Rikdommen til dagens superrike overgår slutten av 1800-tallet

0
Rockefellers Standard Oil var symbolet på The Gilded Age. Creative Commons. Library of Congress Prints and Photographs Division Washington, D.C. 20540 USA

Rikdommen til de rikeste 0,00001% av USA overgår nå den forrige historiske toppen, som skjedde i «The Gilded Age», den forgylte tidsalderen, ifølge økonomen Gabriel Zucman. Dette skriver Ethan Wolff-MannYahooNews.

På slutten av 1800-tallet opplevde USA rask industrialisering og økonomisk vekst, og skapte en ekstrem rikdom for en håndfull familier. Denne epoken var også kjent for sin groteske ulikhet; og noen har kalt perioden som begynte rundt 1990 for «Second Gilded Age.» På den tiden representerte bare fire familier de rikeste 0,00001% – dagens tilsvarer 18 familier.

Zucman, en fransk økonom hvis rådgiver var den anerkjente økonomen Thomas Piketty, forfatter av bestselgeren «Capital in the Twenty-First Century», ga denne uka ut data som viste at per 1. juli 2021 eide de rikeste 0,00001% rikeste i USA 1,35 % av landets totale formue. Disse 18 familiene inkluderer Jeff Bezos, Mark Zuckerberg og Bill Gates.

Zucman brukte sanntidsdata fra Forbes til beregningene. I 1913, på slutten av The Gilded Age, eide familiene Rockefeller, Frick, Carnegie og Baker – navn som alle var knyttet til monopolmakt – 0,85% av landets totale formue.

Les: The Wealth Detective Who Finds the Hidden Money of the Super Rich

De rikeste 0,01% – rundt 18 000 amerikanske familier – har også overgått det formuenivået som ble oppnådd i den gylne tidsalderen. Disse familiene har 10% av landets rikdom i dag, skriver Zucman. Til sammenligning, i 1913, hadde de rikeste 0,1% 9% av USAs formue, og bare 2% på slutten av 1970-tallet.

Gabriel Zucman la fram denne grafen på Twitter 7. juli 2021:

Den økende konsentrasjonen av formue kommer etter hvert som de ultrarike møter mer gransking for pengene de ikke betaler i skatt. Nylige rapporter har fremhevet at fordi så mye av formuen deres består av urealiserte gevinster i aksjer og eiendom, betaler de lite eller ingenting i inntektsskatt. Mange administrerende direktører og grunnleggere tar ut små lønninger gitt deres store aksjerikdommer, siden skatten på kapitalgevist er så minimal som den er.

I 2014 satte for eksempel Mark Zuckerberg lønna si ned til 1 dollar.

Den økende konsentrasjonen av formue kommer samtidig som de ultrarike møter mer gransking for pengene de ikke betaler i skatt. Nylige rapporter har framhevet at fordi så mye av formuen deres består av urealiserte gevinster i aksjer og eiendom, betaler de lite eller ingenting i inntektsskatt. Mange administrerende direktører og grunnleggere tar ut små lønninger gitt deres store aksjeporteføljer, fordi lavere skatt på kapitalgevinst er å foretrekke fremfor en høyere skatt på ordinær inntekt.

Zucman ble berømt i 2019 som arkitekt for den daværende presidentkandidaten senator Elizabeth Warrens formuesskatteplan, som hadde som mål å takle det faktum at de ekstremt rike betaler lite i skatt i forhold til nettoverdien de forvalter. Planen ville ha lagt en skatt på 2% på nettoformuer over $ 50 millioner og 6% over $ 1 milliard.

Siden pandemien startet, har aksjemarkedets gevinster utvidet gapet mellom velstående og ikke-velstående fordi aksjeeierskap i stor grad er konsentrert blant velstående mennesker. Antall millionærer globalt bykset opp med 5,2 millioner til 56,1 millioner, ifølge Credit Suisse.

I debatten om formuesskatten skrev Bernie Sanders: «Den virkelige skattesatsen på milliardærene er: Warren Buffett: 0,10%, Jeff Bezos: 0,98%, Michael Bloomberg: 1,3% og Elon Musk: 3,27%. Skattesatsen for arbeiderklassen i USA er 24,2%.»

Les også: Verdens 500 rikeste økte formuen med 15.500 milliarder i 2020

USAs rikeste økte formuene med 195 milliarder dollar i Bidens første 100 dager

Forrige artikkelHva skal til for at USA kan reise seg som en fugl Fønix av asken?
Neste artikkelLovdata endrer vedtektene for å omgå Viderebruksdirektivet