Ærlighet varer lengst, NRK!

0

Av Lars Birkelund.

Det er ikke lett å få NRK i tale. Men nylig lyktes det uten at jeg prøvde. Dette fordi jeg 28. juni skrev en Facebook-melding som Andrew Proskurnicki snappa opp.

«Målene ble valgt ut fordi disse anleggene ble brukt av iranskstøttede opprørere som utfører angrep mot amerikansk personell og fasiliteter i Irak, skriver forsvarsdepartementet». Dette iflg NRKs Kari Skeie og Birger Kolsrud Jåsund.  Og Ine Eriksen Søreide, hun som er stolt av Norges bombing av Libya, syns åpenbart synd på okkupanten: «Men dette er også et tydelig bilde på en urolig region hvor amerikanerne stadig er under angrep, sier Søreide».

Amerikanerne er «under angrep» fordi de opprettholder okkupasjoner, Søreide. Irakere og syrere er i sin fulle rett til å bekjempe det, om nødvendig med hjelp av Iran. USA kan slippe å bli angrepet hvis de holder seg innenfor egne grenser. Det samme gjelder sjølsagt Israel.

«Du kan ikke oppføre deg som om du har straffrihet», sier Biden advarende til Iran uten at NRKs «journalister» skjønner hvor åpenbart hykleri dette er. Eller: «journalistene» skjønner det sannsynligvis, de tør bare ikke å si det. For det betyr slutt på en karriere som bygger på propaganda som dette. NRKs artikkel:

Amerikanske luftangrep i Irak og Syria mot «iranskstøttede opprørere»

Proskurnicki skrev så til NRKs Kari Skeie, Birger Kolsrud Jåsund og Sigurd Falkenberg Mikkelsen med kopi til meg:

«USA har nettopp foretatt en ulovlig bombing av Syria og Irak. Disse landene befinner seg på andre siden av jordkloden i forhold til USA og begge har blitt ulovlig invadert og okkupert av USA. Allikevel presterer USA å si at angrepene ble gjort i sjølforsvar. Kari og Birger, det virker som om dere kun har kopiert USA Pentagons pressemelding i deres artikkel. Utdrag:

«Pressetalsmann John Kirby i Pentagon sier det som har skjedd er et svar på flere angrep mot amerikanere. Han kaller det et forsvarsangrep.  Søndag ville ikke Biden kommentere de nye angrepene da han møtte pressen kort, men presidenten sa at han ville si mer mandag. Samtidig advarer Pentagon mot nye angrep. – Biden har vært klar på at han vil handle for å beskytte amerikansk personell. Med tanke på den pågående rekken av angrep fra iranskstøttede opprørere, beordret presidenten nye militære handlinger for å hindre slike angrep, sier Kirby. Han legger til at USA handlet i selvforsvar etter folkeretten».

Hvorfor skrev dere ikke noe om at luftangrepene og okkupasjonene av Irak og Syria er ulovlige?  

What med drapene og bruddene på Internasjonal lov?

På hvilken måte kan dette være sjølforsvar? Hvorfor stiller dere ikke disse spørsmålene i artikkelen?

Er denne artikkelen et eksempel på hva journalistikk har blitt? Eller er det bare en pressemelding fra Pentagon?

Dette var svært skuffende «journalisme».

Mvh

Andrew Proskurnicki


Birger Kolsrud Jåsund svarte deretter:

Hei Lars og Andrew

Takk for tilbakemelding. Jeg lærer alltid noe av tilbakemeldinger som dette, selv om jeg ikke alltid er enig kritikken, eller premisset for den. Jeg forstår kritikken fra dere slik at dere mener USA ikke har rett til å ha militær tilstedeværelse i grenseområdet mellom Irak og Syria. Og man kan absolutt mene det, med god grunn. Men betyr det det samme som at vi ikke skal fortelle om det når de skyter på hverandre? Eller betyr det at vi i enhver sak skal redegjøre for et hvert lands urettmessige (i den grad det er det) tilstedeværelse i et hvert annet land eller region?

Nå forstår jeg det slik at dere også reagerer på at vi siterer USAs bruk av begrepet «forsvarsangrep». Og ja, jeg er enig, det er et godt eksempel på «newspeak». Men NETTOPP derfor synes jeg det er viktig å ta det begrepet med dekningen vår. Så får våre lyttere og lesere bruke sin intelligens og kunnskap til å kategorisere slik de ønsker det. Allright?

Med vennlig hilsen

Birger.

Mitt svar til alle NRKs tre medarbeidere: 

Jeg kritiserer sjølsagt ikke NRK for at dere omtalte dette, men måten dere gjorde det på, som var apologetisk overfor USAs folkerettsstridige og dermed forbudte angrep. Og det var ikke bedre på Dagsrevyen i går, samt at Dagsnytt 18 hadde invitert til nok et ekkokammer. Som jeg kommenterte på Facebook: Ikke en gang Dagsnytt 18, som hadde litt fyldigere dekning, klarte å finne annet enn USA-apologeter til å kommentere angrepene, nemlig Anders Magnus og Kjetil Selvik. Programleder Sigrid Sollund gjorde ikke noe annet enn å legge til rette for de to «ekspertene».

NRK redegjør hver gang det er aktuelt for det dere mener er Russlands urettmessige tilstedeværelse på Krim ved å kalle den okkupasjon eller annektering (til tross for at nesten alle på Krim støtter gjenforeningen). Så da bør NRK sjølsagt også redegjøre for det som er USA, Israel og andres okkupasjoner av Syria (og Irak), tyveri av Syrias olje osv. Hvis dere, som jeg, mener at «forsvarsangrep» i dette tilfellet er et godt eksempel på «newspeak» burde dere sjølsagt ha sagt at det var nettopp nytale, eller løgn for å si det som det er. For dere vet veldig godt at kun et lite mindretall av NRKs lyttere og lesere er godt nok opplyst til å «bruke sin intelligens og kunnskap til å kategorisere slik de ønsker det».  Ærlighet varer lengst, NRK. Så hvorfor ikke prøve det? 

USA har ikke lov til å være hverken på syrisk eller irakisk territorium. Det er langt over et år siden Irak ba USA om å forlate landet og Syria har aldri ønsket USAs tilstedeværelse. USA er dermed okkupant av begge. Dette er fakta, sjøl om NATOs NRK åpenbart misliker disse fakta og prøver å tilsløre dem. Her en artikkel som viser at Iraks statsminister Mustafa al-Kadhemi fordømte angrepet på Irak: «A blatant and unacceptable violation of Iraqi sovereignty and Iraqi national security». 

Som om ikke dette er nok presterte NRK for 3. dag å tie om en sensasjonell utvikling i Assange-saken, at Sigurdur Ingi Thordarson,  USAs «kronvitne» mot Assange, er en tidligere dømt pedofil, som nå har innrømmet å ha jugd om Assange for å slippe tiltale og dom. Edward Snowdens kommentar til dette er at Assange-saken nå er over. Og det burde den har vært for mange år siden. Men den kommer antageligvis til å fortsette, med medvirkning fra NRK og andre NATO-medier. Derfor, ikke minst på grunn av systematiske utelatelser som dette, tør jeg nå å si at NRK = fake news. Og det kommer fra en som tidligere forsvarte NRK nærmest i tykt og tynt og seinest da Alf R Jacobsen i desember kom med et høyst urettferdig angrep på NRKs Israel-dekning, noe som utløste en liten debatt mellom ham og meg. Men det kunne vel aldri falle NRK-medarbeidere inn at det er deres sjøl det er noe galt med?

Jeg hørte ikke noe mer fra NRK. Ikke Andrew heller. Jeg er så hovmodig at jeg tror at NRK i størst mulig grad unngår kontakt med folk fordi de vil unngå ydmykelser som dette. Og den sensasjonelle utviklingen i Assange-saken har de når dette skrives (1. juli kl 22) fortsatt ikke sagt noe om. 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.