BlackRock kjøper opp privatboliger

0
Foreclosure concept. Vector of a stressed family being evicted from their house

I USA kjøper BlackRock og diverse pensjonsfond nå vanlige familieboliger og driver prisene i været.

Helt siden finanskrisa har finansgigantene kjøpt boliger og snappet dem vekk fra folk med lite cash. Bankenes restriksjoner på boliglån har også gjort dette lettere for de som sitter med nær sagt ubegrensede kapitalressurser å tvinge den vanlige boligkjøperen ut av markedet. Dette skriver Wall Street Journal. Koronakrisa og etterspørselen etter hjemmkontorer har satt ny fart i denne typen omsetning. Millioner av vanlige amerikanere klarte ikke å betale gjelda si og måtte gi opp hjemmene sine, og utkastelsene sto i kø. Det ble et kjøpers marked, og det har investeringsfirmaene visst å utnytte.

Blant de selskapene som har visst å utnytte denne investeringsmuligheten er Opendoor Technologies Inc (med Vanguard blant sine største eiere), J.P. Morgan Asset Management (Vanguard, State Street, BlackRock) og BlackRock Inc. sjøl, samt investeringsplattformer som Fundrise og Roofstock (Goldman Sachs – Vanguard, State Street, BlackRock).

Hva betyr dette for vanlige familier i USA

Når BlackRock kjøper alle familieboliger de kan komme over og gjerne kjøper opp hele nabolag, og mer enn gjerne betaler 20–50 % over prisantydning, har ikke vanlige familier noen sjanse. Som vi har pekt på mange ganger: Vi er midt oppe i den største omfordelinga av kapital noensinne. Og det er de nye Kongene av Wall Street som fører an i kapitalens revolusjon ovenfra. Det kan være så mye som 120 billioner dollar (120.000 milliarder) i potten, skriver Oilprice.

Vanlige familier som eier sine egne boliger har vært en av mytene den «amerikanske drømmen» har bygd på. Denne typen familier blir stadig mer uvanlige. Titalls millioner amerikanere er blitt lutfattige på grunn av lockdown og arbeidsløshet. Inn kommer gribbene, investeringsfondene, og øker sin makt hinsides noe de har hatt til nå.

Tallet på utkastelser er holdt nede under den såkalte pandemien til tross for at folk ikke har klart å betjene gjeld. Det er gjort gjennom et midlertidig statlig forbud. Men det forbudet oppheves i juni 2021. Forbes råder investorene til å reagere raskt.

Et tektonisk skifte

Toppsjef Larry Fink i BlackRock snakker om et «tektonisk skifte» når det gjelder omfordeling av kapital. Han kaller det «bærekraftiginvestering» og «klimabevisst» kapitalforvaltning. Dette er bare navn som fungerer godt i markedsføringa. I sitt brev til investorene skriver Fink:

«Jeg tror at pandemien har presentert en slik eksistensiell krise – en så sterk påminnelse om vår sårbarhet – at den har drevet oss til å konfrontere den globale trusselen om klimaendringer kraftigere og å vurdere hvordan den, i likhet med pandemien, vil endre våre liv. Det har minnet oss om hvordan de største krisene, enten medisinske eller miljømessige, krever en global og ambisiøs respons.»

For amerikanere flest, derimot, betyr dette at de er raskt på vei mot den framtida der de, som det heter på nettsidene til World Economic Forum: «Jeg eier ingenting, har ikke noe privatliv…»

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTangen må betale 335 millioner til britiske skattemyndigheter etter forlik
Neste artikkelBlir «klima-lockdown» det neste?