USAs rikeste økte formuene med 195 milliarder dollar i Bidens første 100 dager

0
Glade gutter: De ultrarike har tjent enormt på koronakrisa. Her de største vinnerne: Jeff Bezos, Elon Musk og Bill Gates. Shutterstock

Den samlede nettoverdien til de 100 fremste ultrarike menneskene i USA har vokst med 195 milliarder dollar siden Biden tiltrådte, ifølge Bloomberg. Fra valget til innvielsen la de til 267 milliarder dollar i formuen, og brakte den totale gevinsten til 461 milliarder dollar siden 4. november. Bloomberg skriver:

“Økningen i milliardærenes formue de første 100 dagene av Bidens presidentskap er rundt 20% av kontantbeholdningen som milliardærene raket inn mellom Trumps innvielse og valget i 2020. Ifølge Bloomberg-data ble de 860 milliarder dollar rikere i løpet av den perioden.»

Gevinstene er i stor grad basert på enorme stimulansetiltak for å hjelpe økonomien med å dempe koronaviruskrisen, noe som resulterte i et aksjemarkedsoppgang, heter det videre fra Bloomberg. Bidens stimuleringspakke har altså drevet formuene til de rikeste i været.

«Sjefene for tech- og e-handelsgiganter som Amazon og Facebook var de største vinnerne, både på toppen av pandemien og under det siste rallyet i aksjemarkedet.»

USAs dollarmilliardærer har økt sin samlede nettoverdi med 55% de siste 13 månedene, og har nådd $ 4,56 billioner, ifølge en rapport fra Institute for Policy Studies og Americans for Tax Fairness.

Den største klassekrigen i historien

Dette bekrefter det vi tidligere har skrevet, nemlig at koronakrisa i virkeligheten er den største klassekrigen i historien. Aldri noen gang tidligere er så enorme mengder verdier overført på så kort tid fra samfunnet og de lavere klassene til de ultrarike.

Lockdown: massiv ødeleggelse av produktivkrefter og hundrevis av millioner arbeidsløse.  ILO: tapte arbeidstimer i 2020 tilsvarer 255 millioner heltidsjobber. FAO: 70 prosent flere rammes av sult. 

Milliardærene har foreløpig tjent 4.560 milliarder dollar under pandemien. Covid-19 har kostet verdens arbeidere over 4.000 milliarder dollar. (For tre måneder siden beløp dette tapet seg til 3.700 milliarder dollar, skrev The Guardian.) De urimelige tilskuddene til norske milliardærer er bare småpenger i forhold.

Dette må være den største seieren for kapitalen i klassekrigen mot arbeidsfolk. Arbeiderklassen er totalt paralysert, pålagt en utrolig mengde forbud og sviktet av sine ledere.

De fattige, arbeiderklassen og middelklassen opplever sitt største nederlag

Hundrevis av millioner arbeidsplasser er gått tapt. Reallønna har falt enormt og vil fortsette å falle. Statskassene er blitt plyndret i stor stil til fordel for finanskapitalen. Dette vil føre til gigantiske nedskjæringer av offentlige budsjetter og tvinge fram en storstilt privatisering i alle sektorer, slik at ytterligere gigantformuer vil bli skyflet over til finanskapitalen.

FNs International Labour Organization (ILO) har regnet ut at antall tapte arbeidstimer for verdens arbeidere i 2020 tilsvarer et tap av 255 millioner fulltidsjobber. Det er fire ganger så mange jobber som det som gikk tapt i finanskrisa, skriver ILO.

Verdensbanken har regnet ut at lockdownpolitikken har økt antallet ekstremt fattige i verden med 150 millioner. Den hungersnøden som vil følge i kjølvannet av nedstengningene vil ramme et par hundre millioner. Verdens matvareprogram beregnet at 270 millioner mennesker ble rammet av sult i 2020, en oppgang på 70 prosent fra året før.

Stengte skoler har rammet 1,6 milliarder barn og skadevirkningene vil følge dem i årevis framover.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.