Misbruk av føre-var-prinsippet

14
Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen på Statsministerens kontor 12. mars 2020. Foto: Eirin Larsen/Statsministerens kontor

Tiltakene mot Covid kan skade mer enn de hjelper. Dette skriver åtte framtredende forskere i en kronikkNRK.no.

Man får inntrykk av at kommuneoverleger, ordførere, Helsedirektoratet og ministre liker å henvise til føre-var når de ikke kan begrunne strenge tiltak med en tydelig vurdering av fordeler og ulemper, skriver kronikkforfatterne, som innleder kronikken slik:

Føre-var-prinsippet er godt innarbeidet i samfunnet som positivt, ansvarlig og moralsk riktig. De som handler føre-var handler rett og tar vare på oss.

Men de siste ukene har det gått inflasjon i bruk av føre-var-prinsippet fra norske kommuner og nasjonale myndigheter. Det er ikke sikkert at føre-var tiltakene mot Covid hjelper mer enn de skader. Det advarte Aftenpostens Anders Slettholm om i en kommentar allerede i mars i fjor.

Nedstengning av samfunn kan føre til uakseptabel skade, store økonomiske og helsemessige ulemper. Det kan føre til sykdom, uhelse og økte ulikheter.

Prinsippet har møtt seg selv i døren.

Det åtte som har undertegnet kronikken er:

Michael Bretthauer, professor ved Klinisk Effektforskning, Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus.

Hans Petter Graver, professor, Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo.

Anna Nylund, professor, Det juridiske fakultet, Norges Arktiske Universitetet i Tromsø

Einar Øverenget, professor ved Institutt for organisasjon, ledelse og styring, Høgskolen i Innlandet

Magnus Løberg, førsteamanuensis, Klinisk Effektforskning, Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus

Ørjan Olsvik, professor, Institutt for medisinsk biologi, Norges Arktiske Universitetet Tromsø

Lise Helsingen, lege, Klinisk Effektforskning, Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus

Mette Kalager, professor, Klinisk Effektforskning, Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus

Når føre-var-prinsippet misbrukes er det i verste fall bortforklaring og krisemaksimering

Forskerne peker på at politikerne krisemaksimerer og misbruker føre-var-prinsippet:

«Den alvorlige innstrammingen av tiltak i ti Østlandskommuner i januar ble forklart med føre-var-prinsippet. Begrunnelsen var at det muterte koronaviruset er 70 prosent mer smittsomt.

Tallet 70 prosent var basert på verstefallstenkning. Det kom fra studier som viste at det er like sannsynlig at det bare er 10 eller 20 prosent mer smittsomt.

Det hadde vært en detalj, hvis tiltakene som fulgte ikke hadde store ulemper eller skadepotensiale. Men slik er det åpenbart ikke.»

Føre-var-prinsippet bør ikke baseres på overdrivelser og verstefallstenking. Den bør ta hensyn til all tilgjengelig kunnskap og reflektere den usikkerheten som eksisterer. Når føre-var-prinsippet misbrukes svarer det mest på følelser, og er ikke god politikk. I verste fall er det bortforklaring og krisemaksimering.

Hele kronikken kan leses her.

Kommentar:

De åtte forskerne har helt rett. Myndighetene har misbrukt føre-var-prinsippet i stor målestokk.

Norge har nå vært i en unntakstilstand i snart 11 måneder. Sentrale prinsipper i Grunnloven og menneskerettighetene er satt til side. Bedrifter, samfunnet og ansatte er påført tap i hundremilliardklassen. Barn og ungdom er fratatt mye av et skoleår og har blitt påført traumer som vi ennå ikke aner rekkevidden av. Dette er gjort ut fra en situasjonsbeskrivelse som virker fullstendig overdramatisert. (Idet dette skrives er det 95 innlagte for korona, i hele landet!) Regjeringa sier at den gjør dette for at ikke helsevesenet skal sprenges, men likevel har den samme regjeringa ikke opprettet en eneste intensivplass på sjukehus i denne perioden. Og i hele denne perioden har vi ikke sett snurten av noe forsøk på konsekvensutredning fra myndighetenes side.

Dette kan regjeringa holde på med fordi det verken finnes noen opposisjon på Stortinget som evner å stille kritiske spørsmål og medier som fullstendig har forlatt rollen som «den fjerde statsmakt», men heller fungerer som underavdelinger av Helsedirektoratet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Nei @Ingvar_Aberge alternativet er å gå tilbake til håndtere virus slik vi gjorde før.
  Det vil si ingen andre tiltak en enkel hygiene og være hjemme hvis du er syk😊
  Immunforsvaret ditt takler resten

 2. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Så enkelt, så logisk… Men nei, vi må stenge HARDERE ned, slik at vi kan utslette hele økonomien. Har du forresten lest denne? den er ganske artig :slight_smile:

 3. Korona tulltakene gjør og har gjort mer skade enn viruset noensinne vil klare… I tilleg så gjør tiltakene at det vil ta mange år med nye runder igjen og igjen og igjen mer korona i stedet for at vi fikk en runde eller 2 som er vanlig med sesong influensa. Men nå handler ikke korona hysteriet egentlig om virus eller helse… Dette er Agenda 2030 og “the great reset” hvor økonmien skal ødelegges og folket forberedes til og godta overgrep og menneskerettghets brudd som trenging slik at de skal godta når den facsistiske globalistiske kommunist verdens regjeringen til WEF lederen Klaus Shwalb tar over makten… Slagordet er “you will own nothing and be happy”. (detter er ivertfall det mange av Davos gjengen og de maktsyke psykopatene som trekker i trådene tror på).

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det er nok deilig å være naiv. Dette handler ikke om virus.

 5. Avatar for pcwh pcwh says:

  Når det eneste verktøyet du har en hammer, vil alt til slutt se ut som en spiker.

  Fritt oversatt fra Abraham Maslow og flere.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere