Hvorfor bruker Klassekampen en terrorist som sannhetsvitne mot Kina?

0
Faksimile fra nettavisa til Klassekampen. FOTO: GREG RØDLAND BUICK

«Tidligere Guantánamo-fange Moazzam Begg ber venstresida støtte uigurene,» skriver Klassekampens Yohan Shanmugaratnam i et stort oppslag 21. juni.

Oppslaget har fått gammelredaktør Sigurd Allern til å reagere. I et leserinnlegg i Klassekampen skriver han:

I Klassekampens artikkelserie om Xinjiang er britisk-pakistanske Moazzam Begg intervjuet som ekspertvitne (21. juni). Etter ett års opphold i en amerikansk fangeleir i Afghanistan og et par år i USA beryktede base i Guantánamo har han utvilsomt personlige erfaringer om fangemishandling som er verd å lytte til. Tortur skal, som han sier, fordømmes uansett hvor den skjer. Hvilke kunnskaper Begg har om Xinjiang og Kina, er derimot ikke godt å vite.

En av de få uttalelsene han siteres på, lyder slik: «Kinesiske embetsfolk har kalt islam en sinnslidelse som må fjernes, og sagt at det er dette de såkalte omskoleringssentrene er til.» Ettersom Klassekampens journalist ikke ber om noen referanse som eventuelt kan belegge påstanden, gjør jeg det: Hvilke kinesiske «embetsfolk» har sagt dette? Når skjedde det, og i hvilket forum? Kort sagt, hvem er kilden? Eller er ikke kilder lenger nødvendig hvis påstanden gjelder Kina?

Begg er jo ellers en mann med mange jern i ilden og ble i 2014 arrestert av West Midlands Police, mistenkt for støtte terroraktivitet i Syria etter flere reiser til området. Blant annet hadde han deltatt på en treningsleir for væpnete motstandere av den syriske regjerigen.

I påvente av rettssaken satt han fengslet i Belmarsh, et av Englands «high security»-fengsler. Like før rettssaken ble han imidlertid frigitt. Aktoratet hadde, noe sent, fått vite at Begg var helt uskyldig. Han var nemlig i Syria etter forhåndskontakt og avtale med den britiske sikkerhetstjenesten MI5, meldte The Guardian 2. oktober 2014. Medieringen av hvem som er «frihetskjemper», og hvem som er «terrorist», er som kjent hvilken myndighet du allierer deg med. Det er utvilsomt bakgrunnen for at vestlige allierte gladelig overser at også uigurkrigere i eksil har utnyttet Syriakrigen til å skaffe seg militær erfaring.

Tidene skifter, og i dagens internasjonale politiske klima er plutselig tidligere Guantánamo-fanger som Moazzam Begg inne i varmen.

Sigurd Allern.

Kommentar: Lett tilgjengelig informasjon om Begg

Klassekampens utenriksredaksjon hadde ikke behøvd å drive djup reseqarch for å finne ut hvem de intervjuer. Et enkelt søk på Google har den artikkelen Allern viser til på første side: Moazzam Begg was in contact with MI5 about his Syria visits, papers show. Og der blir det ganske riktig bekreftet at Begg drev sin virksomhet som «frihetskjemper», les terrorist, i Syria med godkjenning fra MI5. Og det var attesten fra MI5 som gjorde at retten frafalt sin sak mot Begg. I attesten fra MI5 gikk det fram at Beggs reiseplaner til Syria hadde han drøftet med dem på forhånd. I det møtet hadde han sagt at han skulle til Syria for å støtte krigerne som kjempet mot Bashar al-Assads regjering.

Begg forteller om et av sine møter med MI5:

«MI5 var bekymret for muligheten for at britene i Syria ble radikalisert, og ville komme tilbake for å utgjøre en potensiell trussel mot nasjonal sikkerhet. ‘Jeg fortalte dem at Storbritannia ikke hadde noe å bekymre seg for, spesielt siden den britiske utenrikspolitikken på den tiden virket til fordel for opprørerne (mot president Assad). ‘På slutten av møtet ble jeg forsikret av MI5 om at min foreslåtte retur til Syria for å fortsette arbeidet ikke ville bli hindret. Deretter reiste jeg til Syria uten hendelser.»

Begg innrømte i retten at han hadde vært på diverse treningsleire for Al-Qaida og Taliban i Afghanistan og Pakistan.

Og nå mener Klassekampen han er rett mann å bruke som sannhetsvitne mot Kina, og er så vennlige at de ikke en gang ber ham om å dokumentere sine påstander.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHjemløshet er i ferd med å bli ei krise av episke proporsjoner i USA
Neste artikkelAvspänning med Ryssland istället för kalla kriget 2.0