Mosambik: Lokalbefolkninga som flykter fra kampene får ingen hjelp

0
Jihadister fra "Den islamske staten i Mosambik". Skjermdump fra video

Franske Total rømmer sitt prosjekt. Og hva er egentlig Norges og Oljefondets rolle?

Situasjonen er kritisk for de titusener av sivile som er havnet mellom militsene fra jihadistene i al-Shabaab og de mosambikanske sikkerhetsstyrkene. De får ikke mat eller vann fra FN eller myndighetene, men må klare seg som best de kan, skriver journalisten Joseph Hanlon fra Mosambik. (Se hans nyhetsbrev her (pdf)).

Stillstanden fortsetter, og regjeringa insisterer på at det er den som må distribuere humanitær bistand i Palma, men har ikke noe system for å gjøre det. I mellomtiden har regjeringa blokkert alle som prøver å rømme sjøveien, og vil ikke engang tillate fiskebåter å gå ut for å fiske fordi de ble brukt tidligere til å transportere folk som flykter.

I mellomtida sender Verdens matvareprogram (WFP) og andre byråer fortsatt ikke mat og andre nødvendigheter til Palma. De har vært klare til å sende i to uker, men kan ikke oppnå avtale om det. De insisterer på å bruke sin egen distribusjon.

En grunn til skepsisen fra disse organisasjonene er at det skal ha forsvunnet 100 tonn med forsyninger som ingen kan redegjøre for. De har derfor ingen tillit til hæren eller regjeringas organer. Så nå er det frivillige som står for det som er av forsyninger til de sivile i Palma-området, som VAMOZ (Voluntários Anónimos de Moçambique).

Regjeringa ser på lokalbefolkninga som fiender, skriver Hanlon, fordi det finnes en viss sympati blant enkelte lokale folk overfor jihadistene. Det kommer av den brutale måten hæren og sikkerhetsstyrkene har opptrådt på og det at lokalbefolkninga er totalt sviktet av Frelimo-regjeringa i Maputo.

Det er nå offisielt: Total trekker seg ut

Vi har tidligere meldt at det franske oljeselskapet Total trekker ut alt sitt personale fra gassprosjektet på Afungi-halvøya i Cabo Delgado-provinsen. Nå er det offisielt at selskapet trekker seg helt ut «til krigen er over».

Og hva er Norges og Oljefondets rolle?

Mosambik har vært rystet av en omfattende korrupsjonsskandale som går helt til topps i regjeringspartiet Frelimo. Nå viser det seg at internasjonale finansbanker som Credit Suisse har gitt lån til tross for at de kjente til skandalen for den ble offentlig kjent. Det bør undersøkes hvilken rolle Norges Bank har spilt i den forbindelsen, dels fordi den norske nasjonalbanken samarbeider med Credit Suisse og er en av bankens største eiere (større enn Vanguard og BlackRock), og dels fordi Oljefondet for tida er svært aktivt i Mosambik.

Både norske og mosambikanske organisasjoner krever nå at Norges Bank skal selge seg helt ut av Credit Suisse på grunn av bankens rolle i korrupsjonsskandalen.

Les mer om Mosambik på steigan.no her.

Forrige artikkelKasakhstan utvikler sin egen koronavaksine
Neste artikkelFor en neve dollar fra Taiwan