Verdens 500 rikeste økte formuen med 15.500 milliarder i 2020

0
Forbes rangerer Jezz Bezos som verdens rikeste mann og vinneren av klassekampen 2010. Shutterstock

De rikeste milliardærene kan le hele veien til banken. Klassekampen om verdensøkonomien har gitt dem en seier uten sidestykke, og de er rikere enn noen gang mens fattigdom og massearbeidsløshet herjer med hundrevis av millioner mennesker på den andre sida av skalaen. Jeff Bezos og Elon Musk er verdens to rikeste mennesker etter kriseåret, skriver E24, som fortsetter:

Utover en dupp helt i starten av coronakrisen, var fjoråret en økonomisk fest for verdens 500 rikeste.

Totalt økte formuen til de rikeste av de rike i verden med 1.800 milliarder dollar, tilsvarende 15.500 milliarder kroner i løpet av året som nettopp er lagt bak oss.

Det viser en sammenstilling Bloomberg har gjort på bakgrunn av nyhetsbyråets egen milliardærindeks.

Til sammenligning er Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) på rundt 10.900 milliarder kroner fredag kveld, ifølge fondets eget telleverk.

Verdistigningen til verdens rikeste endte på 31 prosent, noe som gir en samlet formue for verdens 500 rikeste på 7.600 milliarder dollar. Det tilsvarer over 65.000 milliarder kroner.

Den desidert høyeste formuesveksten i løpet av 2020 hadde Tesla-sjef Elon Musk. Elbilselskapet ble blant de helt store børsvinnerne i fjor med en oppgang på over 740 prosent.

I løpet av 2020 ble Musk verdens nest rikeste person, etter å ha gått inn i året som verdens 35. rikeste.

Oppslaget i E24 bygger på milliardærindeksen til Forbes, og der ser toppen av lista slik ut:

Koronatiltakene vil kaste ytterligere 150 millioner mennesker ut i ekstrem fattigdom, skriver Verdensbanken. Men på den andre sida av skalaen kan de rikeste milliardærene fryde seg over at de har blitt ekstremt mye rikere under pandemien.

2020 her vært det året etter annen verdenskrig da mest rikdom på kortest tid er overført fra arbeiderklassen, middelklassen og offentlige kasser til de rikeste av de rike. Det er antakelig den mest suksessrike klassekampen fra de rikes side på mer enn ett århundre. Og de kan glede seg ekstra over at store deler av deres tradisjonelle motstandere ligger nede for telling, bokstavelig talt strupt, lammet og passivisert av koronatiltakene.

Er dette tilfeldig, eller er det noen sammenheng mellom koronakrisa og formuesveksten til de rikeste? Vi mener det er en tett og nær sammenheng.

Det første man kan legge merke til er at de 9 rikeste på lista er knyttet til «den digitale revolusjonen» og er eiere i selskaper som tjener på at så mye av virksomheten er flyttet over på nettet. For Jeff Bezos er det mer enn opplagt. I stedet for å handle i virkelige butikker, sitter folk hjemme og handler på Amazon, og får varene tilsendt fra folk som jobber under slaveliknende vilkår på kjempelagrene til nettgiganten. Men det er også opplagt når det gjeller Bill Gates, Mark Zuckerberg (Facebook), Larry Ellison (Oracle), Larry Page (Google) og Sergey Brin (Google). Gates tjener dobbelt fordi han tjener både på aksjene i Microsoft og aksjene i BigPharma. Warren Buffett i Berkshire Hathaway er et interessant tilfelle. Dels er han investoren til Gates, og dels er han strategisk plassert både i finans, IT og i den seinere tida også vaksineindustrien. Det er en trygg konklusjon at også han er en av de direkte storprofitørene på pandemien.

Finanskapitalistene har tjent enormt på pandemien, siden regjeringer har tatt opp gjeld som aldri før. Koronakrisa slår finanskrisa der. Institute of International Finance sier i en rapport at den globale gjelda vil øke til rekordstore 277.000 milliarder dollar i 2020. USAs gjeld vil øke til 80.000 milliarder dollar og EUs gjeld til over 53.000 milliarder. Mesteparten av denne oppblåste pengemengden strømmer gjennom finansinstitusjonene, slik at de beriker seg ytterligere på samfunnets bekostning.

Samtidig har krisa ødelagt så mye produksjonsmidler som om det hadde vært en stor krig, ikke minst i små- og mellomstore foretak. Dette gir enorme investeringsmuligheter, ikke minst når kjedebedriftene skal ta over markedene til småbedriftene.

Fra milliardærenes og finanskapitalens side er det derfor ingen tvil om at koronakrisa er det beste som noensinne har skjedd. Og de kommer til å tjene enda mer ettersom regjeringer vil gjennomføre det som mer og mer likner på tvangsvaksinering av milliarder av mennesker.

Forrige artikkelWHOs forskningssjef: – Usikkert om vaksinen vil hindre smitte
Neste artikkelSelv mens det skjedde, skjedde det ikke. Skjedde virkelig et år som 2020?