Leiesoldater fra Colombia drepte Haitis president

0
Noen av leiemorderne som ble tatt til fange på Haiti. Foto: Le Nouvelliste

Ukjente bevæpnede menn, som angivelig kunngjorde at de var agenter for US Drug Enforcement Agency, raidet boligen til Haitis president Jovenel Moïse om morgenen 7. juli 2021 og skjøt ham ned. Moïses kone Martine ble også skadet i angrepet, og ble fløyet til et sykehus i Florida i kritisk tilstand. Nå sier myndighetene på Haiti at drapskommandoen bestod av leiesoldater fra Colombia. Dette bekreftes av Colombias forsvarsminister, som sier at en del av dem var veteraner fra hæren i landet.

Les: Ei gruppe væpnede menn drepte Haitis president Jovenel Moïse

Drapskommandoen bestod av minst 28 soldater, sa haitisk politi torsdag og la til at 26 var colombianske og to var amerikanere med haitisk opprinnelse. Åtte av dem, alle colombianere, var fortsatt på frifot, sa den nasjonale politidirektøren Leon Charles på en pressekonferanse og la til at 17 inkludert de to amerikanerne var arrestert. Direktøren for Noticias Caracol, Juan Roberto Vargas, informerte på BLU Radio om at flere colombianere var blant dem som ble fanget for attentatet på Haitis president Jovenel Moïse. Det haitiske valgdepartementet presenterte de arresterte som angivelig ansvarlige for attentatet. Femten av dem er fra Colombia.

Den kinesiske nyhetskanalen CGTN tvitret:

Det ble også avslørt at flere mennesker ble drept i en politiaksjon, og det er ikke utelukket at det kan være colombianere blant de døde.

Hvem drepte Moïse og hvordan?

USA Today skriver:

Det haitiske politiet identifiserte James Solages, 35, og Joseph Vincent, 55, som de to amerikanske statsborgerne som var involvert i angrepet som også såret Haitis første dame, Martine Moïse. Solages, som sist bodde i Sør-Florida, identifiserte seg på et veldedighetsnettsted som en tidligere livvakt ved den kanadiske ambassaden i Port-au-Prince.

Ifølge Le Nouvelliste, Haitis største avis, sa haitiske myndigheter at Solages hadde vært i Haiti i det minste den siste måneden. Vincent, sa de, hadde bodd i øynasjonen i seks måneder. Videoer viste at begge menn var lagt i håndjern, sittende på gulvet ved siden av fire colombianske menn i et stort rom hvor haitiske regjeringstjenestemenn tillot journalister å komme inn og fotografere de mistenkte og den store samlinga med automatiske våpen, slegger, macheter, pass, mobiltelefoner og andre gjenstander beslaglagt fra mennene. Rundt seks meter fra gruppa av menn var de andre 13 påståtte angriperne, noen skadde og blodige.

11 av de arresterte skal ha vært tatt på området til «Taiwans ambassade», noe som er offisielt bekreftet. Se også Le Nouvelliste.

Kommandogruppa bestod opplagt av folk som var betalt for å gjøre en drapsjobb mot Haitis president. Men hvem betalte dem, og hvorfor? At noen har betalt dem, er åpenbart, at de som gjorde det har mye penger og stor makt, er også innlysende. Men akkurat hvem som betalte for denne morderaksjonen og hvorfor, er fortsatt noe uklart.

Noen av leiesoldatene som ble arrestert. Foto: Le Nouvellsite.

Moïse var et korrupt redskap for USAs interesser

Jovenel Moïse kom til makta gjennom et valg som var fullstendig manipulert, men som ble godtatt av USA og Vesten, siden Moïse var deres lydige redskap. Hans regime var korrupt og autoritært, og fullstendig inkompetent. Landets innbyggere hadde for lengst fått nok av ham, men det var neppe derfor han ble drept.

Første vellykte slaveopprør mot kolonialismen

I 1791, i kjølvannet av den franske revolusjon i 1789, gjorde over 100.000 slaver opprør, med krav om å bli frie borgere. Under ledelse av Toussaint Louverture (1743– 1803) kjempet de en hard kamp, og i 1801 kontrollerte opprørerne hele øya. Napoleon intervenerte, og Louverture ble tatt i fransk fangenskap. Men slaveopprøret lyktes, og i 1804 kunne opprørerne under ledelse av Jean-Jacques Dessalines erklære uavhengighet for Haiti.

Frankrike anerkjente landets uavhengighet først i 1825, mot at Haiti, under trusler om militær intervensjon, betalte plantasjeeierne 150 millioner franc i kompensasjon. Dette sørget for at landet ble tynget ned med gjeld, avhengighet og ekstrem fattigdom, en tilstand som varer til denne dag. 59% av landets innbyggere lever for mindre enn 2 dollar per dag.

Haiti er fattig og ødelagt på grunn av imperialismens herjinger av landet, og da særlig USA og Frankrike. Forbrytelsene mot Haiti ble også fortsatt av ekteparet Clinton.

Les: Clintons och USA:s plundring av Haiti

Forrige artikkelMiljøkamp og klassekamp
Neste artikkelTidligere SS-medlem hedret av Ukrainas president