Ukrainas president forbyr tre TV-kanaler

0
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj forbyr tre TV-kanaler. Her under et møte med pressae i 2019. Foto: Shutterstock

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har forbudt tre TV-kanaler å operere i Ukraina ved å oppheve kringkastingslisensene og blokkere eiendeler etter å ha beskyldt dem for å være pro-russiske. Den internasjonale og europeiske journalistenes føderasjon (IFJ og EFJ) fordømmer det de kaller «et utenrettslig og politisk motivert forbud og et blatant angrep på pressefrihet som må snus omgående».

Vi siterer fra nyhetsoppslaget til IFJ:

«TV-kringkastere ZIK, NewsOne og 112 Ukraina har blitt tvunget av lufta i en periode på fem år etter en avgjørelse fra Zelensky som kritikere sa kveler ytringsfriheten. De tre kringkasterne har rundt 1500 ansatte, hvis jobber nå er i alvorlig fare.

Det var ingen offisiell begrunnelse for forbudet, men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa på Twitter at Ukraina støtter ytringsfrihet, men ikke «propaganda finansiert av angriperne».

Tiltakene inkluderer blokkering av kringkasters eiendeler, forbud mot å bruke radiofrekvenser i Ukraina og et forbud mot finansoperasjoner i landet, blant andre.

De tre berørte kringkasterne ble tidligere beskyldt av den ukrainske regjeringen for å ha vært under ”ondartet russisk innflytelse” og truet informasjonssikkerheten i Ukraina.

I en uttalelse sa National Union Of Journalists Of Ukraine (NUJU) at «å frata ukrainske borgere tilgang til media uten en forutgående rettssak og frata hundrevis av journalister og medier deres rettigheter til arbeid er et angrep på ytringsfriheten» og bemerket at «den politiske tilknytningen til ukrainske medieeiere registrert i Ukraina er ikke en forbrytelse».

Independent Media Trade Union Of Ukraine (IMTUU) oppfordret regjeringen til å utvikle en klar juridisk ramme «for skillet mellom propagandaresurser og media» og hevdet at denne politisk motiverte avgjørelsen kan bane vei for diktatur og undergrave demokratiet. «Du kan ikke bekjempe din mest ondsinnede og lumske fiende ved å bruke metodene hans», sa fagforeningen.

IFJs generalsekretær, Anthony Bellanger, sa: “Dette vilkårlige og politisk motiverte forbudet er uakseptabelt i et demokrati. Forbudet setter jobbene til hundrevis av medarbeidere som ikke har noe med medieeiernes politiske tilknytning å gjøre i fare. IFJ ber de ukrainske myndighetene oppheve forbudet og respektere informasjons- og ytringsfriheten. ”

EFJs generalsekretær, Ricardo Gutiérrez, sa: ”Å forby sendinger er en av de mest ekstreme formene for å begrense mediefriheten. Disse forbudene skal bare brukes under helt eksepsjonelle omstendigheter. Stater har en positiv forpliktelse til å garantere effektiv mediepluralisme. Måten lisensieringsprosessen brukes på, må gi tilstrekkelige garantier mot vilkårlighet, inkludert myndighetens forsvarlige begrunnelse for sine beslutninger om å nekte en kringkastingslisens. Det virker klart at presidentforbudet slett ikke er i tråd med internasjonale rettslige standarder for ytringsfrihet og kringkastingsmediene «

Forrige artikkelKirkerådet svært kritisk til lov om portforbud
Neste artikkelKina driver fram digital yuan som verdensvaluta