblioteket» eller «huset» som har bestemt det?

Presidentpalasset Ak Orda i Nur-Sultan. Shutterstock

I østerled dag 3.

Av Pål Steigan.

Mens Nur-Sultan er som et Brasilia på frosne stepper er Almaty mye mer av en europeisk by. Man ser kvartaler som kunne har vært i Berlin, Roma eller Paris. Det er et urbant landskap som det er mye lettere å forholde seg til enn lange rekker av monumentalbygninger uten noe som kan likne et gatemiljø.

Les mer her.

Hans majestets lojale opposisjon

Fra møtet med det tidligere Kommunistpartiet, nå Folkepartiet. Foto: steigan.no

I østerled dag 4.

Av Pål Steigan.

I går begynte det som er det egentlige grunnen til at vi og andre utenlandske journalister er invitert til Kasakhstan, nemlig valgkampinspurten. I et velregissert opplegg hadde vi muligheten til å møte alle opposisjonspartiene og regjeringas tenketank for strategi. Skjønt, opposisjon er vel et for sterkt ord å bruke på de politikerne vi valgte å treffe.

Les mer her.

Hva er «multivektorpolitikken»?

Fra pressekonferansen om strategiske spørsmål i Nur-Sulten. I forgrunnen til høyre Tori Macdonald fra Eureporter i Brussel. Foto: Knut Erik Aagaard / steigan.no

I østerled dag 4.

Av Pål Steigan.

Utenriksdepartementet i Kasakhstan organiserte en pressekonferanse med tenketanken for strategiske spørsmål. Et stort panel eksperter satt klare bak maskene sine til å svare på spørsmål fra de inviterte journalistene som det nå finnes noen titall av i Nur-Sultan. Deres utsendte medarbeidere valgte like godt å åpne ballet og avslutte det, samt å stille en rekke spørsmål underveis.

Les mer her.

Tradisjonskultur på steppene

I østerled dag 4 om ettermiddagen.

Som et ledd i våre forsøk på å skaffe oss noen kunnskaper om Kasakhstan har vi bedt om å få se et museum som kan gi oss et inntrykk av landets kultur. Valget falt på et senter for tradisjonskultur som også er et opplæringssenter, eller kanskje først og fremst det. Foto: Knut Erik Aagard.

Se flere bilder her.

Valgdag i Kasakhstan

Valgkommisjonen avla sin rapport via storskjerm til presserommet.

I østerled dag 5.

Av Pål Steigan.

10. januar 2021 er det valgdag i Kasakhstan og dagen før var jeg på en pressekonferanse med den sentrale valgkommisjonen. Vi var også på Nasjonalmuseet, besøkte en tidligere fangeleir og hadde diverse uoffisielle samtaler.

Les mer her.

Kasakhstan: velorganisert valg og uro i noen byer

Våre utsendte medarbeidere med Rasul Zhumaly mellom seg.

I østerled dag 6.

Av Pål Steigan.

10. januar var det endelig tid for parlamentsvalget i Kasakhstan. Vi besøkte valglokaler, så på da president Tokajev avga sin stemme, deltok på utspørring av utenlandske observatører og intervjuet en framtredende analytiker. Da exitpoll ble lagt fram kom det meldinger om at det hadde vært uro i minst tre byer.

Les mer her.

Reisen til kontinentets indre

Shutterstock

I østerled dag 7. Sju dagers forsøk på å forstå Kasakhstan.

Av Pål Steigan.

I sju dager har fotograf og russisktolk Knut Erik Aagaard og jeg forsøkt å gå systematisk til verks for å forstå mer om Kasakhstan, et land ingen av oss vidte særlig mye om på forhånd. Jeg lovte leserne å rapportere daglig, som en slags road movie, og det løftet har jeg holdt, sjøl om det var nær tidsfristen et par ganger. Leserne har fått dele vår oppdagelsesprosess nesten i sann tid. For en analytiker er det nærmest et kamikaze-opplegg, men det har vært moro å prøve å leve opp til det. Sjøl begynner vi å få et mer tredimensjonalt bilde av landet nå. Her er en samling av artiklene og noen etterord. Om ikke så lenge vil jeg prøve å sette resultatet av disse studiene inn i en analyse og komme tilbake med noen tanker om Kasakhstans rolle i det geopolitiske spillet.

Det som gjenstår å presentere for leserne er et forsøk på analyse av Kasakhstans geopolitiske rolle i dagens verden og en første skisse av klasseforhold og økonomiske forhold. Det skal også bli plass til en politisk vurdering av landet, vel vitende om at det er svært begrenset hvilke konklusjoner man kan trekke om et land på størrelse med Vest-Europa etter bare å ha besøkt de to største byene i tilsammen ei uke.

Forrige artikkelToppsjef i OneAmerica Insurance: – Dødsfall øker med 40 % blant mennesker i alderen 18–64
Neste artikkelKan koronasykdom behandles effektivt tidlig i forløpet?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).