Stoltenberg vil trappe opp NATO-virksomhet i Svartehavet

0
Den tyrkiske fregatten Gaziantep er en del av NATOs stående maritime gruppe 2 i Svartehavet. Foto: NATO

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tar til orde for en økt militær virksomhet fra NATOs side i Svartehavet. På en pressekonferanse med Ukrainas statsminister Denis Shmigal sa Stoltenberg at NATO har økt sin militære virksomhet i Svartehavet:

NATO har økt sin aktivitet i Svartehavsregionen med mer tilstedeværelse i marinen. I løpet av de siste ukene hadde vi faktisk tre amerikanske marinefartøyer utplassert i Svartehavet, og også noen av dem trente i øvelser med den ukrainske marinen. Vi har mer politimessig tilstedeværelse i lufta, og også på land med flere NATO-tropper, som trener og er aktive i regionen. Så, NATO har økt sin militære tilstedeværelse i Svartehavsregionen, fordi vi anerkjenner den store strategiske betydningen av denne regionen for alle NATO-allierte, men også selvfølgelig for vår nære partner, Ukraina.

Vi har en rumensk ledet multinasjonal brigade, basert i Craiova, i Romania. Og vi øker også vår støtte til våre partnere, Ukraina og Georgia, inkludert med litt støtte, hjelp til deres forskjellige maritime styrker, inkludert kystvaktene og sist jeg besøkte Ukraina, dro vi til Odessa, vi så Naval Academy i Odessa hvor faktisk NATO gir støtte til Ukraina ved å hjelpe til med å trene personell for Navy.

Så, NATO er til stede i Svartehavsregionen. Vi samarbeider med Ukraina. Og vi ser hele tiden på behovet for å justere vår tilstedeværelse der, og fordi vi må sørge for at det ikke er tvil om at Svartehavet er noe som ikke er dominert av ett land, Russland, men faktisk, der vi ser frihet til å navigere , og internasjonal lov gjelder.

Shmigal sa at Ukraina nå starter bygging av to marinebaser, en ved Svartehavet og en ved Azovhavet. Han sa at dette arbeidet er delsvis støttet finansielt av Storbritannia. Stoltenberg sa at Ukraina er anerkjent som kandidat for NATO-medlemskap og at NATO dermed vil hjelpe til med å bygge opp landets militære styrker.

Stoltenberg har også hatt møte med Georgias president Salome Zourabichvili og lovt Georgia mer trening og mer støtte.

I november testet NATO missiler fra baser i Romania som er i stand til å nå Krim-halvøya.

Fra russisk side blir denne økte NATO-virksomheten i Svartehavet sett på som svært truende og som forberedelser til en eventuelt kommende krig mot Russland. Dette skjer samtidig som USA bygger opp sine militære baser i Norge, ikke minst ved å gjøre Ørlandet flyplass til base for de strategiske B1-Lancer bombeflyene.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKapitalismens framtid
Neste artikkel10 år etter Libya-bombing: På tide med ærlige refleksjoner?