Vestens yndling Protasevitsj jobbet for nazistene i Ukraina

0
Illustrasjon fra Facebooksida til Pahonia-kompaniet.

Omdirigeringa av tvangslandinga av et fly fra Ryanair i Minsk har naturligvis skapt stor internasjonal oppmerksomhet. Vestens fordømmelser er sterke og vi skal komme tilbake til dette om litt. Men la oss først drøfte mannen som ble arrestert, Roman Protasevitsj.

Han er medlem av den anti-kommunistiske organisasjonen «Young Front» (Малады Фронт, Malady Front), som sier at den er sentrum-høyre, men som blant annet oppfordrer medlemmene til å drive militær trening. Han sympatiserer med Pahonia-kompaniet, som har kjempet sammen med den nazistiske Azov-brigaden i Ukraina, og han har sjøl jobbet i pressetjenesten til Azov-brigaden. Dette skriver The Jamestown Foundation, som bygger på informasjon blant annet fra Riafan.ru.

Det viser seg at Roman Protasevitsj deltok aktiv på Maidan i Kiev i 2014 og at han der sluttet seg til Azov. Der skal han ha fått spesiell opplæring i å bruke skytevåpen, nærkamp, ​​sabotasje og undergravende arbeids- og angrepsoperasjoner. Vinteren 2015 jobbet han for å skaffe penger til Azov fra USA og Polen. Dette er en virkelig nazistisk organisasjon som ikke legger skjul på sin støtte til nazismen og sin historiske begeistring for Hitler-kolaboratørene i Ukraina.

Les: USAs samarbeid med ny-nazistene i Ukraina

I Ukraina ble Protasevitsj trent i å drive hatkampanjer mot Russland og han arbeidet med å overføre dette til Hviterussland. «Protasevitsj var neppe kjent med strategiske planer, men han er sikkert i stand til å avsløre noen detaljer om hvordan det antirussiske nettverket fungerer, noe som inkluderer både ukrainske militante og hviterussiske opposisjonsfolk, på operasjonelt nivå,» sier eksperten Sergei Prostakov til Riafan.ru.

Protasevitsj har vært sentral i å bygge opp mediekanalen NEXTA der han har vært sjefredaktør fram til september 2020. Denne kanalen er kjent for å mobilisere til illegale aksjoner i Hviterussland. Ifølge Semion Uralov, redaktør for Sonar-2050 (et online-magasin for hviterussisk-russisk integrasjon), har hviterussiske myndigheter mistanker om at NEXTA har mottatt økonomisk støtte fra utlandet.

Les også: Medienes og politikernes forkjærlighet for ekstremister

Ledd i en hybridkrig

I prinsippet er det ikke vanskelig å forstå kritikken mot at Hviterussland tvang Ryanair-flyet til å lande. Verden er tjent med at sivil luftfart respekteres. Men Vestens raseri mot denne episoden må sees i sammenheng med deres holdning til andre, liknende episoder:

Flyet til Bolivias president Evo Morales ble 1. juli 2013 tvunget til å lande i Østerrike da Morales hadde opptrådt på et møte i Russland og tilbudt asyl til Edward Snowden. Frankrike, Spania, Italia og Portugal har i varierende grad beklaget sine roller i denne episoden.

Går man en generasjon tilbake finner man at Israel i 1954 tvang et syrisk passasjerfly til å lande for å sikre seg sivile som kunne brukes som gisler i bytte for tilfangetatte israelske soldater.

I 1957 tvang franske myndigheter et fly fra Air Maroc til å lande fordi det hadde den algeriske opprørslederen Ahmed Ben Bella ombord. Ben Bella ble arrestert, men ble siden det uavhengige Algeries første president.

I 2010 ønsket USA å arrestere en mann som var på en flytur fra Frankrike til Mexico. På amerikansk initiativ ble flyet omdirigert til Canada der mannen ble arrestert og seinere overført til USA.

I 2012 tvang Tyrkia ned et syrisk passasjerfly som fløy fra Moskva til Damaskus for å søke etter våpen. Ingen ble funnet.

I 2016 sendte Ukraina militærfly for å tvinge et fly på vei fra Kiev til Minsk til å returnere til Kiev. Myndighetene lette etter en bestemt passasjer ombord som seinere ble funnet å være feil mann.

Vestens og deriblant Jens Stoltenbergs reaksjoner på episoden i Minsk må derfor kunne kalles hyklerske. Det kan man slå fast uten på noen måte å støtte at flyet ble tvunget til å lande. Det man også kan slå fast er at episoden i Minsk viser at Vesten er inne i en hybridkrig mot Hviterussland, en ikke-erklært krig som har til hensikt å styrte president Lukasjenko for å sette inn et pro-vestlig, og ikke minst anti-russisk regime i Minsk.

Det er derfor helt logisk at Protasevitsj får støtte fra sin partner, Atlantic Council-stipendiat Franak Viačorka, en amerikansk-utdannet og -finansiert agent som forsøkte å styrte Hviterusslands regjering med vold for deretter å installere et nyliberalt amerikansk klientregime der.

Da fargerevolusjonen mislyktes i Hviterussland skrev Moon of Alabama:

Nexta ledes av anti-Lukasjenko pro-vestlige ‘aktivister’ i Polen. Sjefredaktøren er en Roman Protasevitsj. Han var tydeligvis journalist for den polsk-litauisk-finansierte Euroradio, så vel som for CIAs Radio Liberty. Nexta ble grunnlagt av Stepan Putila som tidligere jobbet for den polsk-hviterussiske kanalen Belsat som er basert i Warszawa og er finansiert av det polske utenriksdepartementet. Begge bor for tida i Warszawa.

Ettersom disse mediene produserer ferske videoer 24/7 og produserer mange innlegg på nettet, må det være et stort personale bak Nexta, både i Polen og på bakken i Hviterussland. Dette er absolutt ikke en billig operasjon, og det har absolutt støtte fra utlandet. Obamas nestkommanderende nasjonale sikkerhetsrådgiver etterlot liten tvil om hvem som står bak dette spillet.

Og kommenterer den siste episoden slik:

Å promotere fascister i Ukraina, jobbe for amerikanske regjeringsendringsmedier, samarbeide med ulike hemmelige tjenester i Øst-Europa og lede et fargevolusjonsforsøk i Hviterussland fra utlandet, burde være nok grunn til at Hviterussland setter mannen i fengsel. Protasevitsj jobbet tydelig mot sitt lands interesse.

«Vesten» er selvfølgelig rasende over at en av operatørene for regimeskifte har blitt tatt ned på en måte Vesten sjøl bruker. Man vil nå prøve å tenke på noen sanksjoner eller andre tiltak for å ramme Hviterussland. Men den eneste effekten dette vil ha er å presse Hviterussland videre inn i unionsstaten med Russland. Det var unionsstaten som reddet Hviterussland og vil gjøre det igjen.

Kommentar: Vestens fargerevolusjoner og regimeskiftekriger er lette å kjenne igjen. De bruker den samme spilleplanen om igjen og om igjen. Dette var naturligvis tilfelle i Kiev og Maidan som ledet opp til statskuppet der 22. februar 2014, og nå ønsker man å gjenta suksessen i Hviterussland, og igjen er hensikten å ramme Russland mest mulig. Foreløpig har de mislykkes kapitalt, og derfor er raseriet over at en av deres viktige agenter er tatt, forståelig nok. Men ennå har de ikke oppnådd noe annet enn å tvinge Lukasjenko til å søke en tettere allianse med Russland. Dessuten vil en opplyst opinion merke seg Vestens begeistring for å bruke nazister i sine fargerevolusjoner. Vi forventer ikke at HL-senteret på Bygdøy kommer med noen bannbuller i den forbindelsen. Også der tier man om nazistenes rolle i dagens Øst-Europa.

Les: Hagtvet, HL-senteret og fascismen i Ukraina

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.