Hva er «multivektorpolitikken»?

0
Fra pressekonferansen om strategiske spørsmål i Nur-Sultan. I forgrunnen til høyre Tori Macdonald fra Eureporter i Brussel.

I østerled dag 4.

Utenriksdepartementet i Kasakhstan organiserte en pressekonferanse med tenketanken for strategiske spørsmål. Et stort panel eksperter satt klare bak maskene sine til å svare på spørsmål fra de inviterte journalistene som det nå finnes noen titall av i Nur-Sultan. Deres utsendte medarbeidere valgte like godt å åpne ballet og avslutte det, samt å stille en rekke spørsmål underveis.


Dette er den fjerde i en serie med artikler fra en studie- og reportasjereise til Kasakhstan i januar 2021. Den foregående artikkelen finner du her.


Av Pål Steigan.

Et av de hovedspørsmålene vi prøver å få svar på under denne studie- og reportasjereisa til Kasakhstan er hvordan landet plasserer seg og kommer til å plassere seg geopolitisk og hvordan dette påvirker landet både utenriks og innenriks.

For å ta konklusjonen med en gang: nøkkelen ligger i begrepet «mulitvektorpolitikken», og det hadde vi alt dedusert oss til.

Flere talere snakket om dette, og ett av mine spørsmål til panelet handlet om det. Kasakhstan har naboer som Kina i øst og Russland i vest. Innbyggerne snakker et språk i den tyrkiske språkfamilien og har et godt forhold til Tyrkia. Sør for seg har de naboer som Iran og India og som et land der 70 prosent av innbyggerne er muslimer, forholder det seg til den muslimske verden og araberlanda.

Kasakhstan er medlem av blant annet følgende internasjonale organisasjoner: Commonwealth of Independent States (CIS), Shanghai Cooperation Organisation, Euro-Atlantic Partnership Council, Turkic Council og TÜRKSOY. Det har også en Individual Partnership Action Plan med NATO. Landet har spilt en meklerrolle i Syria gjennom den såkalte Astana-plattformen og de utvikler gradvis forbindelsene med EU.

The Grand Chessboard.jpg

I en samtale med meg kalte Kasakhstans ambassadør til Norge landet sitt for «veikrysset», og det er vel egentlig det «mulitvektorpolitikken» handler om.

The Grand Chessboard

The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives (1997). Dette var tittelen på ei bok av Zbigniew Brzezinski. Hans idé var å gjenopplive «Det store spillet» og føre en kamp mot Russland og Kina med Sentral-Asia som sjakkbrett.

Dette er jo en gjennoomført imperialistisk tankegang, men USA har brukt den som rettesnor i et par tiår, så den har hatt en enrom innflytelse.

«Multivektorpolitikken» fungerer som et mottrekk mot det store spillet til de imperialistiske maktene. Kasakhstan nekter å la seg sette i bås med den ene eller andre stormakta, men insisterer på at de vil samhandle med alle. Dette har også en betydning for hvordan landet skal utvikle sin politikk overfor silkeveibeltet. Vår første vurdering av dette er at det virker som en forståelig Realpolitik fra Kasakhstans side.

Vi kommer tilbake til dette når vi skal oppsummere hva vi har lært av å studere Kasakhstan på nært hold.

Forrige artikkelRegjeringen med lovforslag som skal kunne gjøre det mulig å innføre portforbud
Neste artikkelFakta om Covid-19
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).