10 prosent av USAs covid-støtte på $4,2 billioner gikk tapt på grunn av svindel

0
Illustrasjon: Shutterstock

Så mye som 10 prosent av de 4,2 billionene dollarene den amerikanske regjeringen har utbetalt i COVID-19-hjelp kan ha gått tapt på grunn av svindel.

Dette går fram av en ny analyse av utgifter til covid-hjelp som The Associated Press har gjort. Analysen anslår at svindlere samlet inn mer enn 283 milliarder dollar, mens ytterligere 120 milliarder dollar ble kastet bort eller brukt feil. Nyhetsbyrået forventer at estimater for pandemisk svindel vil vokse etter hvert som etterforskere fortsetter å vurdere ytterligere potensielle svindelordninger.

Den amerikanske regjeringa godkjente rundt 3,2 billioner dollar i utgifter til pandemihjelp under president Donald Trump, og ytterligere 1,9 billioner dollar under president Joe Biden. Av de rundt 5 billioner dollar som er bevilget til pandemihjelp, er rundt 1 billion dollar ennå ikke utbetalt.

Anslagene for svindel med og tjuveri av pandemisk bistand varierer allerede mye. Det amerikanske arbeidsdepartementets generalinspektør har antydet at 191 milliarder dollar i utbetalinger fra pandemiens arbeidsledighetsforsikring (UI) kan ha vært feilaktige, mens andre anslår at den totale svindelen og tjuveriet kan ha vært så mye som 400 milliarder dollar. Forskere har anslått at så mye som 80 milliarder dollar i Paycheck Protection Program (PPP)-lån hadde indikasjoner på mulig svindel.

Den virkelige svindelen var påstanden om pandemi og de tiltakene som fulgte

Når det pøses ut tusenvis av milliarder dollar på denne måten, måtte man vite at det ville bli mye svindel, så et tall på ti prosent er ikke overraskende. Men den virkelig store svindelen var det bakmennene i WHO og i siste instans finansinstitusjonene som sto bak.

Les. Storbritannia lånte over 300 milliarder pund for å finansiere lockdown

Ved å lure verdens regjeringer til å stenge økonomien skapte man et lånebehov som globalt dreide seg om titusenvis av milliarder dollar. Etter bare ett år med lockdown og andre drakoniske tiltak hadde den globale gjelda økt med 24 billioner, 24.000 milliarder, dollar ifølge The Institute of International Finance.

Og hvem er det regjeringene skylder disse pengen til? Jo, naturligvis de samme finansinstitusjonene som i august 2019 bestemte seg for å «gå direkte», nemlig å utnytte ei kommende krise (les koronakrisa) til å forsyne seg direkte av statskassene.

Les: I 2019 la BlackRock fram planen for den kommende krisa: – En finansiell operasjon uten sidestykke

Og på toppen av det kom den typen svindel som AP har avdekket. I tillegg kom det som formelt ikke var svindel, men som dreide seg om en grov forfordeling til fordel for de rike:

Kulturstøtte til Vanguard og BlackRock

Regjeringa Solberg fulgte konsekvent Matteus-prinsippet i sin utdeling av koronastøtte: Oslo Plaza, Scandic, Hurtigruten, Color Line-gruppen og seismikkselskapet PGS fikk 46 prosent av tildelingene fra den nye kompensasjonsordningen. Resten ble delt av 2800 bedrifter.

I Matteusevangeliet i Det nye testamentet, kapittel 13, vers 12 heter det:

«For den som har, ham skal gis, og han skal ha overflod, men den som ikke har, fra ham skal endog tas det han har.«

Det kan virke som om regjeringa Solberg gjorde sitt ytterste for å etterleve Matteus 13.12 da den fordelte de såkalte koronamidlene. Milliardærene, som så absolutt har i overflod fra før, fikk koronamillioner i bøtter og spann, mens småbedrifter, kunstnere og små, sjølstendige næringsdrivende fikk knapper og glansbilder – eller ingenting!

Kulturrådet betalte ut mer enn 120 millioner kroner i kompensasjonsmidler til store festivalaktører som måtte avlyse i 2020. Tons of Rock får mest med 36,1 millioner kroner, etterfulgt av Palmesus med 27,1 millioner kroner og Live Nation Norway, som har fått 24,7 millioner som arrangør.

Live Nation Entertainment, Inc er et globalt amerikanske underholdningsselskap som oppsto gjennom fusjonen av Live Nation og Ticketmaster i 2010. Største eier i selskapet er Liberty Media som har BlackRock og Vanguard blant sine tre største eiere. Live Nation Entertainment omsetter for 11,5 milliarder dollar årlig og blant de største eierne finner vi – du gjettet riktig – Vanguard, BlackRock og State Street.

Og denne avanserte formen for plyndring av statskassene fra finanskapitalens side var bare mulig fordi servile medier og politikere støttet og applauderte hele showet.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelLO-forbund advarer mot Freia-boikott
Neste artikkelDet såkalte «grønne skiftet» – genteknologi lanseres som en god løsning