CIA og FBI redigerer artikler i Wikipedia

0

Personer som bruker CIA- og FBI-datamaskiner har redigert artikler i Wikipedia om temaer som Irak-krigen og Guantanamo-fengselet, ifølge et nytt sporingsprogram. Det er Reuters som melder dette.

Programmet, som kalles WikiScanner, ble utviklet av Virgil Griffith fra Santa Fe Institute i New Mexico.

Programmet lar brukere spore kilden til datamaskiner som brukes til å gjøre endringer i det populære leksikonet på Internett der alle kan sende inn og redigere oppføringer.

WikiScanner avslørte at CIA-datamaskiner ble brukt til å redigere en oppføring på den USA-ledede invasjonen av Irak i 2003. En annen artikkel om den tidligere CIA-sjefen William Colby ble redigert av CIA-datamaskiner for å utvide karrierehistorien hans og pynte på hans rolle i Vietnamkrigen.

WikiScanner finner man på wikiscanner.virgil.gr/

Toppen av isfjellet

Reuters avsløring viser bare en liten flik av den omfattende manipulasjonskrigen som foregår på Wikipedia. Siden dette leksikonet brukes i så mange sammenhenger og blir en kilde for private og profesjonelle brukere over hele verden, er det også en hard kamp om innholdet.

I 2018 skrev Craig Murray om den såkalte «Philip Cross». Denne signaturen viste seg å ha redigert Wikipedia-artikler hver eneste dag gjennom fem år, uten aldri å ta en pause. I 14 år hadde «Philip Cross» gjort 30 redigeringer per dag, sju dager i uka, hvert eneste år. Spesielt aktiv var denne «Philip Cross» når det gjaldt å redigere artikler om personer som Alex Salmond, Peter Oborne, John Pilger, Owen Jones, Jeremy Corbyn, Tim Hayward, Diane Abbott, Neil Clark, Lindsey German, Vanessa Beeley og George Galloway, kort sagt om systemkritikere.

«Philip Cross» redigerte for eksempel artikkelen om John Pilger et utall ganger i 2018, slik man kan se på redigerigshistorikken i Wikipedia her. I nyere tid har «Philip Cross» vært særlig aktiv når det gjelder å redigere artikkelen om Max Blumenthal, slik man kan se her. Men vi noterer oss også at han har passet på artiklene om James Le Mesurier (White Helmets), Glenn Greenwald og Jeffrey Epstein for bare å nevne foen få eksempler. Her er den komplette lista over redigeringene til denne «Philip Cross». Her er et eksempel på hvor mange redigeringer han har gjort i artikkelen om George Galloway:

«Philip Cross» er åpenbart pro-Israel, anti-Russland, anti-Assad, og spørsmålet er blitt reist om han egentlig er ei pro-israelsk gruppe. Dette fikk Haaretz til å blåse i bartene om en angivelig «heksejakt» mot en pro-israelsk redaktør.

Disse eksemplene viser at man bør være på vakt mot manipulasjoner over alt. «Philip Cross» er naturligvis ikke den eneste som driver politisk sensur og partisk redigering av Wikipedia. CIA, FBI og sikkert også Mossad, Secret Service, samt russiske, franske agenturer osv. osv. Bruk gjerne Wikipedia, men gjør det med kritisk sans og vit at det absolutt ikke er noe nøytralt medium.

Les også: Svartelisting av steigan.no i WikiMedia?

steigan.no: Er mannen bak sensuren avslørt?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelNå skal statskassene tømmes – fordi «klima»
Neste artikkel– Iran har nå alle kodene til avansert USA-drone