Norge–Tyskland: Gigantisk våpenavtale

0
Kilde: Kongsberg Gruppen

Kongsberg Gruppen-datter inngår gigantavtale med Norge og Tyskland. Skal levere forsvarsmateriell for 8,2 milliarder kroner via to kontrakter. Dette skriver nettavisa E24, og fortsetter:

– Leveransen vil strekke seg godt inn på 2030-tallet og er en viktig og strategisk milepæl som styrker vårt fotfeste i Europa med Tyskland, uttaler Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen i en børsmelding torsdag.

I meldingen står det at Kongsberg Defence & Aerospace har inngått en avtale med Norge og Tyskland om å «levere elementer fra kampsystemet ORCCA til deres seks nye 212CD-ubåter, og Naval Strike Missile (NSM)» til begge lands sjøforsvar.

– Vårt samarbeid med Tyskland på ubåtteknologi strekker seg over flere tiår. Med dette nye og utvidede industrisamarbeidet bringes partnerskapet til et nytt nivå, noe som vil ha stor betydning for norsk teknologiutvikling og verdiskapning, fortsetter Håøy.

NSM-kontrakten er en felles anskaffelse fra Norge og Tyskland, verdsatt til 4,4 milliarder kroner. Tyskland er det sjette landet som velger Kongsberg-selskapets missilløsning.

Les også: Kongsberg sikrer Lockheed Martin-kontrakt på 1,7 mrd.

Kongsberg: Historic submarine contract signed

Kontrakten for kampsystemet ORCCA er til KTA Naval Systems, en underleverandør av Thyssenkrupp Marine Systems – hovedentreprenøren for 212CD-ubåtene.

Blant de største eierne i Thyssenkrupp finner vi, som ventet, to av de vanlige mistenkte, Vanguard og BlackRock, men her er Oljefondet en større aksjonær enn dem. Norsk imperialisme er altså både militær og finansiell. I Kongsberg Gruppen er Nærings- og fiskeridepartementet største eier (50%), deretter følger Folketrygdfondet med 7,5%. Og så følger den tredje av de vanlige mistenkte, State Street med 2,84%.

Forrige artikkelInneholder covid-vaksinene grafittoksid?
Neste artikkelNorske mediers (sjøl)sensur: NRK