Kasakhstan utvikler sin egen koronavaksine

0
Kilde: Astana Times

I en artikkel i Astana Times meldes det at forskere i Kasakhstan har utviklet en egen vaksine mot koronaviruset og at den er inne i sin tredje fase med tester. Avisa skriver:

”I mars 2020 ble det første koronavirus-tilfellet bekreftet i Kasakhstan. 23. mars ble det tatt prøver fra de som ble sjuke, og biologiske egenskaper, hvorfra et virus identifisert som COVID-19 ble isolert, ble studert,” sa det kasakhiske departementet for utdanning og vitenskap i en uttalelse.

Vaksinen ble registrert av Verdens helseorganisasjon som en kandidatvaksine 15. mai 2020. Fase I kliniske studier i september 2020 involverte 44 frivillige, mens en klinisk fase II-studie startet 17. oktober med 200 frivillige.

19. desember ga det kasakhiske helsedepartementet tillatelse til kliniske fase III-studier. 3000 mennesker meldte seg frivillig og ble vaksinert med QazCovid-in-vaksinen i byene Almaty og Taraz. Ingen alvorlige bivirkninger eller klager ble rapportert.

“Den nøyaktige datoen for ferdigstillelse av tredje fase av kliniske studier er 9. juli 2021. Deretter vil det være mye arbeid med å behandle dataene fra 3000 frivillige, som vil ta rundt 20 kalenderdager. Etter det vil rapporten bli sendt til Helsedepartementet for grundig behandling i samsvar med visse regler og forskrifter, sier leder for forskningsinstituttet Kunsulu Zakarya.

Vaksinen lagres i et vanlig kjøleskap ved to til åtte grader Celsius. Den kan ikke fryses, og den kan lagres i ett år. De første 50 000 dosene av vaksinen produsert i Kasakhstan vil være tilgjengelig innen utgangen av april. Dette sier Lespek Kutumbetov som er en av forskerne i teamet som har utviklet vaksinen.

Kommentar:

Denne meldinga inneholder minst et par viktige momenter. Det mest oppsiktsvekkende er ikke at Kasakhstan har utviklet sin egen vaksine. Flere land arbeider med det, og Kasakhstan har et forskningsmiljø som er i stand til dette. Slik vi ser det er den mest interessante opplysninga at denne vaksinen skal være utviklet fra et virkelig covid-19 virus som er isolert og sekvensert. Så vidt vi har forstått er de mest kjente vaksinene fra de farmasøytiske gigantene ikke utviklet på grunnlag av isolasjon av et faktisk virus, men på grunnlag av datamodeller.

For eksempel skriver Pfizer om sin vaksine på sine informasjonssider:

I motsetning til en tradisjonell vaksine som bruker inaktiverte, døde eller deler av faktisk virus for å anspore en immunrespons, leverer mRNA en melding til kroppens celler via en lipidnanopartikkelpakke som instruerer cellene om å generere piggproteinet som finnes på overflaten av et coronavirus. som initierer infeksjon.

I forhold til dette later det til at cazvac-vaksinen en tradisjonell vaksine uten eksperimentelle innslag.

En annen viktig opplysning er naturligvis dette at denne vaksinen ikke trenger ekstreme temperaturer når den lagres, men vanlig kjøleskaptemperatur. Det gjør den i så fall langt mer egnet i fattige land.

Den farmasøytiske industrien har engasjert en hær av lobbyister for å blokkere generiske vaksiner

BigPharma har nå engasjert en liten hær av mer enn 100 lobbyister for å blokkere generiske vaksiner, skriver The Intercept. Det handler naturligvis om at de er mye mer opptatt av å sikre sin egen profitt enn å redde folk fra sjukdom. Lee Fang i The Intercept skriver:

Nylig offentliggjorte skjemaer fra første kvartal 2021 viser at over 100 lobbyister har blitt mobilisert for å kontakte lovgivere og medlemmer av Biden-administrasjonen, og oppfordre dem til å motsette seg en foreslått midlertidig fraskrivelse av immaterielle rettigheter hos Verdens handelsorganisasjon som vil tillate generiske vaksiner som skal produseres globalt.

Farmasøytiske lobbyister som jobber mot forslaget inkluderer Mike McKay, en viktig fundraiser for Det demokratiske partiet, som nå jobber på oppdrag fra Pfizer, og det gjelder også flere tidligere ansatte ved US Office of Trade Representative, som fører tilsyn med forhandlingene med WTO.

Flere grupper som er finansiert av farmasøytiske firmaer har også fokusert på å bekjempe det generiske forslaget, viser nye opplysninger. U.S. Chamber of Commerce, Business Roundtable, og International Intellectual Property Alliance, som alle mottar penger fra den medisinske industrien, har sendt flere titalls lobbyister for å motsette seg initiativet.

Offensiven har blitt fulgt av en rekke innflytelsesrike stemmer som tar stilling for den farmasøytiske industrien. I forrige uke sendte senator Thom Tillis, RN.C., et brev der han krevde at administrasjonen «motsetter seg alle anstrengelser som tar sikte på å frafalle immaterielle rettigheter.» Howard Dean, den tidligere lederen for den demokratiske nasjonale komiteen, har på samme måte kritisert forslaget og formidler mange av argumentene fra legemiddelindustrien.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFaller Marib vil det ryste Saudia-Arabia
Neste artikkelMosambik: Lokalbefolkninga som flykter fra kampene får ingen hjelp