Hjemløshet er i ferd med å bli ei krise av episke proporsjoner i USA

0
Arbeidsløs og hjemløs på grunn av lockdown. Shutterstock

De økonomiske effektene av lockdownpolitikken i USA omfatter en arbeidsleøsighet høyere enn noen gang i landets historie – inkludert den store depresjonen. Ettersom et enestående antall amerikanere sliter med tå miste jobben, er mange av dem på vei til å miste hjemmene sine.

Det er vanskelig å finne ut hvor mange som faktisk er hjemløse i USA, men Population Reference Bureau anslør tallet il å ligge mellom 600.000 og 1.500.000.

Ironisk nok er staten med det verste problemet også den rikeste staten i nasjonen. Det bor for tiden minst 160 000 hjemløse i California, selv om mange mener at det offisielle tallet er altfor lavt. Antall hjemløse i staten hadde økt i årevis, og så kom pandemien

I mange byer i California har teltbyer tilsynelatende dukket opp overalt i disse dager. I følge San Francisco Chronicle har antallet teltleiringer i San Francisco alene vokst med 70 prosent under pandemien.

Teltleiringer er typiske trekk i gatebildet under motorveier og i områder som skid row – en lomme i sentrum av Los Angeles kjent for sin enorme hjemløse befolkning – men pandemien, nedleggelsene og karantene fikk dem til å spre seg over hele byen. Leirer dukket opp på parkeringsplasser, nabolagsparker og utenfor skoler, ikke bare i Los Angeles, men også andre deler av staten. Bare i San Francisco vokste teltleirene med 70% og ble mer synlige over hele byen, ifølge San Francisco Chronicle.

Michael Snyder skriver:

San Francisco er en av de rikeste byene i hele verden.

Hvis dette skjer nå, hvor ille vil ting bli når den amerikanske økonomien virkelig begynner å falle fra hverandre? Hjemløselighetskrisa fortsetter å vokse raskt også på østkysten. I New York City har mange blitt bekymret for den «voksende tilstedeværelsen» av hjemløse på Times Square.

Finansgribbene kjøper boliger i stor stil

Eksplosjonen i hjemløshet skjer samtidig med at finanshaiene kjøper boligområder i stor stil. Finansgiganten BlackRock lgger naturligvis i spissen av feltet:

BlackRock kjøper opp privatboliger

USAs lokalsamfunn endres radikalt av utleieboligene

Det har imidlertid vært et midlertidg moratorium på utkastelser i USA, men nå oppheves det. Observatører antar at det vil føre til en massiv utkastelseskampanje. Millioner av amerikanere, som ikke har klart å betale husleia si, kan stå overfor utkastelse og eventuelt hjemløshet.

Regjeringa i USA har pumpet tusenvis av milliarder dollar over i finansinstitusjonen på grunn av koronakrise. Og der forblir de. Arbeidsfolk, fattigfolk, ja til og med store deler av middelklassen, derimot står overfor økonomisk ruin.

Og i hjemløshetensfortspor følger døden. Ifølge USA Today døde mer enn 1300 hjemløse i Los Angeles County bare i 2020.

Les også: Finansoligarkiet og sjokkdoktrinen. Koronakrisa i et klasseperspektiv.

Forrige artikkelPutin sammenlikner Ukraina med Nazi-Tyskland
Neste artikkelHvorfor bruker Klassekampen en terrorist som sannhetsvitne mot Kina?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).