Total trekker seg ut av gassprosjekt i Mosambik etter terroraksjon

0

Det franske oljeselskapet Total trekker ut alt sitt personale fra gassprosjektet på Afungi-halvøya i Cabo Delgado-provinsen i det nordlige Mosambik. Det er nettavisa Zitamar som skriver dette. Dermed er det Mosambiks regjering som sitter med hele ansvaret for prosjektet.

Evakueringa skjedde med fly og båter og i stort tempo. Opprinnelig sa Total at de hadde «vedtatt å redusere arbeidsstyrken ned til et strengt minimumsnivå, men det later til at de også trekker ut den siste gruppa med ansatte.

Evakueringa kom bare åtte dager etter at byen Palma, bare seks kilometer fra Totals prosjekt ble angrepet av terrorgruppa al-Shabab.

Les: Terroristangrep på arbeidere og hotellgjester i Mosambik

Alex Vines, som er Afrika-direktør for den London-baserte tenketanken Chatham House (en typisk levning fra Det britiske imperiet), sier at «opprørerne har vunnet en massiv propagandaseier, sjøl om jeg ikke tror det var målet deres i det hele tatt.»

Da de forlot Afungi, etterlot Total seg mange mosambikanere som jobbet for kontraktører. Afungi flystripe var åpen for militære flyreiser, og minst en kontraktør fløy inn for å redde personalet. Total etterlot seg også et stort antall mennesker som hadde flyktet til inngangen til prosjektområdet for å søke ly, men som ikke fikk komme inn. Anslagene varierer fra 2000 til 20.000 mennesker, inkludert lokale innbyggere, kontraktørmedarbeidere og folk som hadde flyktet fra krigen en gang før for å søke sikkerhet i Palma by. Dette skriver journalisten journalisten Joseph Hanlon i sitt nyhetsbrev fra Mosambik.

FN-kilder sier at mer enn 10.000 mennesker, 45% av dem barn, på flukt fra Palma, har nådd provinshovedstaden Pemba og distriktene Nangade, Mueda og Montepuez. Tusenvis av mennesker er fordrevet i Palma-distriktet, og tusenvis av andre flykter gjennom skogen på jakt etter sikkerhet, og noen prøver å nå Tanzania.

Africa Confidential har en mer detaljert oversikt over kampene i og rundt Palma by her: Insurgents turn up the heat

Les også: Undertrykking og rovdrift har skapt rekrutteringsgrunnlag for IS i Mosambik

Jihadistterror gir USA påskudd til å intervenere i Mosambik

Forrige artikkelProblemet med John Færseth
Neste artikkelFolkefest under anti-lockdown-demonstrasjon i Stuttgart