USAs samarbeid med ny-nazistene i Ukraina

0
Nazisten Stefan Bandera er nasjonalhelt i dagens Ukraina.

Av Pål Steigan.

I vestlige og norske medier blir det sjelden vist hvordan USA samarbeider direkte med nazistiske og fascistiske krefter i Ukraina. Lesere av steigan.no vil derimot være kjent med at dette samarbeidet har pågått lenge og at det har djupe røtter helt tilbake til annen verdenskrig. USA og CIA har også pleiet den fascistiske diasporaen i USA og deres forbindelser i Ukraina gjennom den kalde krigen og fram til i dag. Men dette snakkes det lite om.

Derfor er det vel verd å merke seg at avisa The Nation og deres assisterende redaktør Stephen F. Cohen nå skriver så tydelig om at ny-nazistene i Ukraina spiller en så viktig offisiell og uoffisiell rolle i USAs politikk overfor landet.
The Nation står det demokratiske partiet nær, og Cohen er en anerkjent ekspert på Russland og russiske forhold.

Artikkelen i The Nation har tittelen: America’s Collusion With Neo-Nazis.

Den er en transkripsjon av et intervju med Cohen på podcast.
Cohen viser innledningsvis til hvor lite kjent USAs støtte til de ny-nazistiske kreftene i Ukraina er, sjøl blant velinformerte amerikanere. De kjenner for eksempel ikke til, sier han at for eksempel:

– De snikskytterne som drepte massevis av demonstranter og politifolk på Maidan-plassen i Kiev i februar 2014, og dermed utløste den «demokratiske revolusjonen» som styrtet den valgte presidenten Viktor Janukovitsj, og dermed innsatte et kraftig anti-russisk og pro-amerikansk regime, var verken demokratisk eller noen revolusjon, men et voldelig kupp. Snikskytterne ble ikke sendt av Janukovitsj, slik det hevdes, men var nesten helt sikkert fra den ny-fascistiske organisasjonen Høyre sektor og deres medsammensvorne.

2. mai 2014. Fagforeningenes hus i Odessa brenner.

– Den pogromaktige dødsbrannen mot etniske russere og andre i Odessa seinere i 2014 bringer fram minner om nazistenes dødsskvadroner under annen verdenskrig, men har vært fullstendig slettet fra den gjengse amerikanske narrativen, sjøl om den fortsatt er en smertelig og avslørende begivenhet for mange ukrainere.

Azov-bataljonen bruker klassiske nazisymboler

– At Azov-bataljonen med sine rundt 3000 velbevæpnede krigere har spilt en sentral rolle i kampene i den ukrainske borgerkrigen og er nå et offisielt element i Kievs væpnede styrker. Azov er erklært nazistisk og har symboler, programmer og erklæringer som er åpenbart nazistiske og veldokumenterte. Men likevel er dette ukjent for de fleste vanligvis velinformerte amerikanere. Kongressen har forbudt samarbeid med Azov, men de vil høyst sannsynlig få en del av de nye våpnene som USA og Trump-administrasjonen skal sende til Ukraina.

Fakkeltog til minne om nazi-kollaboratøren Stepan Bandera i Kiev i januar 2014

– At stormtroppaktige angrep på homofile, jøder, eldre etniske russere og andre «urene» borgere er vanlige og utbredt i det Kiev-styrte Ukraina, akkurat som de nazi-inspirerte fakkelmarsjene. At myndighetene nesten ikke gjør noe for å forhindre dette, men tvert om har rehabilitert nazi-kollaboratørene som deltok i pogromene under annen verdenskrig. At gater og plasser oppkalles etter disse fascistene og at det bygges monumenter til deres ære.

– At Israels offisielle oversikt over anti-semittiske hendelser i verden i 2017 viser at slike hendelser er doblet i Ukraina og at antallet der overgår det samlede antallet for slike overgrep i hele regionen ellers.

Alle de eksemplene Cohen viser til er veldokumenterte og lesere som er så heldige at de har valgt å følge steigan.no vet at vi har brakt fram dokumentasjon om dette samarbeidet mellom USA og nazikreftene i Ukraina hele tida siden vinteren 2014. Men folk som er henvist til de andre norske mediene, har knapt nok hørt om dette. Slik kan altså også Norge samarbeide med det mest nazi-infiserte regimet i Europa uten at det vekker noen form for protester, ei heller fra dem i Norge som vanligvis regner seg som anti-nazister og anti-rasister.

Jatsenjuk, nazisten Oleh Tyahnybok og senator John McCain

Les også:

CIA-dokument bekräftar att USA stött nazister i Ukraina i över 60 år

USA trener nazi-bataljon i Ukraina

Hvorfor er HL-senteret taust om nazismen i Ukraina?

Odessamassakren 2. mai 2014 fortsatt et åpent sår

 

Forrige artikkelIsrael truer med å myrde Assad
Neste artikkelForbindelser mellom nazipartiet og politiet avslørt i Hellas
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).