Reisen til kontinentets indre

0
Shutterstock

I østerled dag 7. Sju dagers forsøk på å forstå Kasakhstan.

Av Pål Steigan.

I sju dager har fotograf og russisktolk Knut Erik Aagaard og jeg forsøkt å gå systematisk til verks for å forstå mer om Kasakhstan, et land ingen av oss vidte særlig mye om på forhånd. Jeg lovte leserne å rapportere daglig, som en slags road movie, og det løftet har jeg holdt, sjøl om det var nær tidsfristen et par ganger. Leserne har fått dele vår oppdagelsesprosess nesten i sann tid. For en analytiker er det nærmest et kamikaze-opplegg, men det har vært moro å prøve å leve opp til det. Sjøl begynner vi å få et mer tredimensjonalt bilde av landet nå. Her er en samling av artiklene og noen etterord. Om ikke så lenge vil jeg prøve å sette resultatet av disse studiene inn i en analyse og komme tilbake med noen tanker om Kasakhstans rolle i det geopolitiske spillet.

Forspill

I denne artikkelen skrevet på forhånd forklarer jeg hva vi har satt oss som mål. Jeg forklarer den metoden vi skal bruke og plasserer Kasakhstan historisk og geopolitisk:

I østerled dit veiene møtes. Et forsøk på å forstå Kasakhstan.

Sentrum av Nursultan (Astana) – Shutterstock

Jeg har fått en offisiell invitasjon til Kasakhstan og er akkreditert som journalist i forbindelse med at det skal holdes parlamentsvalg 10. januar 2021. Kasakhstan har også invitert 11 internasjonale organisasjoner til å overvære valget, inkludert OSCE og Samveldet av uavhengige stater. De er valgobservatører. Det er ikke jeg. Jeg reiser som journalist, vel vitende om at jeg vet svært lite om landet jeg reiser til og at ei uke er svært kort tid for å lære noe særlig om et land på 2,7 millioner kvadratkilometer og med omlag 19 millioner innbyggere. For meg blir det ei reise inn i det ukjente, og jeg inviterer med deg som leser til å være med på mitt forsøk på å gå fra noe nær uvitenhet til en smule innsikt. Jeg kommer nemlig til å skrive daglige rapporter og dele mine opplevelser og tanker med deg.

Les fortsettelsen her.

Dagsedler:

I østerled dag 1

Almaty. Foto: Shutterstock

Frankfurt flyplass er ikke noe sted man til vanlig ønsker å være. Under maskeregimet er det en dystopisk affære. Nesten alt er stengt, og budskapet om å holde avstand og bruke masker er det eneste budskapet man får. Det ser ut som kulissene til en katastrofefilm der de få overlevende subber omkring i en forpost til Inferno. Men her er det ingen guddommelig tragedie, men heller en prosaisk tragedie. Europa synker ned i dystopien gjennom sjølskading.

Les mer her.

Soloppgang over Nur-Sultan eller pilgrimsferd til Medeo-banen

I østerled dag 2

Medeo-banen, innfelt skøyteløperen Igor Sherstov. Foto: Knut Erik Aagaard for steigan.no

Alle kjenner følelsen. Du kommer til et sted der du aldri har vært før og du skjønner ikke en gang språket. Lukter og synsinntrykk er annerledes. Du ser folk og trafikk og bygninger, men vet egentlig veldig lite om hva du ser. Derfra til å ha noen begreper om hva du opplever er det et stykke å gå. Slik er det med vårt møte med Kasakhstan og hovedstaden Nur-Sultan, tidligere Astana. Det vil si, min kollega og fotograf Knut Erik Aagaard skjønner i hvert fall språket.

Les mer her.

Er det «biblioteket» eller «huset» som har bestemt det?

I østerled dag 3

Presidentpalasset Ak Orda i Nur-Sultan. Shutterstock

Mens Nur-Sultan er som et Brasilia på frosne stepper er Almaty mye mer av en europeisk by. Man ser kvartaler som kunne har vært i Berlin, Roma eller Paris. Det er et urbant landskap som det er mye lettere å forholde seg til enn lange rekker av monumentalbygninger uten noe som kan likne et gatemiljø.

Les videre her.

Hans majestets lojale opposisjon

I østerled dag 4

Fra møtet med det tidligere Kommunistpartiet, nå Folkepartiet. Foto: steigan.no

I går begynte det som er det egentlige grunnen til at vi og andre utenlandske journalister er invitert til Kasakhstan, nemlig valgkampinspurten. I et velregissert opplegg hadde vi muligheten til å møte alle opposisjonspartiene og regjeringas tenketank for strategi. Skjønt, opposisjon er vel et for sterkt ord å bruke på de politikerne vi valgte å treffe.

Les videre her.

Tradisjonskultur på steppene

I østerled dag 4 om ettermiddagen.

Som et ledd i våre forsøk på å skaffe oss noen kunnskaper om Kasakhstan har vi bedt om å få se et museum som kan gi oss et inntryk av landets kultur. Valget falt på et senter for tradisjonskultur som også er et opplæringssenter, eller kanskje først og fremst det. Foto: Knut Erik Aagard.

Se mer her.

Hva er «multivektorpolitikken»?

I østerled dag 4

Fra pressekonferansen om strategiske spørsmål i Nur-Sulten. I forgrunnen til høyre Tori Macdonald fra Eureporter i Brussel.

Utenriksdepartementet i Kasakhstan organiserte en pressekonferanse med tenketanken for strategiske spørsmål. Et stort panel eksperter satt klare bak maskene sine til å svare på spørsmål fra de inviterte journalistene som det nå finnes noen titall av i Nur-Sultan. Deres utsendte medarbeidere valgte like godt å åpne ballet og avslutte det, samt å stille en rekke spørsmål underveis.

Les videre her.

Valgdag i Kasakhstan

I østerled dag 5

10. januar 2021 er det valgdag i Kasakhstan og dagen før var jeg på en pressekonferanse med den sentrale valgkommisjonen. Vi var også på Nasjonalmuseet, besøkte en tidligere fangeleir og hadde diverse uoffisielle samtaler.

Les videre her.

Kasakhstan: velorganisert valg og uro i noen byer

I østerled dag 6

Våre utsendte medarbeidere med Rasul Zhumaly mellom seg.

10. januar var det endelig tid for parlamentsvalget i Kasakhstan. Vi besøkte valglokaler, så på da president Tokajev avga sin stemme, deltok på utspørring av utenlandske observatører og intervjuet en framtredende analytiker. Da exitpoll ble lagt fram kom det meldinger om at det hadde vært uro i minst tre byer.

Les resten her.

Pål Steigan.

Vår studie- og reportasjereise til Kasakhstan er sponset av utenriksdepartementet i Nur-Sultan.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.