Kinas store framgang i verdensrommet stimulert av USAs sanksjoner

0
Marslandingsfartøyet Zhurong tok en selfie ved hjelp av roveren sin og sendte den tilbake til Jorda.

En gang i tida var USA tilhenger av internasjonalt samarbeid i verdensrommet, også med Russland og Kina. Både NASA og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA ønsket samarbeid med Kina, og det var til og med planer om en felles ekspedisjon til Mars. Men i 2011 forbød Kongressen vitenskapelig samarbeid med Kina.

Men det å bli ekskludert fra «det gode selskap» stanset ikke Kina, det stimulerte landet til å satse mye mer på egne romfartsprosjekter. Ti år seinere skapte Kina romfartshistorie da det landet romfartøyet Chang’e-4 på månens bakside. Det er det ingen andre som har gjort. Landinga ble foretatt 3. januar 2019. Der driver roveren Yutu-2, «jadekaninen», og tar prøver av månegeologien.

I 2020 sendte Kina romfartøyet Tianwen til Mars, der det gjennomført en vellykket landing av fartøyet Zhurong, i februar 2021.

Les: Kappløpet om Mars: Vellykket kinesisk landing

10. juni 2021 tok Zhurong en «selfie» ved hjelp av roveren og sendte bildet tilbake til Jorda.

18. juni kunne Kina offentliggjøre enda en suksess da tre astronauter hadde kommet vel fram til den kinesiske romstasjonsmodulen Tianhe. Tianhe kjernemodul er en komponent i den kinesiske romstasjonen, et første byggetrinn, om man vil. Kina planlegger å gjennomføre 11 oppdrag mellom 2021 og 2022 for å fullføre den 73-tonn tunge romstasjon. Kinesiske astronauter har allerede begynt å trene for bemannede oppdrag til Tianhe, men faste datoer for disse oppdragene er ikke satt.

De tre kinesiske astronautene vel framme på Tianhe. Foto: China Daily.

Russisk-kinesisk månebase

Russland og Kina har gått sammen om et prosjekt der de vil bygge en permanent base på månen.

Basen vil bli designet med sikte på en rekke tverrfaglige undersøkelser, inkludert «testing av teknologier med mulighet for langvarig ubemannet drift med muligheten for menneskelig tilstedeværelse på månen,» som det heter i ei pressemelding fra Roscosmos. Kina og Russland vil nå jobbe med et veikart for hvordan de skal designe, utvikle og betjene stasjonen, og planlegge «presentasjonen for verdens romfellesskap,» sa Roscosmos videre. De to landa har også signert avtaler om å i fellesskap lage et datasenter for utforskning av månen og det djupe verdensrommet. De planlegger å samarbeide i framtida om Kinas Chang’e-7 og Russlands Luna 27-oppdrag, som begge tar sikte på å kartlegge månens sørpol.

USA skyter seg sjøl i foten – og evner ikke å lære

Moon of Alabama skriver at USAs utestenging av Kina fra det internasjonale romfartsmiljøet har produsert nøyaktig det motsatte av det som var planen. I stedet for å hemme Kinas utvikling, har det stimulert Kina til å satse enda mer, slik at landet nå er helt i spiss når det gjelder romforskning. USA gjør dette gang på gang, men later til å være helt ute av stand til å lære av sine feilgrep.

Forrige artikkelHardlineren Raisi vant valget i Iran, men svært lavt oppmøte
Neste artikkelUSA og Storbritannia har stått bak demonstrasjonene mot regjeringa i Hviterussland