USAs lokalsamfunn endres radikalt av utleieboligene

0
Christopher Todd Communities On Happy Valley

Suburbia omdannes, de nye leietakerne slår ikke rot, og «de kommer ikke til å plante et eiketre,» som en eiendomskonsulent sier. Hva gjør dette med samfunnsstrukturen?

Vi har pekt på at BlackRock og andre investeringsfond kjøper opp privatboliger i stor stil i USA. Wall Street Journal peker på at dette er en del av en mer grunnleggende forandring av samfunnsstrukturen i USA som skjer akkurat nå. Built-to-Rent Suburbs Are Poised to Spread Across the U.S.

Økonomiske krefter og generasjonspreferanser fører til en ny type boliger: boliger som er designet for leietakere og administrert som om de var bygårder. Hva betyr det for forstedene?

For noen innbyggere er det inngjerdede samfunnet i Arizona-ørkenen deres første møte med en forstad. De 222 husene har taksteinstak, garasjer og hvite inngjerdede bakgårder hvor beboerne er vert er for grilling og hundene deres leker. Men dette er ikke hjem som er beregnet for å bo i lang tid, og ikke en gang starten på permanente boliger: De er ett- og to-roms utleieboliger, med leiepris på $ 1.420 i måneden.

Områder som Christopher Todd Communities on Happy Valley, som ligger rundt 30 miles utenfor Phoenix sentrum, ble bygget for leietakere fra start. Eier og utvikler Todd Wood, en tidligere økologisk matmogul, startet sitt eiendomsselskap for snart fem år siden for å ta tak i det han så på som en økende etterspørsel etter utleieboliger. Mr. Wood har nå utviklet mer enn 2000 utleiehus rundt større Phoenix.

I dag utgjør utleieboliger drøyt 6% av nye boliger som bygges i USA hvert år, ifølge Hunter Housing Economics, et eiendomskonsulentfirma, som prosjekterer at antallet av denne typen boliger som bygges årlig vil dobles innen 2024. Landets største boligbyggere planlegger ei slik framtid. Med støtte fra banker og private verdipapirforetak har de allerede satset milliarder på denne sektoren, og vil legge ned rundt 40 milliarder dollar mer i løpet av de neste 18 månedene, sier Brad Hunter, grunnlegger av Hunter Housing Economics. Boliger bygd for utleie er bygd eller er under utvikling i nesten 30 stater. Taylor Morrison Home Corp., Mr. Woods utviklingspartner og landets femte største byggherre, sier at utleie kan snart bli 50% av den totale virksomheten deres.

Og hvem eier så Taylor Morrison Home Corp? Ganske riktig, blant de største eierne finner vi «de vanlige mistenkte», Fidelity, Vanguard, State Street og BlackRock.

Denne trenden drives av kapitalkrefter som disse som utnytter et ønske blant den yngre urbane middelklassen. De er enten ikke i stand til eller kanskje heller ikke villige til å ta opp lån for å kjøpe en bolig. De ser på seg sjøl som mobile og tilpasningsdyktige og vil ikke slå røtter. Og så er de med på å skape rotløse samfunn eid av finanskapitalen og uten egen politisk dynamikk.

Deres visjoner er kanskje best formulert på nettsidene til World Economic Forum: – Velkommen til 2030. Jeg eier ingenting, har ikke noe privatliv og livet har aldri vært bedre.

Men noen vil definitiv eie disse samfunnene, som sikkert i stor grad kommer til å være «gated communities» med det siste innen sikkerhet og individkontroll, og det er de 0,00004 prosent som eier det meste annet.

Les også: BlackRock kjøper opp privatboliger

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.