Italias strupetak

0
Fra demonstrasjonen i Mestre. Foto: Kristin Flood

Av Kristin Flood

Italia har tatt strupetak på millioner av sine egne skattebetalere. De som fra i går 15.oktober ikke kan vise grønt pass, blir utestengt fra jobb og får dermed ikke lønn. Uvaksinerte kan få grønt pass hvis de selv betaler for koronatest tre ganger i uken. Det har de færreste råd og tid til. Samtidig som det skjer, er smittetallene så lave som de sjelden har vært i Italia siden krisen i Bergamo våren 2020. Det er ingen koronakrise i landet lenger.

Protesten mot forskjellbehandling av vaksinerte og uvaksinerte har pågått i måneder etter at grønt pass ble obligatorisk i helsesektoren og deretter på skoler og universitet. Men italienske medier har vært lite interessert i å informere om de enorme mengdene, deriblant også vaksinerte, som har samlet seg i gater og på piazzaer over hele landet hver helg.

I går ettermiddag var mange tusen samlet i Mestre, også kalt fastlands-Venezia, i fortvilelse og solidaritet. Her traff jeg Mario, en trivelig venetianer på rundt 50 som i en årrekke har jobbet på Venezias mest fasjonable teater: Teatro Fenice. Med et trist blikk fortalte han at han ikke aner hvordan han skal greie å betale regningene framover. Han ønsker ikke å vaksinere seg og har ikke råd til å bruke flere hundre euro på koronatester hver måned.

Kona hans, Francesca, som jobbet på lab’en på sykehuset i Venezia, mistet jobben i mai, da grønt pass ble innført i helsesektoren. Hun ønsker heller ikke vaksinen, har vært uten jobb og inntekt siden da og levd på Marios lønn. Nå står også hun på bar bakke. Sammen med andre som av ulike grunner har takket nei til vaksinen, hyret Mario og Francesca dyre advokater for å gå rettens vei. Til ingen nytte.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Foto: Kristin Flood

Dette er bare to av mange millioner eksempler på den nye utsultingsmetoden som Italia nå bruker for å presse innbyggerne. Landet har en høy vaksinasjonsprosent sammenlignet med andre land i Europa, cirka 80 prosent. Cirka 20 prosent avstår av ulike grunner fra å ta en vaksine som ikke er ferdig utprøvd.

Demokratiet knirker i sømmene. Regjeringen anklages for apartheid-regler. Kritikere henviser til EUs tidsskrift fra 15.juni: ‘Det er nødvendig å unngå direkte eller indirekte diskriminering av mennesker som ikke er vaksinert, selv de som har valgt å ikke bli vaksinert’. Test-kapasiteten på apoteker og sykehus er i ferd med å rakne og køene blir stadig lengre. Ingen vet hva som vil skje de neste ukene når 100.000 politi- og offentlige tjenestemenn ikke får adgang til å jobbe. Og hva med havnearbeiderne i Trieste, som nå bryter reglene og slipper inn alle ansatte uansett grønt pass eller ei? Vil de reagere på represalier ved å blokkere transporten inn og ut av en av de primære havnene i Adriaterhavet? Og hva hvis det sprer seg til andre italienske havner?

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.
Foto: Kristin Flood

Journalist og forfatter Kristin Flood, oppvokst i Norge med italiensk mor og norsk far, har gjennom flere tiår formidlet nyheter og kunnskap om italiensk kultur og samfunn i norske medier. Hun har levert reportasjer til Aftenposten, NRK, aviser og magasiner i de cirka tretti årene hun har vært bosatt i Venezia i Nord-Italia. Kristin Flood er en aktiv kurs- og foredragsholder og har publisert fem bøker om personlig utvikling. I 2021 er hun aktuell med en moderne gjenfortelling av den italienske dikteren Dante Alighieris ‘Inferno’ fra 1300-tallet. Boken har fått oppmerksomhet i Italia, blant annet ble forfatteren nylig intervjuet av landets mest populære morgenprogram på radio, statlige Rai Radio Due (54 min). Under pandemien har hun reist mellom Italia og Norge og fulgt utviklingen parallelt i de to landene.

Les også: Kjære Italia!

Dantes Inferno for vår tid

Forrige artikkelSARS-CoV-2 — Begynnelsen
Neste artikkelDen tyske delstaten Hessen: Matvarebutikker kan nekte uvaksinerte adgang