Ukrainas president forbyr tre TV-kanaler

7
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj forbyr tre TV-kanaler. Her under et møte med pressae i 2019. Foto: Shutterstock

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har forbudt tre TV-kanaler å operere i Ukraina ved å oppheve kringkastingslisensene og blokkere eiendeler etter å ha beskyldt dem for å være pro-russiske. Den internasjonale og europeiske journalistenes føderasjon (IFJ og EFJ) fordømmer det de kaller «et utenrettslig og politisk motivert forbud og et blatant angrep på pressefrihet som må snus omgående».

Vi siterer fra nyhetsoppslaget til IFJ:

«TV-kringkastere ZIK, NewsOne og 112 Ukraina har blitt tvunget av lufta i en periode på fem år etter en avgjørelse fra Zelensky som kritikere sa kveler ytringsfriheten. De tre kringkasterne har rundt 1500 ansatte, hvis jobber nå er i alvorlig fare.

Det var ingen offisiell begrunnelse for forbudet, men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa på Twitter at Ukraina støtter ytringsfrihet, men ikke «propaganda finansiert av angriperne».

Tiltakene inkluderer blokkering av kringkasters eiendeler, forbud mot å bruke radiofrekvenser i Ukraina og et forbud mot finansoperasjoner i landet, blant andre.

De tre berørte kringkasterne ble tidligere beskyldt av den ukrainske regjeringen for å ha vært under ”ondartet russisk innflytelse” og truet informasjonssikkerheten i Ukraina.

I en uttalelse sa National Union Of Journalists Of Ukraine (NUJU) at «å frata ukrainske borgere tilgang til media uten en forutgående rettssak og frata hundrevis av journalister og medier deres rettigheter til arbeid er et angrep på ytringsfriheten» og bemerket at «den politiske tilknytningen til ukrainske medieeiere registrert i Ukraina er ikke en forbrytelse».

Independent Media Trade Union Of Ukraine (IMTUU) oppfordret regjeringen til å utvikle en klar juridisk ramme «for skillet mellom propagandaresurser og media» og hevdet at denne politisk motiverte avgjørelsen kan bane vei for diktatur og undergrave demokratiet. «Du kan ikke bekjempe din mest ondsinnede og lumske fiende ved å bruke metodene hans», sa fagforeningen.

IFJs generalsekretær, Anthony Bellanger, sa: “Dette vilkårlige og politisk motiverte forbudet er uakseptabelt i et demokrati. Forbudet setter jobbene til hundrevis av medarbeidere som ikke har noe med medieeiernes politiske tilknytning å gjøre i fare. IFJ ber de ukrainske myndighetene oppheve forbudet og respektere informasjons- og ytringsfriheten. ”

EFJs generalsekretær, Ricardo Gutiérrez, sa: ”Å forby sendinger er en av de mest ekstreme formene for å begrense mediefriheten. Disse forbudene skal bare brukes under helt eksepsjonelle omstendigheter. Stater har en positiv forpliktelse til å garantere effektiv mediepluralisme. Måten lisensieringsprosessen brukes på, må gi tilstrekkelige garantier mot vilkårlighet, inkludert myndighetens forsvarlige begrunnelse for sine beslutninger om å nekte en kringkastingslisens. Det virker klart at presidentforbudet slett ikke er i tråd med internasjonale rettslige standarder for ytringsfrihet og kringkastingsmediene «

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Olaf Olaf says:

  Steigan gir igjen en kunnskapsløs fordømmelse av Ukraina. Til info:

  1. EFJ/IFJ fordømmer beslutningen for å forsvare journalister, ikke, ikke medie-eiere. Og de skriver dessverre uten kunnskap om situasjonen i Ukraina: de 3 medienes ansvar for russisk informasjonskrig i Ukraina for å destabilisere samfunnet.
  2. Det Ukrainske journalistlag var også raskt ute med sin fordømmelse. Det medførte at det største lokallaget (Kyiv-journalistene- hvor også de 1500 journalistene i Zik, 112 og NewsOne er medlemmer) rykket ut og forsvarte myndighetenes beslutning:
   http://nsju.org/novini/v-umovah-vijny-krayina-shho-zaznala-terorystychnogo-napadu-maye-pravo-na-zahyst-zayava-pravlinnya-kyyivskoyi-organizacziyi-nszhu/
  3. Nedstenging var ikke et resultat av medie-eiers politiske holdning, men til terror-aktiviteter de har utført: I tillegg til å pøse ut propaganda fra Kreml (ledd i hybrid krigføring), har direktør Taras Kozak og medieeier Medvedchuk / Rabinovych finansiert virksomheten ved å stå for kriminelt salg av kull fra terroristområdet i Donbas til Russland. Inntekten kommer i tillegg til direkte mediestøtte fra Kreml. Samtidig vet vi om Medvedchuks “familiære” bånd til Putin. Dessuten: Medvedchuk og Rabinovych er ledere for OPFL, det eneste pro-russiske partiet i Ukraina. Så medienes daglige fordømmelse av myndighetene (godt støttet av de ny-nazistiske grupperinger i landet) bidrar til forvirring, spesielt blant eldre velgere. Det skal også nevnes at disse mediene har vært advart helt siden 2016.

  Vedlagt et journalistisk innlegg som objektivt beskriver nedstengingen:

  1. Steigan: Hvorfor har du aldri skrevet om FSBs nedstenging av uttallige medier i Russland; medier som aldri har gjort annet enn å stille kritiske spørsmål ved landets innenrikspolitikk?
 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Du kan få sagt det Olaf.


 3. Avatar for Olaf Olaf says:

  Kanskje du har mulighet til å lære noe, hvis du kan frigjøre deg fra Steigan og Kreml indoktrinering. Skjønt jeg tviler, spesielt når du ikke gidder å oppdatere deg på annet enn Kreml propaganda.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Bla bla osv…

 5. Avatar for Olaf Olaf says:

  Ok. Jeg når tydeligvis ikke fram til indoktrinering som er tette i pappen. Synd for deg.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Svært trist at jeg ikke er mottagelig for Olafs indoktrineringsforsøk. Men du skal ha takk for forsøket.

 7. Avatar for Olaf Olaf says:

  Beklager litt feil formulering. Men jeg er nesten imponert over hvordan du streber etter å bli “Queen of the forum” uten å si ett fornuftig ord om hva tråden dreier seg om - kun skittkasting på personnivå. Det er faktisk det eneste du bidrar med i dette forumet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere