Kappløpet om Mars: Vellykket kinesisk landing

0
Fra en videoanimasjon av landinga til Zhurong

Tianwen-1, som er Kinas første interplanetære ekspedisjon, har nådd en ny stor milepæl, skriver den kinesiske romfartsorganisasjonen, og melder at deres romfartøy har gjennomført ei vellykket mjuk landing på det planlagte stedet i den sørlige delen av det som kalles Utopia Planitia på planeten Mars tidlig lørdag morgen 15. mars 2021.

Det var noen spennende minutter rett før landinga, sies det fra Beijing. Ekspertene på romfartssenteret snakket om «ni minutter med frykt» da det så ut til at sonden hadde for høy hastighet til å kunne gjennomføre ei mjuk landing. Men kombinasjonen av rakettmotorer og fallskjerm lyktes i å bringe sonden trygt ned på Mars-overflaten. Der skal sonden rover #Zhurong folde ut sine antenner og sine solcellepaneler og etter planen være aktiv i tre marsmåneder mens den undersøker overflaten på den røde planeten.

#Zhurong slik man forestiller seg den på Mars-overflaten. Det er ennå ikke sendt bilder derfra.

Marsekspedisjonen startet med en utskyting med en Long March-5 rakett fra Kina 23. juli 2020. Ekspedisjonen brukte sju måneder på ferden til Mars og begynte å gå i bane rundt planeten 10. februar 2021. Med Tianwen-1 er Kina det tredje landet som lykkes i å foreta en mjuklanding på Mars etter Sovjetunionen og USA.

Roveren Zhurong, som er oppalt etter en mytologisk figur i Kina som har med ild å gjøre, skal etter planen bevege seg på Mars-overflaten for å ta geologiske prøver og måle sammensetninga av Mars-atmosfæren. Denne ekspedisjonen er en forløper for en planlagt ferd der man vil hente prøver fra Mars-overflaten tilbake til Jorda. Frankrike, Østerrike og Argentina deltar i et samarbeid om den nåværende ekspedisjonen.

Emiratene har samtidig en sonde, Hope, som går i bane rundt Mars. USA nådde fram til Mars-banen med sin Perseverance rover og sin Ingenuity helikopterdrone i mars 2021, så man kan trygt si at kappløpet er i gang for alvor.

Stormaktene forbereder seg på å skape framtidige kolonier på Mars for å utnytte mineralreservene der, og det er ingen hemmelighet at dette også har et militært aspekt.

Les også: Starwars – verdensrommet blir den nye arenaen for stormaktskappløp

Kina og Russland skal undertegne avtale om å bygge felles månebase

Forrige artikkelIsrael bombet pressesenter i Gaza
Neste artikkelNye tall på dødelighet av vaksiner i Norge og Sverige