Hva er Project Veritas?

0

Av Martin Langvad.

Huset til Project Veritas’ grunnlegger og styreleder James O’ Keefe ble ransaket av FBI i løpet av helga som var. Det var New York Times som først omtalte dette. Raidet kom noen dager etter at to av Keefes medarbeideres hus hadde blitt ransaket. NYT har snakket med FBI, som bekrefter at de har «gjennomført politiarbeid», men de ønsket ikke å kommentere hva de har gjort.

Martin Langvad.

Raidet er en del av en etterforskning som tilsynelatende dreier seg om tyveriet av dagboka til Joe Bidens datter, Ashley Biden. Det er det amerikanske justisdepartementet som har startet etterforskningen, skriver Daily Mail. Det er ikke første gangen det etterforskes: Justisdepartementet, under Trump, skal ha startet en etterforskning av tyveri av Ashley Bidens eiendeler, inkludert dagboka i oktober 2020.

Project Veritas hevder å ha kjøpt dagboka en stund før valgdagen, men valgte å ikke publisere den. Ifølge dem var årsaken til at de ikke publiserte den at de ikke kunne verifisere om den var ekte. De skal ha forsøkt å levere den til en av Bidens advokater, men advokaten nektet å autentisere den. Så skal de gitt dagboka til politiet. Ifølge Daily Mail styrker justisdepartementets etterforskning sjansen for at dagboken er ekte.

Dagboken ble likevel publisert av National File, som beskrives som en konservativ nettside. De hevder å ha fått dagboken fra en varsler tilknyttet Project Veritas. Ifølge National File hadde varsleren et opptak av Ashley Biden som bekrefter at dagboka er ekte, og de skal ha ansatt en håndskriftekspert som har verifisert at det dreier seg om hennes håndskrift.

Dagbokens innhold dreier seg ifølge National File om Ashleys utfordringer med rusmidler, hennes vaklende ekteskap preget av utroskap, og «antakeligvis upassende dusjing» med faren. Den har i all hovedsak ikke blitt omtalt av hverken hovedstrømsmedier, eller konservative nyhetsplattformer.

James O’ Keefe mener at husransakelsene er politisk motivert. På mandag ble han intervjuet av Fox News hvor han fortalte om hendelsen. Han forteller at ransakelsen varte i to timer, og at de beslagla to mobiltelefoner som inneholdt informasjon om Project Veritas sine kilder og sponsorer. Han beskrev raidet som «et angrep på the First Amendment (det første tillegget til grunnloven vedrørende ytringsfrihet, min anm.) av justisdepartementet» og oppfordrer journalister til å ta til ordet mot det som skjedde med han. Han stusser også over at New York Times, som ifølge O’ Keefe må ha blitt tipset, ringte han og spurte om en kommentar på raidet bare en time etter at det var ferdig. O’ Keefe og Project Veritas har en pågående injuriesak mot New York Times.

Project Veritas er ikke ukontroversielle. Wikipediasiden deres maler ikke et pent bilde av organisasjonen, som beskrives som en ytre høyre aktivistgruppe, som bedriver selektiv og manipulerende bruk av videoredigering og andre uredelige metoder, og at deres hovedhensikt er å spre desinformasjon. Uten å vite at det er tilfellet her, så har vi tidligere omtalt sensur av wikipediasidene til anti-imperialistiske aviser og nettsider, og at CIA og FBI redigerer Wikipedia. En av grunnleggerne av Wikipedia, Larry Sanger forteller om et Wikipedia som publiserer propaganda, har valgt politisk side og har bannlyst bruk av en rekke konservative aviser som kilder. Dette er et fenomen som det på generelt grunnlag er greit å vite om, og særlig hvis det skulle vise seg at O’ Keefe har rett i at dette er en «straff via prosess», og en politisk motivert FBI-etterforskning.

I forbindelse med en rettsak tidligere i år slo en dommer fast at det var innenfor å beskrive dem som en organisasjon som driver med politisk spionasje. Project Veritas på sin side skryter av en «perfect record» i rettsalene, 7-0. O’ Keefes arbeid er godt likt av Donald Trump, og han regnes som en person med «conservative» politisk tilhørighet. Hans tidligere mentor er Andrew Breitbart, som grunnla Breitbart News sammen med Trumps tidligere rådgiver, Steve Bannon.

O’ Keefe og Veritas har mottatt penger fra en konservativ veldedighet tilknytet de rike Koch-brødrene, og Donald Trumps Trump Foundation.

Project Veritas sitt gravearbeid har rettet seg mot medieselskap, politikere (ofte democrats eller progressives) og institusjoner. CNN, ABC, Planned Parenthood, Facebook og Google er blant de som har havnet i organisasjonens søkelys. I flere tilfeller har avsløringene ført til oppsigelser.

O’ Keefe og Veritas har mottatt penger fra en konservativ veldedighet tilknytet de rike Kock-brødrene, og Donald Trumps Trump Foundation.

Project Veritas sitt gravearbeid har rettet seg mot medieselskap, politikere (ofte democrats eller progressives) og institusjoner. CNN, ABC, Planned Parenthood, Facebook og Google er blant de som har havnet i organisasjonens søkelys. I flere tilfeller har avsløringene ført til oppsigelser.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDelegater stenges ute fra EU-parlamentet fordi de ikke godtar koronapass
Neste artikkelHvorfor må vi ha mer «landvind», Åslaug Haga?