Verdens 500 rikeste økte formuen med 15.500 milliarder i 2020

41
Forbes rangerer Jezz Bezos som verdens rikeste mann og vinneren av klassekampen 2010. Shutterstock

De rikeste milliardærene kan le hele veien til banken. Klassekampen om verdensøkonomien har gitt dem en seier uten sidestykke, og de er rikere enn noen gang mens fattigdom og massearbeidsløshet herjer med hundrevis av millioner mennesker på den andre sida av skalaen. Jeff Bezos og Elon Musk er verdens to rikeste mennesker etter kriseåret, skriver E24, som fortsetter:

Utover en dupp helt i starten av coronakrisen, var fjoråret en økonomisk fest for verdens 500 rikeste.

Totalt økte formuen til de rikeste av de rike i verden med 1.800 milliarder dollar, tilsvarende 15.500 milliarder kroner i løpet av året som nettopp er lagt bak oss.

Det viser en sammenstilling Bloomberg har gjort på bakgrunn av nyhetsbyråets egen milliardærindeks.

Til sammenligning er Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) på rundt 10.900 milliarder kroner fredag kveld, ifølge fondets eget telleverk.

Verdistigningen til verdens rikeste endte på 31 prosent, noe som gir en samlet formue for verdens 500 rikeste på 7.600 milliarder dollar. Det tilsvarer over 65.000 milliarder kroner.

Den desidert høyeste formuesveksten i løpet av 2020 hadde Tesla-sjef Elon Musk. Elbilselskapet ble blant de helt store børsvinnerne i fjor med en oppgang på over 740 prosent.

I løpet av 2020 ble Musk verdens nest rikeste person, etter å ha gått inn i året som verdens 35. rikeste.

Oppslaget i E24 bygger på milliardærindeksen til Forbes, og der ser toppen av lista slik ut:

Koronatiltakene vil kaste ytterligere 150 millioner mennesker ut i ekstrem fattigdom, skriver Verdensbanken. Men på den andre sida av skalaen kan de rikeste milliardærene fryde seg over at de har blitt ekstremt mye rikere under pandemien.

2020 her vært det året etter annen verdenskrig da mest rikdom på kortest tid er overført fra arbeiderklassen, middelklassen og offentlige kasser til de rikeste av de rike. Det er antakelig den mest suksessrike klassekampen fra de rikes side på mer enn ett århundre. Og de kan glede seg ekstra over at store deler av deres tradisjonelle motstandere ligger nede for telling, bokstavelig talt strupt, lammet og passivisert av koronatiltakene.

Er dette tilfeldig, eller er det noen sammenheng mellom koronakrisa og formuesveksten til de rikeste? Vi mener det er en tett og nær sammenheng.

Det første man kan legge merke til er at de 9 rikeste på lista er knyttet til «den digitale revolusjonen» og er eiere i selskaper som tjener på at så mye av virksomheten er flyttet over på nettet. For Jeff Bezos er det mer enn opplagt. I stedet for å handle i virkelige butikker, sitter folk hjemme og handler på Amazon, og får varene tilsendt fra folk som jobber under slaveliknende vilkår på kjempelagrene til nettgiganten. Men det er også opplagt når det gjeller Bill Gates, Mark Zuckerberg (Facebook), Larry Ellison (Oracle), Larry Page (Google) og Sergey Brin (Google). Gates tjener dobbelt fordi han tjener både på aksjene i Microsoft og aksjene i BigPharma. Warren Buffett i Berkshire Hathaway er et interessant tilfelle. Dels er han investoren til Gates, og dels er han strategisk plassert både i finans, IT og i den seinere tida også vaksineindustrien. Det er en trygg konklusjon at også han er en av de direkte storprofitørene på pandemien.

Finanskapitalistene har tjent enormt på pandemien, siden regjeringer har tatt opp gjeld som aldri før. Koronakrisa slår finanskrisa der. Institute of International Finance sier i en rapport at den globale gjelda vil øke til rekordstore 277.000 milliarder dollar i 2020. USAs gjeld vil øke til 80.000 milliarder dollar og EUs gjeld til over 53.000 milliarder. Mesteparten av denne oppblåste pengemengden strømmer gjennom finansinstitusjonene, slik at de beriker seg ytterligere på samfunnets bekostning.

Samtidig har krisa ødelagt så mye produksjonsmidler som om det hadde vært en stor krig, ikke minst i små- og mellomstore foretak. Dette gir enorme investeringsmuligheter, ikke minst når kjedebedriftene skal ta over markedene til småbedriftene.

Fra milliardærenes og finanskapitalens side er det derfor ingen tvil om at koronakrisa er det beste som noensinne har skjedd. Og de kommer til å tjene enda mer ettersom regjeringer vil gjennomføre det som mer og mer likner på tvangsvaksinering av milliarder av mennesker.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Alle eiendeler er jo «bare tall» til de blir blir realisert, men alle formuer i dag er jo plassert i eiendeler. Hva har det med saken å gjøre? Disse eiendelene kan lett omsettes til penger i morgen på børsen.

  Eller teller du bare spesi-daler under senga som «reell» formue? :rofl:

 2. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  En aksje er jo bare en eierandel i selskapets netto eiendeler men mest av alt en eierandel i selskapets fremtidige cash flow, det er 90% basert på… fremtidige inntjeningsutsikter. Vil si at aksjemarkedet for selskapene det her er snakk om er rimelig likvid og lett omsettelig :slight_smile:

  En buy-back er jo bare en målrettet dividende fra selskapet til eierne. Det er ikke noen vesentlig forskjell på å ta opp lån for å betale utbytte vs. å ta opp lån for å gjøre en buy-back. Begge deler tømmer selskapet for eiendeler, men dette er jo uansett penger som går rett til investorene og Investorer forstår dette - det er jo uansett deres penger!

  Grunnen til at f.eks. Bezos har blitt så mye rikere er jo først og fremst at fremtidsutsiktene til selskaper som leverer varer «over nett» (Amazon) er så mye bedre nå enn fysiske butikker grunnet operasjon «pandemi», som folk som deg kjøper rått. Hele greia er en overføring av verdier fra små og mellomstore selskaper til gigantene, gjennom at markedsverdien på de store går til himmels, mens de små rett og slett går konkurs uten inntjening og fremtidsutsikter.

 3. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Det er for enkelt å bare påstå dette. Det er to måter penger kommer inn i systemet på: enten ved en emisjon, hvor allmuen eller enkelte får kjøpe en aksje (en eierandel i bedriften) eller ved å kjøpe en «brukt» eierandel (aksje) i aksjemarkedet. Det er vanskelig å si at noen blir lurt her. Å gå inn i en emisjon er risikabelt, men kan gi god avkastning. Å kjøpe en «brukt» eierandel på børsen er veldig lite risikabelt. Du kan jo snu deg rundt og selge den til markedspris som oftest i løpet av sekunder eller minutter avhengig av hvor likvid (hvor mye handel) det er av aksjen. I teorien skal markedsprisen reflektere all tilgjengelig informasjon.

  Ett reelt problem er selvsagt innsidehandel. Man kan kanskje si at innsiderne til en viss grad «lurer» småsparere og andre «outsidere», og det kan jeg vel til dels være enig i. Det er også slik at de største investorene får i snitt størst avkastning (Piketty)

 4. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Det er sant at alle aksjer påvirkes av risikofri avkastning (rente) og andre markedsforhold da dette er «alternativene» å investere i. Det som er mer interresant er de andre tilsynelatende urelaterte forholdene (krig, oljepris, presidentvalg…) som driver børsene… det grunnleggende med troa på hva fremtiden bringer er uansett det som er den underliggende driveren. Hele markedet er bare massepsykologi. Tro på fremtidig inntjening = markedet opp, tro på mindre inntjening = markedet ned. Ikke alle selskaper følger strømmen da, krig f.eks er jo bra Business for noen selskaper…

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Jeg husker når Televerket ble AS ble det lansert som et demokrateringsprosjekt der alle nordmenn fikk anledning til å kjøpe en “folkeaksje” til en gitt pris. Denne falt fort og “alle” småaksjonærene ble kjøpt ut av proffe investorer. Det forekom meg da å være det ultimate bondefangeri.

 6. Avatar for K11 K11 says:

  “De er egentlig ikke rike, for det er ikke ekte penger de har,” sier noen i diskusjonen her.

  Men saken er altså at Jeff Bezos, foruten å eie verdens største nettbutikk, også eier bl.a. Washington Post, en av verdens mest anerkjente aviser. Denne avisen bruker han til å spre propaganda som nettopp bygger opp under koronafrykten, og som gjør det lettere å forlenge og forsterke koronarestriksjoner.

  Resten av verdens medier er også eid og kontrollert av de ultrarike, som bruker disse mediene til å spre sin propaganda, slik at restriksjoner kan forlenges og forsterkes, noe som har vist seg å være svært profitabelt for dem.

  Og i mellomtiden kan folk sitte her inne og konstatere at “det spiller ingen rolle, for pengene er ikke ekte uansett, de er bare tall i en database, de har ingen ekte verdi”.

  Og mens dere sitter her og lirer av dere svada, kjøper Jeff Bezos & Co. flere politikere, flere nasjonalforsamlinger og stadig mer innflytelse. For sine “imaginære penger”, som han “egentlig ikke har”.

 7. Når det gjelder penger så har de kun verdi med tillit til dem som «utsteder» les:trykker dem og systemer rundt. Hvilket gjør at det ikke er pengene i seg selv som har verdi men tilliten.
  I Napoli ser ordføreren at mafiaen nå utnyttet krisen og kjøper seg inn i lokale bedrifter

  Faren med at vanlige folk som meg (ordinær lønnsmottaker og skattebetaler) mister tillit til staten (inkl helsevesen m.m) er at det kan oppstå parallelle samfunn og at nettopp mafia og andre som tar iniativ lokalt kan utnytte dette.
  Det betyr ikke at folk ønsker kriminalitet eller mafia, men at de ikke har noe valg enn å ty til alternative former for sikkerhet/valuta/arbeid.
  De fleste vil etterhvert se mellom fingrene med de som bryter regler og kanskje tilogmed omfavne de som «hjelper» dem ut av myndighetenes umulige krav (som å stenge en restaurant pga et virus)

  En verdensregjering vil skape avstand og gjøre at folk mister lokal styring, og parallelle samfunnsstrukturer vil være nødvendige «onder» som folk vil klamre seg til når de ikke blir hørt.

  Norge har hatt høy tillit i befolkningen på tvers av klasser. Det er i ferd med å undergraves nå.
  Og når tilliten forsvinner hos vanlige folk så kollapser økonomien og kriminalitet i ulike former kan bli løsningen for flere også her på berget. Ellers i Europa er mafiaen allerede til stede i vanlige folks nærområder, ikke bare i Napoli. Politikere som ikke ser dette komme med den overnasjonale styringen de legger opp til er blinde (høye på seg selv) eller bryr seg ikke…

 8. Avatar for tjatta tjatta says:

  Og dette er svensker? Tror neppe disse er avhengig av nav for å få heroin på bordet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

33 flere kommentarer

Deltakere