Stoltenberg vil trappe opp NATO-virksomhet i Svartehavet

18
Den tyrkiske fregatten Gaziantep er en del av NATOs stående maritime gruppe 2 i Svartehavet. Foto: NATO

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tar til orde for en økt militær virksomhet fra NATOs side i Svartehavet. På en pressekonferanse med Ukrainas statsminister Denis Shmigal sa Stoltenberg at NATO har økt sin militære virksomhet i Svartehavet:

NATO har økt sin aktivitet i Svartehavsregionen med mer tilstedeværelse i marinen. I løpet av de siste ukene hadde vi faktisk tre amerikanske marinefartøyer utplassert i Svartehavet, og også noen av dem trente i øvelser med den ukrainske marinen. Vi har mer politimessig tilstedeværelse i lufta, og også på land med flere NATO-tropper, som trener og er aktive i regionen. Så, NATO har økt sin militære tilstedeværelse i Svartehavsregionen, fordi vi anerkjenner den store strategiske betydningen av denne regionen for alle NATO-allierte, men også selvfølgelig for vår nære partner, Ukraina.

Vi har en rumensk ledet multinasjonal brigade, basert i Craiova, i Romania. Og vi øker også vår støtte til våre partnere, Ukraina og Georgia, inkludert med litt støtte, hjelp til deres forskjellige maritime styrker, inkludert kystvaktene og sist jeg besøkte Ukraina, dro vi til Odessa, vi så Naval Academy i Odessa hvor faktisk NATO gir støtte til Ukraina ved å hjelpe til med å trene personell for Navy.

Så, NATO er til stede i Svartehavsregionen. Vi samarbeider med Ukraina. Og vi ser hele tiden på behovet for å justere vår tilstedeværelse der, og fordi vi må sørge for at det ikke er tvil om at Svartehavet er noe som ikke er dominert av ett land, Russland, men faktisk, der vi ser frihet til å navigere , og internasjonal lov gjelder.

Shmigal sa at Ukraina nå starter bygging av to marinebaser, en ved Svartehavet og en ved Azovhavet. Han sa at dette arbeidet er delsvis støttet finansielt av Storbritannia. Stoltenberg sa at Ukraina er anerkjent som kandidat for NATO-medlemskap og at NATO dermed vil hjelpe til med å bygge opp landets militære styrker.

Stoltenberg har også hatt møte med Georgias president Salome Zourabichvili og lovt Georgia mer trening og mer støtte.

I november testet NATO missiler fra baser i Romania som er i stand til å nå Krim-halvøya.

Fra russisk side blir denne økte NATO-vriksomheten i Svartehavet sett på som svært truende og som forberedelser til en eventult kommende krig mot Russland. Dette skjer samtidig som USA bygger opp sine militære baser i Norge, ikke minst ved å gjøre Ørlandet flyplass til base for de strategiske B1-Lancer bombeflyene.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Ukraina ble jo bygget opp som en militær bastion for Nato umiddelbart etter kuppet i 2014 som hadde kostet USA 5 milliarder dollar å gjennomføre. Nå er det bare et tidsspørsmål for Ukraina formelt er en Nato-stat. Sammen med andre 30 stater.
  Det nytter faktisk ikke hva Putin og Lavrov sier til det internasjonale samfunn om at Natos militære innrigning av Russland ender i en katastrofe. I vårt land er det offisiell begeistring for at Nato bruker Norge som et oppmarsjområde mot Russland. Heller ikke “venstresida” har noen muskulær motstand og mumler noe i krokene og fortsetter å intervjue Nato-offiserer.
  Ikke siden Quisling har Norge hatt en farligere mann enn Jens Stoltenberg. Sannsynligvis er det for seint til at noen stopper han.

 2. NATO er det nye Waffen SS og NATO sjefen er den nye Hitler, NATO har aldri forsvarte et eneste land, kun angrepet svake nasjoner og bombet dem i filler i kjent Hitler stil.

  Snart angripe NATO Russland og vi som ligger i midten vil bli bombet fra alle kanter og alle hold. Atomvåpen, biologisk og kjemiske vil bli brukt i stor stil.

  Norge ser mer og mer ut som en US marinebase, vi blir kuppet fra innsiden med hjelpe av korrupte maktkåte psykopater på Tinget.

  Om ikke folk våkner opp ekstremt fort så er det game over for godt for Norge og vi som bodde her.

 3. Du kjenner så klart til Valdresprofetien?

  Det som er påfallande er kor godt han stemmer over eins med geopolitiske hendingar dei siste åra.

  Og om ein tek utgangspunkt i denne profetien, verkar det som at Noreg kan verta okkupert av Russland, dersom det vert storkrig.

 4. Takk for tipset om link til sida om Lebesbymannen, smurfen52. Eg har høyrt om Lebesbymannen, men kjende ikkje så mykje til han før eg las dette.

  Men merk sitatet i avsnittet “Nye farlige sykdommer”:

  En lungesykdom skal herje veldig og kreve mange ofre, særlig i Sverige. Der så jeg tett med svarte kors over hele landet.

 5. Avatar for Jette1 Jette1 says:

  NATO er et utroligt SYGT hold af smaa nazi mennesker der skal LUKKES en gang for ALLE…vi kan ikke bruge krigsmaskiner pas denne planet og, da det er det eneste NATO er maa de lukke!

 6. Nytt fra Nato. Jens Stoltenberg seiler opp til å bli en av de verste norske på hundre år i dette landet. Her leser vi på kurdiske rudaw 16 februar at Nato skal sende 5000 soldater på en training mission til IRAK. Her står jo 12 shiamilitser klare til å ta imot dem og USA er idag i sjokk over at shiamilitser angrep deres “sikre” baser ved Erbil Airport. “Sånt gjør man da ikke”.
  Det andre merkverdige er at Danmark tar mål av seg til å bli en viktig militær faktor i Irak med utplassering av 500 soldater for trening av iraks hær. Det er veldig mye for et lite land.
  Nå er det vel ikke Stoltenberg som bestemmer så viktige saker,men dette siste opplegget går inn i kjeden av vestlig idioti. En kan eller vil åpenbart ikke forstå at irakere ønsker dem ut av landet og tar grep om sin egen olje. Fra vestlige oljeselskaper.

 7. Avatar for prettyplz prettyplz says:

  Det kan tyde på at den vestlige verden nå ser at de taper terreng og at det derfor er de siste krampetrekningene vi er vitner til…
  Både med virus bedrag, pengetrykking og opprustning.
  Veer innfor enden?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

10 flere kommentarer

Deltakere