Norske mediers (sjøl)sensur: NRK

0
Fra oppslaget i den islandske avisa Stundin. Dette er tiet i hjel av norske medier.

Av Lars Birkelund.

Tilfeldigheter, dvs ikke-planlagte hendelser, er årsak til mye. Men er det riktig å snakke om tilfeldigheter når de gjentar seg etter samme mønster gang på gang, i år etter år, tiår etter tiår?

Kan det være tilfeldig at alle de største norske mediene i Norge

  1. taler om det samme
  2. tier om det samme
  3. har det samme perspektivet på nær sagt alt de taler om.
  4. lyder som et ekko av ledende USA-medier, også når det gjelder hva de tier om?  

Jeg påstår naturligvis ikke at dette gjelder alt, men i alle fall de sakene som involverer NATO og Norges utenrikspolitikk. En som ikke vet bedre kunne nok ha sagt at det virker som om norske medier fjernstyres av høyere makter et eller annet sted.

Det siste svært åpenbare tilfellet er den helt samstemte tausheten om en ny og sensasjonell utvikling i saken mot Julian Assange. For 26. juni ble det kjent at USAs hovedvitne Sigurdur Ingi Thordarson har innrømmet å ha jugd om Assange. Jeg skrev om dette 4. juli på steigan.no:

«Edward Snowden og FNs rapportør om tortur Nils Melzer er blant dem som på Twitter har skrevet at saken mot Assange nå er død. Norske medier har vært forbausende stille om de nye avsløringene. Jeg søkte på Retriever på Thordarsons navn de syv siste dagene. Jeg fant kun en notis i Klassekampen» (Steigan 4. juli). 

Når dette skrives er det vel to uker siden det ble kjent. Det har også vist seg at Thordarson er en tidligere dømt svindler og pedofil. Tross så «juicy» detaljer har det ikke kommet et pip fra de store norske mediene. Heller ikke fra deres forbilder på andre siden av Atlanterhavet. 2. juli skrev jeg derfor: Ærlighet varer lengst, NRK!:

«Ikke overraskende er det slik også i de USA-mediene som «seriøse» norske medier følger som slaver. FAIR har undersøkt og skriver at hverken New York Times, Washington Post, CNN, NBC, Fox News eller NPR har nevnt saken med et ord.  La oss vente å se, men jeg tror ikke NRK, TV 2 Nyhetene, Aftenposten, VG, Dagbladet og de andre NATO-mediene kommer til å si et ord for «storebrødrene» sier noe. Eller skal vi si formynderne»?

8. juli fikk jeg rett, men på en annen måte enn jeg antydet. For da skrev NRK i en liten notis:

«USA lover å ikke holde Julian Assange innesperret under strenge sikkerhetsregler om han blir utlevert fra Storbritannia. USA lover også at Wikileaks-gründeren skal få sone en eventuell fengselsstraff i hjemlandet Australia om han blir dømt i USA, skriver New York Times».

NRK ga meg altså rett på en måte som forsterker poenget mitt. For NRK tier fortsatt om det som skjedde 26. juni, som medfører at USA ikke lenger har fnugg av en sak mot Assange.  Men New York Times propaganda formidler NRK gjerne. For her viser NRK kun til hva New York Times har sagt, uten å kommentere USAs etter alt å dømme tomme løfter om «snill» soning. Dessuten: fengsel er fengsel, uansett soningsforhold. 

Dette er i virkeligheten en kriminell forsømmelse i et journalistisk perspektiv. Det er SENSUR. Forøvrig er det typisk at visse typer som ellers er «høye og mørke» når det gjelder menneskerettigheter også tier om den nye utviklingen i Assange-saken, i kor med mediene. Jeg snakker om sånne som Aage Borchgrevink, Ivar Dale og Emil André Erstad fra Den norske Helsingforskomiteen, som ellers uttaler seg opptil flere ganger pr dag på Twitter, og John Peder Egenæs, leder for Amnesty Norge. Jeg har heller ikke registrert at Amnesty som organisasjon har sagt noe.  Her twitterkontoen til Amnesty Norge

Denne artikkelen er den femte i en serie, der jeg tidligere blant annet har dokumentert hvordan norske medier boikotter halvøya Krim etter ønske fra norske myndigheter, da dette er del av USA/NATO/EUs politikk overfor Russland. Denne boikotten gjelder naturligvis også NRK. De norske journalistene som mange ganger har tatt seg ulovlig inn i krigens Syria tør altså ikke å reise til ferieparadiset Krim fordi Erna Solberg har bedt dem om å la være. Dette i en periode da mange har vært og er spente på hvordan det går på Krim etter gjenforeningen med Russland. Dette er nok en kriminell forsømmelse fra norske medier. Hvis NRK, TV 2, Aftenposten, Dagbladet, VG osv er frie, kritiske og uavhengige medier er jeg spent på hvordan ufrie, ukritiske og avhengige medier er.

Norske mediers (sjøl)sensur: TV 2

Norske mediers sjølsensur: Aftenposten

Norske mediers sjølsensur: Bergens Tidende

Norske mediers sjølsensur: Vårt Land.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNorge–Tyskland: Gigantisk våpenavtale
Neste artikkelDe som drepte Haitis president har tilknytning til USA og oligarkene på øya