De som drepte Haitis president har tilknytning til USA og oligarkene på øya

0
Offisielt foto av Jovenel Moïse. / TeleSUR

Haitis president Jovenel Moïse ble drept om morgenen 7. juli 2021 av en drapskommando som formelig pumpet kroppen hans full av kuler, ifølge hans kone, som også ble skutt, men overlevde attentatet. Det er kjent at drapsmennene kom fra Colombia og at to av dem var amerikanske statsborgere. Colombias forsvarsminsiter Diego Molano har innrømt at noen av attentatmennene var veteraner fra den colombianske hæren.

Ei gruppe væpnede menn drepte Haitis president Jovenel Moïse

Leiesoldater fra Colombia drepte Haitis president

De to haitisk-amerikanerne er blitt identifisert som James Solages, 35, og Joseph Vincent, 55. Solages bor i Fort Lauderdale I Florida hvor han er sjef for selskapet EJS Maintenance & Repair og driver en NGO. Ifølge The Washington Post var han også sjef for sikkerhetsstyrken ved Canadas ambassade. Ambassaden har bekreftet at han har jobbet for dem. Haitian Times skriver at han også har jobbet som sikkerhetsvakt for både Reginald Boulos og Dimitri Vorbe, to ledende medlemmer av det lille, men mektige borgerskapet på Haiti. Boulos-familien er en av de rikeste på øya. Vorbe er toppsjef og visepresident for Société Générale d’Énergie SA, et av de største private selskapene i Haiti.

Mange tror at Boulos er bakmann og den som finansierte drapet på Moïse, skriver Dan CohenMintPress. Han viser til journalisten Kim Ives, som sier:

Mange faktorer har pekt på hans deltakelse: Ankomsten av leiesoldatene i ni splitter nye Nissan Patrol-biler uten skilter antyder at det var kjøretøy som kommer fra Nissan-forhandleren som eies av Reginald Boulos. Det haitiske folket har allerede konkludert med at Boulous sto bak attentatet og har fjernet forhandleren, Automeca, som han eide.

Colombianske mordere trent av USA

Det mest fremtredende medlemmet av drapskommandoen er Manuel Antonio Grosso Guarín, en 41 år gammel tidligere spesialoperasjonssoldat som trakk seg tilbake fra militæret som medlem av Simón Bolívar nr. 1 infanteribataljon 31. desember 2019. Ifølge den colombianske avisen La Semana hadde Grosso hatt «flere spesielle kampkurs, hadde vært medlem av spesialstyrkene og anti-geriljatroppene, og var kjent for å være en dyktig fallskjermjeger som fløy gjennom lufta uten frykt.»

I 2013 ble Grosso satt inn i Urban Anti-Terrorist Special Force-gruppa, ei hemmelighetsfull militær eliteavdeling som har spesialisert seg på operasjoner for terrorbekjempelse og gjennomføring av kidnappinger og attentater (eufemistisk kjent som ‘sikring av mål av høy verdi og eliminering’). Denne greina av militæret har også til oppgave å gi sikkerhet til VIP-figurer fra den colombianske presidenten til de amerikanske presidentene Bill Clinton og George Bush.

«Han var en av de mest forberedte,» bemerket en kilde til La Semana.

Blant Grossos forberedelser var spesiell kommandoopplæring fra USAs militære, som leverer opplæring og våpen til det militære i Colombia, en av de mest undertrykkende væpnede styrkene i regionen og en som jobber for å sikre internasjonale kapitalinteresser og ruter for narkotikahandel.

Ubesvarte spørsmål og en økende konsensus

Dan Cohen skriver:

Mens den haitiske regjeringa har identifisert dem som ser ut til å være Moïses mordere, er det fremdeles ingen harde bevis – bare inndirekte – som knytter dem til Boulos og muligens også til Vorbe. Ikke desto mindre er det en økende enighet om at Reginald Boulous, som det ble utstedt en arrestordre på forrige uke, betalte for leiesoldatene, ifølge Ives. «Det ser ut til å bli mer og mer tydelig at den sektoren av det haitiske borgerskapet, som Jovenel Moïse var i krig med, er nært knyttet til attentatet mot ham.»

Etter hvert som etterforskninga av drapet på Moïse utvikler seg, ser USA ut til å legge grunnlaget for å sende tropper til Haiti på forespørsel fra en person som de har brukt tiår på å pleie. Ifølge The New York Times ba Claude Joseph, som kjemper med Dr. Ariel Henry om å overta ledelsen for den haitiske staten i kjølvannet av drapet, USA om å sende militærstyrker for å beskytte kritisk infrastruktur, inkludert havna, flyplassen og bensinreservene. Talskvinne for Det hvite hus, Jen Psaki, kunngjorde at USA ville styrke den amerikansk tilstedeværelsen i Haiti med agenter fra FBI og DHS.

Joseph er agent for USA og dets regimeskifteorganisasjon, National Endowment For Democracy. Wikileaks-dokumenter avslørte at han først ble kjent i 2003 som leder for en NED-studentfront kalt GRAFNEH i forberedelsene til kommet mot president Jean-Bertrand Aristide.

Drapet på president Moïse ser dermed ut til å følge sporene til så mange attentater og kupp i USAs bakgård Latin-Amerika. CIA pleier å sørge for at det lar seg gjøre å benekte sitt ansvar drapene og kuppene, men svært ofte med liten overbevisningskraft.

Forrige artikkelNorske mediers (sjøl)sensur: NRK
Neste artikkelÖverlevnad i Kina och Indien – en jämförelse
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.