«Den amerikanske drømmen» er Tatt av vinden

31

Den amerikanske drømmen er USAs myte om seg sjøl, forestillinga om at landet gir alle «muligheten for framgang og suksess, og en mulighet til samfunnmessig mobilitet ved å klatre opp i samfunnet for familien og barna«, som det heter i Wikipedia. Denne drømmen var aldri noen realitet for alle, og utviklinga den siste generasjonen, og særlig på 2000-tallet viser at den rikeste prosenten har dratt stigen opp etter seg. «De der nede» har ingen sjanse. To statisktikker viser det bedre enn hundrevis av sider med dokumentasjon.

Economic Policy Institute publiserer noe som kalles Productivity–Pay Tracker. Den viser brutalt og enkelt hvordan gapet mellom lønninger og produktivitet bare har vokst og vokst siden 70-tallet:

Fra 1979 har altså produktiviteten i USA vokst seks gange mer enn timelønna. Det er ikke sånn at når vannet stiger, løftes alle båtene samtidig. Den amerikanske arbeiderklassens båter synker mens overklassens stiger til himmels. Det ser man av en annen statistikk, nemlig utviklinga av forskjellen mellom inntektene til den rikeste prosenten og de fattiogste 50%.

Offisiell statistikk fra The Fed viser at de rikeste 1% i 1989 hadde 5 ganger så høy inntekt som de fattigste 50%. I 2020 har den rikeste prosenten 15 ganger så høy inntekt som de fattigste 50%.

Og med koronakrisa er alle tidligere rekorder blåst til himmels:

Den økonomiske virkninga av koronakrisa så langt kan summeres opp i to enkle tall. Business Insider: Milliardærene tjente 3.900 milliarder dollar under pandemien. The Guardian: Covid-19 har kostet verdens arbeidere 3.700 milliarder dollar.

USAs milliardærer har økt sin samlede formue med 1000 milliarder dollar under pandemien. For dem er koronakrisa det aller beste som har hendt.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Kapitalismen trenger ikke mange av dagens arbeidere om litt. Den amerikanske drømmen for framtiden burde vare et scenario der folk flest jobbet mindre og hadde det bra uansett om de hadde jobb eller ikke. Men så er det ikke…

  https://www.youtube.com/watch?v=FoyR1U7Y7Po

  Om 5 - 10 år så kan teknologisk arbeidsledighet bli et gigantisk problem eller ikke. Jeg håper at de nedenfor har en god plan…

  Screenshot_20210203_102725_com.huawei.browser

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Og det blir ikke industriarbeiderne som forsvinner. De er allerede borte. “Robotofiseringen” kommer i form av AI og vil tømme kontorlandskapene for byråkrater og saksbehandlere ingen egentlig liker uansett. Men det blir en myk overgang da de allerede er sendt hjem for å late som de jobber.

 3. To gode venner Jack Ma og Er Na

  bilde

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  “Og wienerbrødene skal være ca så store”.

 5. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Den “Amerikanske drømmen” er jo det latterlige halmstrået den nedtråkkede Amerikanske arbeiderklassen klamrer seg til, fordi det er en bittebitteliten sjanse for sosial mobilitet. Dette brukes så til å forsvare de åndssvake forskjellene i det Amerikanske samfunnet. Hadde man ikke hatt den Amerikanske drømmen, så hadde det nok blitt revolusjon.

  Paradokset er jo at det er de nærmest “kommunistiske” eller sosialisiske samfunnene i Norden (etter amerikansk målestokk) som har høyest sosial mobilitet :smiley:

 6. Avatar for Johnny Johnny says:

  Denne artikkelen trenger en korrigering!

  La oss se litt på tallene:

  • 1% har 36.18 trillioner, årslønn er 11 023 766 dollar (94 914 625 kr)
  • 9% har 44,52 trillioner, årslønn er 1 507 211 dollar (12 977 087 kr)
  • 40% har 44,52 trillioner, årslønn er 254 951 dollar (2 195 130 kr)
  • 50% har 44,52 trillioner, årslønn er 14 381 dollar (123 804 kr)

  Den rikeste 1% har gjennomsnittlig 767 ganger høyere inntekt enn den fattigste 50%, og ikke 15 ganger.

  Men tallene forteller oss også at 50% av befolkninga i USA har en inntekt på over 2 millioner norske kroner og slike tall er det ikke mange land som kan skryte av!!!

  Den fattigste 50% har en inntekt på 123 804 kroner og dette kommer man ikke langt med i Norge, men levekostnadene er langt lavere i USA, så man kan anta at den fattigste 50% lever på NAV-nivå?

  Når man ser på tallene, blir det ikke feil å framstille USA som et land som er i ferd med å gå i oppløsning økonomisk?

  En annen ting er at Steigan.no framstiller USA som en annenrangs militærmakt som ikke klarer å vinne kriger. Vel, det militære industrielle komplekset vil jo tape masse penger hvis man avslutter en krig, og angående de konvensjonelle styrkene til det amerikanske forsvaret så er de stadig vekk langt foran både Russland og Kina, både styrkemessig og teknologisk.

  Konklusjonene til Steigan.no angående USAs økonomi og militære kraft henger rett og slett ikke på greip, etter min mening. :wink:

 7. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Mainstream-sosialismen er totalt sinnsforvirret, og har blitt “Co-opted” av woke, LGBT, anti-rasisme, antifa, identitetspolitikk osv. Det er dette som er paradokset for oss som er mer på venstresida av “tradisjonelle” årsaker, som klassekamp, økonomisk rettferdighet og frihet for “vanlige” folk. Vi er ikke interessert i LGBT, woke og alt det pisset der. Hvem representerer denne venstresiden i dag? Jeg tør påstå: ingen!

  Mange av de velgerne som er “Alienated” fra venstresida pga. denne tragiske utviklingen, har funnet sitt hjem på “høyresiden” - selv om jeg synes venstre/høyre skillet begynner å bli meningsløst.

  Vi trenger nye paradigmer i politkken, det vi har nå er bare tull og tøys.

 8. Avatar for Johnny Johnny says:

  De du kaller sosialister er egentlig identitetspolitikere, og disse menneskene markedsfører seg gjerne som sosialister for ikke å miste arbeiderklasse-stemmene, men ser man på hva disse menneskene er opptatt av og skriver om, så er det ikke klassekamp eller de norske arbeiderenes vel og ve!

  Medias voldsomme fokusering på identitetspolitikken skaper splid og hat i befolkninga, setter forskjellige grupper opp mot hverandre og ødelegger den viktige klassekampen, på samme måte som transdebatten ødelegger kvinners kamp for frigjøring. Pass på så du også ikke faller for den gamle splitt og hersk-taktikken, og har du falt for den må du straks frigjøre deg det utspekulerte kapitalistiske påfunnet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

23 flere kommentarer

Deltakere