USA og Storbritannia har stått bak demonstrasjonene mot regjeringa i Hviterussland

0
Lederne for demonstrasjonene i Minsk har vært trent, finansiert og promotert av sikkerhetstjenestene i USA og Storbritannia.

Gatene i den hviterussiske hovedstaden Minsk har gang på gang vært arena for protester og demonstrasjoner mot regjeringa til president Lukasjenko det siste året, og arkitektene bak disse protestene har sittet i Washington og London. USA og Storbritannia har trent, finansiert og fremmet denne opposisjonen, og det hele var beskrevet i en stridsplan som ble lagt fram i USAs militære «tenketank» RAND Corporation i rapporten Extending Russia – Competing from Advantageous Ground som ble publisert i 2019. Hele rapporten kan lastes ned her.

Kapittel fire sier det i klartekst allerede i overskriftene. Se bare her:

Geopolitical Measures 
1: Provide Lethal Aid to Ukraine 
2: Increase Support to the Syrian Rebels
3: Promote Regime Change in Belarus
4: Exploit Tensions in the South Caucasus
5: Reduce Russian Influence in Central Asia
6: Challenge Russian Presence in Moldova

Dette ble altså skrevet i 2019 og som leserne vet lenge før både «opprøret» i Hviterussland og krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia. Så planene fantes allerede da. Hensikten var som det står i rapporten:

«Fremme regimeskifte i Hviterussland.» Nekte Russland «sin eneste sanne allierte» være «en klar geopolitisk og ideologisk gevinst for Vesten», og undergrave Moskvas foreslåtte Eurasiske økonomiske union, og komplisere «ethvert forsøk på å bruke militærmakt mot Baltiske stater, ”og ytterligere isolere Kaliningrad,” den russiske eksklaven som ligger mellom Litauen og Polen.

Lite begeistring for regimeskifte

Men RAND visste utmerket godt at det er lite stemning for regimeskifte i Hviterussland. De siterte en 2015-undersøkelse utført av Independent Institute for Socio-Economic and Political Research, som fant ut at 78% av hviterusserne mente at regimeskifte var «ikke verdt folks blod» og 70% «ikke ønsket en revolusjon i ukrainsk stil.»

CIAs sivile front National Endowment for Democracy (NED) har etter egne opplysninger finansiert 159 NGOer i Hviterussland og gitt dem 7,7 millioner dollar fra 2016 til 2020.

Et par notoriske spøkefugler som Vovan og Lexus lurte NEDs folk til å avsløre seg sjøl på en videokonferanse.

Blant mange oppsiktsvekkende avsløringer som kom fram der, sa Nina Ognianova, som fører tilsyn med NEDs arbeid med opposisjonsgrupper i landet, at «mange mennesker» som var «trent» og «utdannet» via NEDs ulike bestrebelser i Minsk var sentrale for » hendelsene, eller oppbyggingen til begivenhetene, i fjor sommer.”NEDs president Carl Gershman sa at de jobber svært, svært nært med Svetlana Tikhanovskaya, den sjølerklærte «presidenten» i Hviterussland.

Resultatet av regimeskiftekampanjen er at Hviterussland søker seg inn i en tettere allianse med Russland. Nok en «seier» for USAs «diplomati».

Forrige artikkelKinas store framgang i verdensrommet stimulert av USAs sanksjoner
Neste artikkelBolivias tidligere forsvarsminister planla et nytt kupp ved bruk av amerikanske leiesoldater