Kina driver fram digital yuan som verdensvaluta

0
Illustrasjon: Shutterstock

Kinas sentralbank og det internasjonale finansnettverket SWIFT har etablert en joint venture for å prøve ut en verdensomspennende bruk av en digital yuan. EU frykter at dette vil gi yuan en markedsfordel overfor euro.

Reuters rapporterte 4. februar 2021at Kina vil utforske global bruk for den planlagte digitale versjonen av den landets valuta yuan. Det globale finansielle nettverket Swift og den kinesiske sentralbanken People’s Bank of China (PBoC), grunnla et joint venture i Beijing i begynnelsen av året med forskningssenteret til PBoC. Senteret arbeider med kryptovalutaer. Det meldte nettstedet til National Enterprise Credit Information Public System (NECIPS), som gjør landsomfattende selskapsdata tilgjengelig. Fellesforetaket skal håndtere databehandling, teknologirådgivning og integrering av informasjonssystemer. Andre partnere er også involvert i selskapet. Folkerepublikken regnes som en pioner blant de store landene innen utvikling av digitale sentralbankvalutaer. Storskala testkjøringer med en digital versjon av den nasjonale valutaen er allerede startet i flere metropoler som Shenzhen, Chengdu og Hangzhou. Ifølge analytikere kan Kina bedre overvåke betalingsstrømmer med en e-yuan, øke effektiviteten i grenseoverskridende betalinger og styrke den internasjonale rollen som valutaen har. I fjor ble Bahamas det første landet i verden som tok i bruk en digital valuta.

Sammen med SWIFT deltar også Cross-border Interbank Payment System (CIPS) og Payment & Clearing Association of China i fellesselskapet., datterselskaper til PBoC CIPS er Kinas utfordrer til SWIFT. Det nye selskapet kalles Finance Gateway Information Services Co.

SWIFT – if you can’t beat them – join them?

Vi har fulgt utviklinga av Kinas, Russlands og Irans løsrivelse fra SWIFT-systemet, og omtalte det blant annet her, her og her. USA har blant annet truet med å militarisere SWIFT gjennom å utelukke Kina fra dette transaksjonsnettverket. Det burde derfor ikke være noen overraskelse at Kina har etablert CIPS og gjør seg klart til å bruke det som fullverdig alternativ til SWIFT. Russland deltar forresten også i CIPS.

Det som derimot er overraskende er at SWIFT nå går inn i et samarbeid med Kina og å forberede bruk av en digital yuan som verdensvaluta. Kanskje ledelsen der har innsett at de ikke har sjanse til å vinne en konkurranse med Kina, og at de derfor tenker at «if we can’t beat them, we join them»?

EU frykter at en digital yuan vil bli en alvorlig konkurrent til euro, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Forrige artikkelUkrainas president forbyr tre TV-kanaler
Neste artikkel«Den amerikanske drømmen» er Tatt av vinden
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).